۱۴ آذر ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۵
کد خبر: ۳۰۶۳۲۹
مدیر دفتر المنار در ایران:

تضعیف فرهنگ وقف از توطئه های غرب است/ تجربه موفق ایران در وقف به جهان اسلام منتقل شود

خبرگزاری رسا ـ حموده، اواخر قرن 15 و 16 را آغاز افول وقف در کشورهای عربی دانست و گفت: در این دوره همزمان با آغاز استعمار فرانسه و انگلیس در جهان اسلام و آگاهی آنان از جایگاه وقف در گره گشایی از مشکلات جامعه، توطئه هایی برای جدا کردن مردم از وقف صورت گرفت.
نبيل حموده

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نبیل حموده، مدیر دفتر شبکه المنار در ایران، عصر امروز در آیین اختتامیه چهارمین همایش وقف و رسانه در تالار نور، گفت: وقف در ایران از نظر ساختار قانونی، امکانات و زیرساخت های علمی و فرهنگی به خوبی حمایت می شود اما در لبنان و سایر کشورهای عربی، متأسفانه وقف با چالش های جدی مواجه است.

 

وی ضمن مرور تاریخ وقف در جهان اسلام، اواخر قرن 15 و 16 را آغاز افول وقف در کشورهای عربی دانست و افزود: در این دوره همزمان با آغاز استعمار فرانسه و انگلیس در جهان اسلام و آگاهی آنان از جایگاه وقف در گره گشایی از مشکلات جامعه، توطئه هایی برای جدا کردن مردم از وقف صورت گرفت از جمله این که وقف، مقوله ای سازمانی و تشکیلاتی معرفی شد.

 

حموده، اصلاح سیستم مدیریتی و مدرنیزه کردن اداره وقف و موقوفات را از دیگر حربه های استعمار در تضعیف فرهنگ وقف معرفی و اظهار کرد: استعمار تلاش کرد وقف و آثار و برکات آن تنها به بازسازی مساجد و فعالیت های دینی منحصر شود.

 

تأسیس NGO ها در غرب با اقتباس از وقف صورت گرفته است

مدیر دفتر المنار در ایران ادامه داد: در پی این روند، ترکیه نخستین کشوری بود که سازمان اوقاف را تعطیل کرد و پس از آن نیز اقاف در لبنان، مصر، مراکش و دیگر کشورهای جهان اسلام تعطیل شد و از قرن 19 به بعد، به تدریج به سازمان های غیردولتی خیریه (NGO) تبدیل شد.

 

وی با بیان این که تأسیس NGO ها در غرب با اقتباس از وقف صورت گرفته است، تصریح کرد: امروز حدود 90 درصد دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی غرب با پشتوانه وقف ایجاد و اداره می شوند؛ این در حالی است که در کشورهای اسلامی، با توجه به نفوذ جریانات لائیک، تلقی از وقف به عنوان ارگانی است که خارج از حیطه دولت عمل کرده و موجب بروز اختلالات سیاسی اجتماعی می شود.

 

چالش های پیش روی وقف در کشورهای عربی

حموده واقع شدن در معرض تهمت هایی همچون کمک به تروریسم و یک حزب یا ارگان خاص را از جمله چالش های پیش روی وقف در کشورهای عربی برشمرد و گفت: استکبار جهانی با آگاهی از برکات و نقش اجتماعی وقف، برای حذف یک جریان و حرکت اجتماعی موفق از جوامع اسلامی بلافاصله از برچسب قانونی «حامی تروریسم» استفاده می کند.

 

وی، ضعف عملکرد رسانه ها در زمینه وقف را از دیگر موانع عنوان و اظهار کرد: وقتی اطلاع رسانی کافی و صحیح در این زمینه صورت نگیرد، شبهات مختلف رواج می یابد و وقف همچنان مهجور خواهد ماند.

 

تجربه موفق ایران در عرصه وقف به کشورهای عربی و اسلامی منتقل شود

مدیر دفتر المنار در ایران با تأکید بر ضرورت احیا و ترویج وقف به عنوان سنت پیامبر گرامی اسلام(ص)، خاطرنشان کرد: رسانه می تواند به تعامل هر چه بهتر و بیشتر اوقاف با بدنه جامعه کمک کند. همچنین باید کوشید تا تجربه موفق ایران در عرصه وقف به کشورهای عربی و اسلامی منتقل شود.

 

وی در پایان با اشاره به نقش شبکه المنار در پشتیبانی از جبهه مقاومت در منطقه غرب آسیا، یادآور شد: المنار با این که یک شبکه حزبی و غیردولتی است توانسته مقبولیت خوبی در جامعه عرب به دست آورد و با حضور پررنگ در وقایع غرب آسیا، شبکه ای جریان ساز در مسائل منطقه بوده است./930/202/ب1

ارسال نظرات