شرایط تبدیل گناه صغیره به کبیره
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام باقر فرزانه، امام جمعه موقت مشهد امروز در جمع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) در رواق امام خمینی(ره) اظهار کرد: امیرمؤمنان علی (ع) از پیامبر(ص) پرسیدند بهترین عمل در ماه مبارک رمضان چیست؟ پیامبر(ص) فرمودند اجتناب و دروی از گناه و حرام.
وی تصریح کرد: ماه رمضان ماه برکت است و ظرفیت هایی دارد که سایر ماه های سال فاقد آن است؛ انسان اگر بخواهد از این برکات در سطح ظرفیت خودش بهره مند شود باید از گناه دوری کند و گرنه از برکات این ماه محروم شده یا بهره اندکی می برد.
گناه کبیره و صغیره
حجت الاسلام فرزانه براساس تقسیم بندی گناه از سوی علما و مفسران، گفت: گناه بر دو نوع کبیره و صغیره است؛ گناهی که عذاب قطعی پروردگار را به همراه دارد، گناه کبیره است مانند شرک، نفاق... و هر گناهی که از شرک به خداوند سطح پایین تری داشته باشد گناه صغیره است.
وی به مصادیقی از گناه صغیره اشاره کرد و افزود: فکر به گناه در حالی که انسان مرتکب آن گناه نشود، لاابالی گری در چشم؛ نگاه به نامحرم به قصد لذت و همچنین اثر گناهانی که انسان از آن ها توبه کرده است، گناه صغیره است البته راه هایی برای از بین بردن آن اثرات وجود دارد.
رییس دانشگاه علوم اسلامی رضوی تصریح کرد: اجازه به نفس برای ایجاد وسوسه را گناه صغیره و عمل به آن را گناه کبیره می گویند؛ انسان باید چنان خود را تربیت کند که حتی مورد وسوسه نفس هم قرار نگیرد.
وی افزود: نفس اماره در همه انسان ها وجود دارد که بعضی خود را دراختیار نفس شان گذاشته اند اما عده ای خود را تربیت کرده و نفس در اختیارشان است.
مبدل شدن صغیره به کبیره
حجت الاسلام والمسلمین فرزانه عنوان کرد: علائق انسان بر دو نوع مادی و معنوی است؛ علاقه به ثروت، به طبیعت، زن و مرد به هم از مصادیق علاقه مادی و علاقه به نیکوکاری، عدالت، صداقت از مصادیق علاقه معنوی است که زمانی که انسان برای رسیدن به علائق مادی باید چارچوب شرع و عقل تلاش کند اما اگر از این مرز عبور کرد به هوای نفس عمل کرده است.
وی با بیان این که سلسله کارهایی سبب مبدل شدن گناه صغیره به گناه کبیره می شود، اظهار کرد: کوچک شمردن گناه صغیره، انجام گناه از روی لذت و خوشحال بودن پس از انجام گناه، انجام گناهان کوچک از سوی افراد مورد توجه مردم مانند مسؤولان، خانواده های شهدا و الگوهای جامعه که سبب رایج شدن آن گناه می شود از جمله این موارد است.
امام جمعه موقت مشهد ادامه داد: ارتکاب گناه از روی غرور و تکبر وقتی انسان در زندگی مقام و قدرتی برسد و انجام گناه را برای خود ناچیز پندارد هم چنین زمانی که انسان مرتکب گناه صغیره ای شود اما به دلیل کیفر آنی نشدن از سوی خدا، گمان کند گناهی مرتکب نشده است.
فرصت های آمرزش
وی در بخش دیگر سخنانش گفت: برای هر انسانی در طول زندگی اش نسیم های خاصی از سوی خدای متعال هست، نسیم رحمت و معطر که خیلی زودگذر هستند و انسان باید به موقع از فیض آن ها بهره ببرد.
رییس دانشگاه علوم اسلامی رضوی افزود: نسیم الهی آن لحظه ای است که سبب نجات انسان می شود؛ به واسطه این نسیم ها قلب تاریکش نورانی، ایمانش به یقین تبدیل می شود و نظر و نگاهش نسبت به دنیا تغییر پیدا می کند.
حجت الاسلام فرزانه خاطرنشان کرد: یکی از آن ها نسیم ها شب قدر است، هم چنین فرصت هایی کوتاهی که انسان در ارتباط با معصوم و ائمه اطهار(ع) دچار تحول معنوی شده و اشک او سرازیر می شود./1308/پ202/ب4