تجزيهطلبي كردها بيخ گوش عراق
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، رابطه اقليم كردستان با دولت مركزي در بغداد از زمان سقوط نظام صدام حسين در 2003 و تشكيل نظام فدرالي در عراق رابطهاي پر فراز و نشيب بوده تا آنجا كه برخي مواقع حرف از قدرت نظامي هم به ميان آمده اما به جرئت ميتوان گفت كه رابطه اين دو بعد از حوادث اخير مجلس عراق به اين حد خطير نبوده است.
هواداران مقتدي صدر اوايل هفته پيش با هجوم به منطقه سبز وارد پارلمان عراق و دفتر نخستوزيري شدند و اين دو مكان را به تصرف خود درآوردند، هر چند تصرف و تحصن آنها مدت كوتاهي بعد خاتمه يافت اما يورش و تعرض آنها به برخي از نمايندگان باعث شد تا فراكسيون كرد مجلس بغداد را ترك كنند و با انتشار بيانيهاي اعلام كرد تا روشن شدن اوضاع سياسي عراق حاضر به بازگشت به بغداد نيستند. سليم الجبوري، رئيس مجلس عراق با سفر به سليمانيه تلاش به بازگرداندن فراكسيون به سليمانيه رفت و در ديدارهايش با جلال طالباني، دبير كل اتحاديه ميهني، نوشيروان مصطفي، رهبر جنبش تغيير و نمايندگان كرد سعي در متقاعد كردن فراكسيون براي بازگشت به بغداد كرده كه به نظر ميرسد توفيق چنداني نداشته است.
در اين وضعيت از تنش بين اقليم و بغداد است كه بارزانيها به ميدان آمدهاند تا با طرح پرونده استقلال ديگر جريانهاي سياسي كرد را با خود متفق كنند. نيجران بارزاني، نخست وزير اقليم كردستان، دو سه روز بعد از آن اتفاق و بعد از ديدار با مسئول كميته امور خارجي در پارلمان هلند بيانيهاي صادر كرد و از مسئله استقلال كردستان به عنوان حق قانوني و طبيعي اقليم گفت هر چند بر مسير گفتوگو و تفاهم مشترك تأكيد كرد. مسرور بارزاني، رئيس سازمان اطلاعات منطقه كردستان عراق با انتشار مطلبي در روزنامه واشنگتنپست از شكست مفهوم عراق به عنوان كشوري برخاسته از ويرانههاي امپراتوري عثماني گفت كه همزيستي در چنين كشوري را ناممكن ساخته و بر همهپرسي براي استقلال اقليم كردستان از عراق و تشكيل كشوري مستقل تأكيد كرد.
ادهم بارزاني، عضو كادر رهبري حزب دموكرات كردستان عراق هم يكي ديگر از اعضاي اين خانواده بود كه در صفحه فيسبوك خود نوشت: «اكنون زمان براي وحدت بين كردها و اعلام استقلال كردستان و خلاصي از عراق مناسب است.» روشن است كه اين نحو اظهارنظرهاي منسجم و هماهنگ از سوي بارزانيها نميتواند اتفاقي باشد و بايد آن را برنامهريزيشده دانست كه مخاطبش نه بغداد بلكه ديگر گروههاي سياسي كرد در اقليم هستند. مسعود بارزاني، رئيس اقليم و بزرگخاندان بارزانيها، دسامبر سال گذشته ميلادي پرونده همهپرسي براي استقلال را باز كرد اما ديگر جريانهاي سياسي و از جمله اتحاديه ميهني به رهبري جلال طالباني چندان روي خوش به آن نشان ندادند و همين نيز موجب به حاشيه رفتن اين پرونده شد. حالا و با استفاده از آشوبهاي اخير بارزانيها تلاش ميكنند تا از فرصت موجود بيشترين استفاده را براي بازخواني اين پرونده بكنند و حتي به نظر ميرسد اتحاديه ميهني هم گامي در اين جهت برداشته است.
ملا بختيار، عضو دفتر سياسي اتحاديه ميهني از توافق با حزب دموكرات و ديگر احزاب براي برگزاري همهپرسي تعيين سرنوشت اقليم در صورت ادامه مشكلات گفته هر چند كه تأكيد كرد: «اگر عراق دموكرات و فدرال تشكيل و قانون اساسي به شكلي درست اجرا و مشكلات حل شوند، كردها هيچ مشكلي با ماندن در چارچوب عراق فدرال نخواهند داشت.»
جمله آخر ملا بختيار نشان ميدهد اتحاديه ميهني همچنان نگاهش به ماندن در عراق است و تمام امتياز را به رقيب ديرينهاش براي برگزاري همهپرسي نداده، البته حمايت جنبش گوران از تشكيل دولت نجات ملي در عراق هم گوياي اين است كه بارزانيها نميتوانند روي حمايت تمام و كمال اين حزب كردي براي برگزاري همهپرسي حساب كنند. با وجود اين، نبايد از تلاش مضاعف بارزانيها براي استفاده از وضعيت موجود غفلت كرد و به عهده دولت بغداد و شخص حيدر العبادي، نخست وزير عراق است كه متوجه تحرك جديد بارزانيها باشد تا آنها از آشوب فعلي و نارضايتي كردها در جهت تجزيه عراق بهرهاي نبرند. چنين هدفي تنها با گفتوگوي مستمر با احزاب كردي ممكن است تا با برآوردن خواستهاي مشروع آنها بهانه از دست بارزانيها براي كشاندن عراق به ورطه تجزيه و نابودي عراق گرفته شود./998/102/ب3
منبع : روزنامه جوان