نگاهی به کتاب «سلامت معنوی از دیدگاه اسلام»
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب «سلامت معنوی از دیدگاه اسلام؛ مفاهیم، شاخصها، مبانی» به اهتمام حجت الاسلام مجتبی مصباح با همکاری حجت الاسلام رضا مهکام، حجت الاسلام جواد مصلحی، حجت الاسلام محمد رضا جهانگیرزاده قمی، از سوی مؤسسه فرهنگی حقوق سینا منتشر شده است.
این کتاب از یک دیباچه، مقدمه و دو بخش «مفهوم شناسی و شاخصهای سلامت معنوی» و «بررسی میان سلامت معنوی از دیدگاه اسلام» تشکیل شده است.
«مفهومشناسی»، «دیدگاه اندیشمندان درباره سلامت معنوی»، «تأثیر و تأثرات معنویت و سلامت معنوی»، «ابزارهای سنجش شلامت معنوی»، «سلامت معنوی آیین اسلام» عناوینی است که در بخش اول مطالعه میکنیم.
در بخش دوم مطالبی همچون «مبانی معرفت شناختی»، «مبانی هستیبخشی»، «مبانی الهیاتی»، «مبانی انسانشناختی» و «مبانی ارزشی» آمده است.
در قسمتی از مقدمه این کتاب میخوانیم:
علیرغم این که برخی به سلامت معنوی نگاهی ابزاری دارند، باید گفت: سلامت معنوی مربوط به بعد انسانی انسان است و اهمیت آن نه فقط از جهت تأثیر آن در سلامت جسم و روان یا بعد اجتماعی انسان بلکه از جهت تأثیر و تعالی حقیقی انسان است و اصالتا مطلوب است، نه به تبع مطلوبیت سلامت ابعاد دیگر، بلکه سلامت ابعاد یکدیگر انسان مقدمهای برای امکان تعالی حقیقی انسان که با سلامت معنوی تأمین میشود و جهانبینی صحیح و ایمان راستین دین حق که در عرصههای مختلف زندگی بروز و ظهور مییابد؛ در دستیابی به این هدف نقش تعیین کننده دارند.
رابطه اجتناب ناپذیری سلامت معنوی با زمینههای گوناگون فرهنگی و اجتماعی آن موضوعی است که نمی توان به سادگی از آن عبور کرد. از این رو ارائه یک تعریف جامع از سلامت معنوی و تجزیه عناصر تشکیل دهنده سلامت معنوی، شاخصها و ابزار اندازهگیری آن؛ میتواند مقدمهای برای تهیه و ساخت مقیاس سلامت معنوی بر اساس باورهای ارزشها، هنجارها و فرهنگ بومی و ملی کشو ما باشد.
هدف این پژوهش، بررسی ماهیت سلامت و معنویت، رابطه دین و مذهب با معنویت، شاخصها و ابعاد سلامت معنوی و تعریف مؤلفههای و شاخصها و تحلیل ابزارهای سنجش سلامت معنوی و درنهایت ساخت یک ابزار جدید سنجش سلامت معنوی در چارچوب فرهنگ، ارزشها، هنجارها و بازوهای بومی کشور ایران اسلامی است.
در این پژوهش، پس از تاریخچه، بحث از معنویت و سلامت و نشان دادن اهمیت و ضرورت این بحث، به مفهومشناسی سلامت و معنویت پرداخته و رابطه معنویت را با دین بررسی کردهایم. آنگاه با مروری بر دیدگاه اندیشمندان درباره سلامت معنوی، به این نتیجهرسیدهایم که ارائه تعریف قابل دفاع از سلامت معنوی در صورتی امکان پذیر است که بر مبانی معرفتشناختی، هستیشناختی، الهیاتی، انسان شناختی و ارزش شناختی درست استوار باشد.
سپس با مروری بر خلاصهای مبانی که تفصیل آن در بخش دوم این پژوهش آمده، سلامت معنوی بر اسلام این گونه تعریف کردهایم:
سلامت معنوی وضعیتی است دارای مراتب گوناگون که در آن، متناسب با ظرفیتها قابلیتهای فرد، بینشها، گرایشها و تواناییها لازم برای تعالی روح که همان تقرب به خدای متعال است، فراهم میباشد، به گونهای که که همه امکانات درونی به طور هماهنگ و متعادل، در جهت هدف کلی مزبور بکار گرفته میشوند و رفتارهای اختیاری درونی و بیرونی متناسب با آنها نسب به خدا، فرد، جامعه و طبیعت ظهور مییابند.
سپس بر اساس این تعریف به تعیین مؤلفهها سلامت معنوی پرداخته و با تقسیم آن به 12 بخش، شاخصهای مربوط به هریک را استخراج کرده، آنها به آیات و روایات معصومین علیهم السلام مبتنی ساختهایم و بر اساس آنها گونههای لازم بر ای سنجش سلامت معنوی را استخراج کردهایم که جدول کامل آن در این پژوهش آمده است.
در بخش «مبانی ارزش شناختی» به «حد نصاب ارزش« و «راه تشخیص ارزش» پرداخته شده است، در قسمتی از این متن میخوانیم:
حد نصاب ارزش، ایمان به اصول دین است. با استفاده از برخی مبانی ارزشها شناختی، انسان شناختی و الهیاتی، میتوان نشان داد که اساسا رسیدن به هدف نهایی تنها با ایمان به پرودگار و باور قلبی به این که با بازگشت به سوی او؛ به پاداش کیفر رفتارهای خود دست مییابیم و نیز ایمان به همان که راه صحیح زندگی و رسیدن به هدف مطلوب را از طرف خدای متعال نشان میدهند، امکانپذیر است.
حد نصاب ارزش از دیدگاه اسلام، ایمان به همان اموری است که اصول دین نامیده میشوند و کارهایی که بدون ایمان صورت میگیرند، تنها میتوانند زمینهساز نزدیک شدن به حد نصاب ارزش باشند؛ وگرنه به خودی خود، از ارزش حقیقی و ذاتی برخوردار نیستند.
بر اساس این مبنا، بدون تشخیص دین حق و اعتقاد به آن؛ فرد از حد نصاب سلامت معنوی برخوردار نیست، هرچند ویژگیهای جسمی روانی واجتماعی به طور نسبی برخودار باشد.
راه تشخیص ارزش، عقل، تجربه و حس است. تشخیص امور ارزشمند و نیز تشخیص ارزش برتر؛ تنها در مواردی کلی از راه عقل میسر است؛ یعنی در مواردی که موضوع ارزش، نشان دهنده تأثیر مثبت دلیل به همان حقیقی است؛ مانند ارزش عبادت خداوند، اخلاص در کارها برای او، عدالت، و ترتیب دیگران در مسیر کمال و آنها در برخی از عناوین، تشخیص تأثیر در منافع وابسته به تجربیات علمی است.
گفتنی است، کتاب «سلامت معنوی از دیدگاه اسلام؛ مفاهیم، شاخصها، مبانی» با شمارگان 100نسخه، در 288 صفحه به قیمت ده هزار تومان از سوی مؤسسه فرهنگی حقوق سینا منتشر شده است./998/ن602/ق