چند خبر کوتاه از آستان قدس رضوی
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، نمایهسازی اسناد «تشکیلات اداری آستان قدس رضوی در دوره قاجار» به همت مرکز اسناد این آستان مقدس به پایان رسید.
کار نمایهسازی بیش از 400 هزار صفحه سند تشکیلات اداری آستان قدس رضوی در دوره قاجاریه، از سوی کارشناسان نمایهساز این مدیریت به پایان رسید.
این اسناد مربوط به سالهای 1210ه. ق تا 1343ه. ق و دارای مضامین اجتماعی، مذهبی، اقتصادی و فرهنگی است که در آن نحوهی اداره بیوتات متبرکه، امور مربوط به موقوفات و چگونگی تخصیص درآمدهای حاصل از آن و به بیانی دیگر، کلیه امور اداری این مجموعه در آن به چشم میخورد.
سندهای نمایهسازی شده از جمله قدیمیترین سندهای مربوط به حرم مطهر رضوی است که به دلیل استفاده از رسمالخط سیاقی برای بسیاری از پژوهشگران ناخوانا و غیرقابل استفاده بود، به همین دلیل خوانا کردن و نمایهسازی آنها در اولویت کار آستان قدس رضوی قرار گرفت.
پس از نمایهسازی این اسناد، اطلاعات منحصربهفردی در موضوعات مرتبط با آستان ملکوتی امام هشتم(ع) و نحوهی اداره آن، زوار، تاریخ محلی مشهد و نیز خراسان، وضعیت اقتصادی، آداب و رسوم مذهبی، مشاغل و ... از آنها استخراج شد.
پیش از این مرکز اسناد آستان قدس رضوی، نمایهسازی بیش از 100 هزار برگ سند دورههای صفویه و افشاریه را نیز به اتمام رسانیده بود.
زائران و مجاوران رضوی برای سلامتی آیت الله واعظ طبسی دست به دعا برداشتند
در پی خبر بستری شدن تولیت آستان قدس رضوی زائران و مجاوران بارگاه منور رضو برای سلامتی و بهبود وضعیت جسمانی ایشان دست به دعا برداشتند.
در پی خبر، بیماری و بستری شدن آیت الله عباس واعظ طبسی، تولیت آستان قدس رضوی و نماینده ولی فقیه در خراسان، زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی برای سلامتی و شفای عاجل ایشان دست به دعا برداشتند.
این گزارش حاکی از آن است روز گذشته، مردم ولایتمدار ایران اسلامی که مشرف به حرم مطهر رضوی شده بودند سوره حمد را جهت سلامتی، آیت الله واعظ طبسی قرائت کردند.
نماینده ولیفقیه در خراسان و تولیت آستان قدس رضوی پیش از ظهر جمعه با حضور در پای صندوق رأی در حرم امام رضا(ع)، رأی خود را به صندوق انداخت و بعدازظهر همان روز به دلیل مشکلات تنفسی در بیمارستان امام رضا(ع) بستری شد.
تشرف وزیر بازرسی عراق به حرم رضوی
حسن الیاسری، وزیر بازرسی عراق به همراه هیئتی پس از تشرف به حرم مطهر حضرت ثامن الحجج(ع) از موزه های قرآن و نفایس، هدایای مقام معظم رهبری و تالار استاد فرشچیان بازدید کرد.
وی در حاشیه این بازدید گفت: به همه کسانی که برای زیارت حرم مطهر امام رضا(ع) به مشهد مشرف می شوند، توصیه می کنم از موزه قرآن آستان قدس رضوی بازدید کنند، چراکه آثار موجود در این موزه بیانگر اهمیت فراوان کتابت و حفظ و صیانت از کتاب آسمانی مسلمانان از سوی پیشینیان ما است.
حسن الیاسری ابراز کرد: امیدواریم در آینده نزدیک با تعاملات بسیار خوبی که به وجودآمده ما نیز بتوانیم با الگوبرداری از مسیر پیشرفت مجموعه آستان قدس رضوی، شهرهای زیارتی و عتبات خود را به یک شهر پیشرفته اسلامی تبدیل کنیم.
وجود 500 سخه از آثار ملاهادی سبزواری در کتابخانه مرکزی
افزون بر 500 نسخة نفیس خطی و چاپ سنگی از آثار حکیم ملاهادی سبزواری و شرح و حاشیه آن، در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی موجود است، که بیشتر آنها در زمان حیات وی کتابت شده است.
حکیم ملاهادی سبزواری (1212-1289 هجری قمری)، متخلص به اسرار، حکیم، عارف و شاعر شیعی عصر قاجار و بزرگترین فیلسوف قرن سیزدهم است که در حال حاضر 500 نسخه نفیس خطی و چاپ سنگی از آثار وی و شروح و حواشی بر آثار، در کتابخانة مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
از مهمترین آثار حکیم سبزواری، منظومه است که خود نیز بر آن شرح نوشته است: «شرح منظومه شامل دو علم منطق و حکمت است که بخش حکمت آن، «غرر الفرائد» نام دارد.»
نسخهای از شرح منظومه به کتابت قرن سیزدهم به خط نسخ و کتابت محمد حسن بروجردی همراه با توضیحات و شرح حکیم، و نسخهای از غرر الفرائد به کتابت 1262 قمری به خط زین العابدین ابوطالب سبزواری در آستان قدس موجود است.
سه نسخه نفیس از «هدایۀ الطالبین» که در کلام اسلامی به زبان فارسی تألیف شده موجود است که یکی در سال 1279 قمری به قلم «حیران» بر کاغذ دولتآبادی کتابت شده و دیگری، در 1276 کتابت شده است.
«شرح دعای صباح با نام «مفتاح الفلاح و مصباح النجاح» منسوب به امیرمؤمنان(ع) که نسخه آستان قدس در 1269 قمری به قلم «محمد صادق خبوشانی» کتابت شده و وقفی احمد فاضل در 1265 قمریست، شرح دعای جوشن کبیر با نام «شرح الأسماء» به کتابت 1267 قمری، و شرح حدیث علوی، از جمله شروح ادعیه است.
نشرف استاد عراقی جامعه المصطفی العالمیه قم به حرم رضوی
شیخ سلام العلی؛ استاد و معاون آموزشی جامعه المصطفی العالمیه(ص) قم که به همراه 60 نفر از اساتید و طلاب این مرکز به حرم مطهر رضوی مشرف شده بود، در گفت وگو با خبرنگار ما گفت: طلاب از 16 ملیت مختلف در مرکز آموزشی جامعه المصطفی(ص) قم در حال تحصیل هستند و سعی کردهایم هر سال گروهی از آنان را تحت عنوان اردوهای زیارتی به پابوسی حضرت ثامن الحجج(ع) بیاوریم.
سلام العلی با بیان این مطلب که در این اردو طلاب و اساتیدی از کشورهای دانمارک، نیجریه، ماداگاسکار، عراق، تانزانیا، هند و پاکستان حضور دارند، افزود: وجه مشترکی که بین مدارس جامعه المصطفی(ص) و حرم مطهر رضوی وجود دارد، رویارویی با فرهنگ های مختلف از کشورهای مسلمان است که می توان گفت آستان قدس رضوی با درنظر گرفتن این تفاوتها توانسته است به خوبی زائران غیرایرانی خود را مدیریت و برنامههای فرهنگی متناسب با فرهنگ آنها را برنامهریزی کند.
وی افزود: اثرات و برکات فعالیت های آستان قدس رضوی در زمینه ترویج علوم و معارف اسلامی در کشورهای اروپایی قابل مشاهده است، چرا که در سفرهای تبلیغی در این کشورها ما شاهد ارجاعات فراوان مسلمانان به کتابهای چاپ شده از سوی آستان قدس رضوی هستیم.
سلام العلی که سابقه سخنرانی و استادی حلقههای معرفت در حرم مطهر رضوی را برای زائران غیرایرانی دارد، تصریح کرد: به دلیل حجم بالای زائران و از طرف دیگر هجمه سنگین شبهات اعتقادی، حرم مطهر رضوی می تواند با برگزاری جلسات پرسش و پاسخ و سخنرانی ها در پاسخ به این شبهات برای جوانان نقش به سزایی داشته باشد.
تشرف رؤسای بیمارستانهای کشور گرجستان به حرم رضوی
گروهی از رؤسای بیمارستانهای کشور گرجستان از فعالیت های آستان قدس رضوی دیدن کردند.
هفت نفر از رؤسای بیمارستان های کشور گرجستان در سفر به مشهد مقدس از فعالیت های آستان قدس رضوی از جمله بیمارستان فوق تخصصی رضوی، داروسازی ثامن، روزنامه قدس، موزهها و مرکز نمایشگاهها و همایشهای آستان قدس رضوی دیدن کردند.
فلیتر بروکنر از کشور آلمان با بیان اینکه بیمارستان فوق تخصی رضوی یکی از بهترین بیمارستان ها در خاورمیانه است، ابراز کرد: بهترین و پیشرفتهترین تجهیزات و امکانات پزشکی در این بیمارستان وجود دارد و این که یک مجموعه مذهبی به مسائل درمانی ورود پیدا کرده قابل تقدیر است.
وی در ادامه به مرکز نمایشگاهها و همایشهای آستان قدس رضوی اشاره کرد و افزود: این آستان مقدس نمونه های کوچکی از فعالیتهای گسترده خود را در زمینههای مختلف به نمایش گذاشته است که موجب آشنایی راحتتر افراد با فعالیت های عظیم این مجموعه می شود./1308/101/ب1