خلأ حضور روحانیت در شهرستان ها زمینه ساز ایجاد بحران های فرهنگی است
حجت الاسلام علی محمودی، استاد حوزه علمیه مازندران در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در محمودآباد، با اشاره به ضرورت هجرت علما و روحانیان از قم به شهرستان ها، گفت: امروز به دلیل تجمع حضور روحانیان در شهر قم شهرستان ها از حضور اساتید و روحانیان برجسته خالی شده است.
وی با اشاره به این که در حال حاضر بسیاری از مساجد و حسینیه ها در مناطق مختلف استان بدون حضور روحانی امام جماعت است، افزود: بازگشت روحانیان از قم به شهرستان ها می تواند مشکل کمبود روحانی در مناطق شهری و روستایی را برطرف کند.
استاد حوزه علمیه مازندران با اشاره به این که برخی طلاب و روحانیان به بهانه امکانات و شرایط مناسب به قم هجرت می کنند، خاطرنشان کرد: اگر همین ظرفیت ها در شهرستان برای طلاب و روحانیان فراهم باشد کمتر شاهد هجرت طلاب و روحانیان به قم خواهیم بود.
وی با اشاره به این که یک طلبه و روحانی باید با حضور در مناطق محروم و دورافتاده به رسالت اصلی خود که تبلیغ دین است بپردازد، افزود: تمرکز طلاب و روحانیان در قم موجب خالی شدن شهرها و روستاها از روحانی می شود و همین مسأله بستری را برای گسترش ناهنجاری های اجتماعی و فرهنگی فراهم خواهد کرد.
حجت الاسلام محمودی با بیان این که یک طلبه پس از فراگیری علم باید برای تبلیغ و ارائه آن به جامعه به شهرستان ها بازگردد؛ خاطرنشان کرد: حضور مادام العمر یک روحانی در قم هیچ دستاورد خاصی برای دیگر مناطق کشور نخواهد داشت.
وی با بیان این که هجرت علما و روحانیان به شهرستان ها خلأ حضور روحانیت در این مناطق را برطرف خواهد کرد، بیان داشت: متأسفانه در حال حاضر برخی مدارس علمیه ما به دلیل کمبود استاد مجرب دچار مشکلات آموزشی هستند.
استاد حوزه علمیه مازندران با بیان این که جامعه امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند حضور مستمر و پررنگ روحانیت در صحنه ها و عرصه های مختلف است، تصریح کرد: اگر شهر و روستا به حال خود رها شوند و همه اساتید و روحانیان برجسته به بهانه ادامه تحصیل در قم متمرکز شوند طی سال های آتی وضعیت فرهنگی و دینی این مناطق از حد کنترل خارج خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: هدف طلاب تبلیغ دین است و به همین دلیل خدا به پیغمبر فرمود وظیفه تو ارشاد و دعوت مردم است باید به همه شهرها هجرت و مردم را به دین دعوت کنی و این مسأله در جامعه امروز حوزوی کمتر به چشم می آید و شاهد خروج علما و روحانیان از شهرستان ها به سمت قم هستیم.
حجت الاسلام محمودی ضعف مبانی اعتقادی مردم را یکی از مهم ترین پیامدهای حضور کمرنگ علما و روحانیان در شهرستان ها دانست و خاطرنشان کرد: متأسفانه هر جایی که حضور علما و روحانیت کمرنگ تر است شاهد رشد مشکلات فرهنگی در آن منطقه هستیم.
وی همچنین بر ضرورت بهره گیری از توان طلاب جوان در برنامه های دینی و فرهنگی تأکید کرد و گفت: متأسفانه امروز بسیاری از طلاب مدارس علمیه شهرستان به دلیل عدم بکارگیری از ظرفیت و توان علمی و تبلیغی آنها تمایلی برای حضور در شهرستان ها ندارند و به همین دلیل به قم مهاجرت می کنند.
استاد حوزه علمیه مازندران با بیان این که باید زمینه حضور گسترده طلاب و روحانیان در برنامه های دینی و فرهنگی شهرستان ها را فراهم کنیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه در بسیاری از مواقع شاهد هستیم با توجه به وجود روحانیان و شخصیت های توانمند و مجرب، از ظرفیت روحانیان اعزامی از قم و دیگر استان های کشور در برنامه های فرهنگی و دینی استفاده می شود که این مسأله موجب دلسردی روحانیان بومی می شود.
وی حضور برخی مراجع عظام تقلید به منظور تبلیغ دین در شهرستان ها را الگویی برای طلاب و روحانیان دانست و خاطرنشان کرد: حضور تبلیغی مراجع معظم در شهرستان ها نشان از اهمیت مسأله هجرت و تبلیغ در مناطق محروم است.
استاد حوزه علمیه مازندران با بیان این که جامعه امروز ما تشنه اخلاق است و این تشنگی باید از سوی مسؤولان ارشد حوزه برطرف شود، گفت: اما شاهد آن هستیم که این تشنگی در درون جامعه طلبگی نیز وجود دارد اما این عطش در شهر قم وجود ندارد زیرا با حضور علما مردم سیراب هستند.
وی در ادامه سخنان خود به هجرت برخی مراجع عظام تقلید از قم به شهرستان ها اشاره کرد و گفت: حضور حضرت آیت الله مظاهری به عنوان یک عالم دینی فرهیخته در این شهر که سبقه فرهنگی و دینی بالایی دارد موجب شد تا پیشرفت فرهنگی و علمی این شهر را در کشور حس کنیم و مردم را مطیع امر ایشان ببینیم تا جایی که در مقابل اکران یک فیلم سینمایی مردم مطیع فرمایشات ایشان بودند و با کمک ایشان مردم آن شهر به مقابله پرداختند.
وی در ادامه سخنان خود با بیان این که مسؤولان ارشد حوزه باید برای تشویق هجرت اساتید و طلاب از قم به شهرستان ها، یک سری امتیازات تشویقی در نظیر بگیرند، تصریح کرد: تنها نباید در این باره توقع ما از یک روحانی و طلبه باشد، مسؤولان حوزه نیز باید با ارائه یک سری خدمات رفاهی و تشویقی خاص اساتید و روحانیان را به هجرت به شهرستان ها سوق دهند.
استاد حوزه علمیه مازندران با اشاره به این که مسأله دیگری که باید در اولویت مسؤولان حوزه قرار گیرد، استعدادیابی است، ادامه داد: همچنین مبلغان و روحانیانی که با عنوان مبلغ در یک منطقه معرفی می شوند باید توان جذب جوانان را داشته و روحیه آن منطقه را داشته باشد./950/202/ب2