انتشار یازدهمین شماره فصلنامه علمی تخصصی حبلالمتین
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، یازدهمین شماره فصلنامه علمی تخصصی حبلالمتین ویژه تابستان 1394 به صاحبامتیازی دبیرخانه شورای برنامهریزی مدارس علوم دینی اهل سنت چاپ و روانه بازار شد.
در این شماره 8 مقاله مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته که به این شرح است:
بررسی مبانی وجودی حکومت اسلامی
تجلى آیات و احادیث در شعر امام خمینى رحمةالله علیه
شناسایی و تأمین منابع مالی داعش
جلوههای زبانی قرآن کریم
رویکرد قرآن به جریانهای عرفانی در جهان اسلام
جایگاه دینی و علمی اهلبیت علیهمالسلام در آثار امام فخر رازی
نقش انقلاب اسلامی در شکلگیری تقریب مذاهب اسلامی
نفی تبعیض نژادی و قومی در اندیشه سیاسی امام خمینی رحمةالله علیه
بررسی مبانی وجودی حکومت اسلامی
حسین خورشیدی
چکیده: اسلام بهعنوان یک دین، مکتب و ایدئولوژی و طرح بزرگ زندگی بشر در همه ابعاد آن به شمار میرود. یکی از مهمترین لوازم ضروری حکومت اسلامی حکمرانی شخص آگاه به قوانین و مقررات اسلامی است، تا بتواند جامعه را هدایت و از انحراف آن بهسوی بینظمی و هرج و مرج جلوگیری نماید.
ضرورت وجود حکومت اسلامی در منابع و مأخذ اسلامی(قرآن، سنت، اجماع و عقل) دقیقا بیان شده است. همچنین با دقت در منابع مذکور میتوان به اهداف و سیاستهای کلی حکومت اسلامی پی برد.
منظور از سیاستهای کلی، همان اصول ارزشی حاکم بر برنامهریزیهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است که یک حکومت اسلامی باید به آن پایبند باشد. ولیکن شیوههای اجرایی و روشهای کاربردی هر یک از این اصول ممکن است با توجه به شرایط اجتماعی هر جامعهای متفاوت باشد. با توجه به اینکه حکومت جمهوری اسلامی مصداق بارز حکومت اسلامی است در این مقاله سعی شده با الگو قرار دادن آن، اهداف و غایت حکومت اسلامی، با بیان موارد تبیین و تشریح گردد.
تجلى آیات و احادیث در شعر امام خمینى رحمةالله علیه
راهب عارفی میناآباد
چکیده: بخش عظیمى از معارف و علوم اسلامى، جویبارهایى از بحر بیکران قرآن مجیدند. عرفان اسلامى هم که هدفش فهم باطن قرآن است، یکى از این جویبارها است که در سایه آیات این کتاب آسمانى بالیده است.
امام خمینى رحمةالله علیه که یکى از شاگردان حقیقى مکتب عرفان اسلامى و قرآن مجید است در دیوان شعر خود بارها به انعکاس مفاهیم این بحر بیکران عرفان اسلامى یعنى قرآن مجید دست یازیده است، با مطالعه و تأملى در شعر امام خمینى رحمةالله علیه به وضوح این تأثیرپذیرى از کلام الهى مشهود است.
در این مقاله بر آنیم که ضمن بیان مضامین شعرى دیوان امام خمینى رحمةالله علیه به تأثیرپذیرى آن حضرت از آیات و روایات در قالب تضمین، تلمیح و تحلیل و... با آوردن شاهد مثال بر این امر صحه بگذاریم.
شناسایی و تأمین منابع مالی داعش
حمید نساج
مینا نظری
مهدیه پوررنجبر
چکیده:صلح و برقراری امنیت همواره دغدغه اصلی کشورها و ملتها بوده است، ازجمله مسائلی که همواره، امنیت کشورها را تهدید کرده مسأله تروریسم است. برای مقابله با تروریسم راههای متعددی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
یکی از مهمترین این راهها شناسایی تأمین مالی این گروهها و مقابله با آنها است. در این نوشتار کوشش میشود منابع مالی دولت اسلامی شام و عراق ملقب به داعش با روش توصیفی- تحلیلی بررسی شود.
سازه اصلی این نوشتار این است که میان منابع اقتصادی داعش و انجام عملیات تروریستی ارتباط مستقیم وجود دارد و بدون پشتوانهی مالی انجام فعالیتهای تروریستی امکانپذیر نیست. از اینرو شناخت و شناسایی این منابع برای مقابله با این گروه، پیششرط اساسی است. قاچاق نفت، سلاح، آثار هنری و همچنین دریافت باج و مالیات از فعالیتهای محلی و جرائمی مانند آدمربایی، جعل، تقلب در کنار حمایتهای مالی گسترده دولتهای غربی و عربی خلیجفارس ازجمله مهمترین منابع مالی داعش محسوب میشود.
جلوههای زبانی قرآن کریم
ابوذر قاسمی ارانی
زینب خرمآبادی ارانی
چکیده: زبانشناسی علمی است که به مطالعه و بررسی روشمند زبان و درک جنبههای گوناگون زبان انسان و تأثیر آن بر بخشهای مختلف فرهنگ و ارتباط آن با رفتار انسانی میپردازد. زبانشناسی از علوم شناختهشدهای است که با قدمت طولانیمدت خود، ارتباط عمیقی با دیگر علوم انسانی و ازجمله علوم قرآنی دارد. در اینراستا مطالعات و پژوهشهای زبانشناسی قرآن، نقش مهمی در تبیین بطن و جهانبینی آن دارد.
از اینرو، مقاله حاضر کوششی است در تعریف و پیدایش علم زبانشناسی و تبیین ویژگیهایی که هویت زبان قرآن را میشناساند و مرز آنها از سایر زبانها متمایز میکند.
رویکرد قرآن به جریانهای عرفانی در جهان اسلام
فاروق صفیزاد
چکیده: در این مقاله به نقد و ارزیابی یکی از جریانهای موجود جهان اسلام که بنام عرفانهای کاذب شهرت دارد، پرداخته شده است. علت اصلی پرداختن به این جریانها، آشنایی جوانها با این تفکرات منحرف در جهان اسلام است.
نقد و ارزیابی مبانی جریان عرفان کاذب و همچنین آگاهی جوان از خطرات گرایش به این جریانها هدف اصلی مقاله حاضر است. در ساختار مقاله به نقش رهاییبخش و معنوی قرآن بهعنوان نمونه ناب عرفان در جهان معاصر پرداخته خواهد شد و جریان عرفان حقیقی بررسی میشود. در پایان نیز الگوی سیروسلوک امام خمینی بهعنوان عرفان اصیل تحلیل میشود.
جایگاه دینی و علمی اهلبیت علیهمالسلام در آثار امام فخر رازی
رحمتالله ضیایی اُرزگانی
چکیده:امام فخر رازی یکی از شخصیّتهای علمی و تأثیرگذار در فرهنگ و تمدن اسلامی است، طرح مسأله جدید وی در پیشرفت فلسفه و کلام اسلامی کمک نمود و موجب شکوفایی آنها گردید. دیدگاه ایشان در میان همه دانشمندان اسلامی از همه فرق و مذاهب از جایگاه خاصی برخوردار است. یکی از ویژگیهای امام فخر ارادت و محبت ایشان نسبت به اهلبیت(ع) است که در این نوشته به فرازهای آن اشاره شده است.
نقش انقلاب اسلامی در شکلگیری تقریب مذاهب اسلامی
محمد حقی
چکیده: انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 با آموزههایی همانند ایجاد وحدت و همگرایی میان کشورهای اسلامی، تقریب مذاهب اسلامی و تشکیل امت واحده اسلامی به پیروزی رسید. جمهوری اسلامی ایران، در سیاست داخلی و خارجی خود، همواره از تقریب مذاهب اسلامی حمایت کرده و در سیاستهای خود برای تحقق آموزههای انقلاب اسلامی، تلاشهای فراوانی انجام داده است.
مقاله حاضر به دنبال بررسی آموزههای انقلاب اسلامی درباره مسأله تقریب و وحدت مذاهب اسلامی با تأکید بر اندیشه سیاسی امام خمینی رحمةالله علیه است. در این نوشتار ضمن تبیین عناوینی همچون تقریب و همگرایی مذاهب اسلامی از دیدگاه امام خمینی رحمةالله علیه، عرصههای وحدت در حج از منظر ایشان، تأکید بر امت واحده اسلامی و دولت بزرگ اسلامی، به اقدامات جمهوری اسلامی ایران در راستای تقریب مذاهب اسلامی ازجمله تأسیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و برگزاری کنفرانسهای وحدت اسلامی پرداخته میشود.
نفی تبعیض نژادی و قومی در اندیشه سیاسی امام خمینی رحمةالله علیه
سعید میرترابی
مهدی مازنی
چکیده: تبعیض و تعصب نژادی و قومی در سراسر تاریخ به شکلهای گوناگون و با شدت و ضعفهای فراوان از سوی حاکمان ظالم اعمال گردیده. اسلام نیز در پرتو وحی الهی با تبعیض قومی و نژادی مبارزه برخاسته است و پیامبر اسلام صلیالله علیه و آله نیز در خشکاندن ریشه این سنت جاهلی توفیق فراوانی بهدست آورد. در دوران معاصر امام خمینی برخی مفاهیم را جان دوباره بخشید و در ادبیات سیاسی جهان اسلام آنها را احیاء نمود.
یکی از این مفاهیم نفی تبعیض نژادی و قومی در امت اسلامی بود که خود مقدمهای برای تقریب مذاهب در دنیا و جهان اسلام است. امام خمینی در اندیشه خود بردوگونه تبعیض تأکید بیشتری داشت؛ نخست تبعیض اقتصادی که آن را حاصل سرمایهداری و حذف بعد معنوی دانسته و دیگری تبعیض نژادی که نتیجه سلطه استکبار بر ملتهای ستمدیده عنوان میکرد. در این نوشتار به بررسی زمینههای فهم این دو تبعیض قومی و نژادی خواهیم پرداخت.
یازدهمین شماره فصلنامه علمی تخصصی حبلالمتین ویژه تابستان 1394 به صاحبامتیازی دبیرخانه شورای برنامهریزی مدارس علوم دینی اهل سنت و مدیرمسؤولی محمدصادق عربنیا در 130 صفحه چاپ و روانه بازار شده است./907/ن602/ق