مراسم سال تحصیلی حوزه علمیه نبیاکرم برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، مراسم افتتاحیه سال تحصیلی جدید حوزه علمیه نبیاکرم(ص)، صبح امروز با سخنرانی آیات ضیاءالدین نجفی تهرانی و محمدعلی موحدی کرمانی و حجج اسلام سید جلال بنیهاشمی و محمدحسین کبیریان و با حضور نمایندگان مراجع تقلید در مسجد جامع نبیاکرم(ص) برگزار شد.
حوزه علمیه نبیاکرم(ص) هزار طلبه تربیت کرده است
در ابتدای این مراسم، حجتالاسلام سیدجلال بنیهاشمی، مدیر مدرسه علمیه نبیاکرم(ص) در مورد تاریخچه این حوزه مدرسه یادآور شد: حوزه علمیه نبیاکرم(ص) شرق تهران با محوریت مسجد جامع نبیاکرم(ص) است و از موقوفات این مسجد است که زمین آن از سوی آیتالله ضیاءالدین نجفی تهرانی در سال 1360 خریداری و در سال 1370 ساخته و افتتاح شد و قبل از ایجاد مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، آغاز به کار کرد.
وی افزود: این مدرسه تاکنون هزار طلبه تربیت کرده است که هرساله از سوی رهبرمعظمانقلاب و دیگر مراجع تقلید، عمامهگذاری شدهاند و برخی از آنان به مراتب بالای حوزوی رسیدهاند. این مدرسه هیچگونه وابستگی حزبی و گروهی ندارد و فقط در راه رهبرمعظمانقلاب و مراجع معظم تقلید است.
وظیفه روحانیت، همان وظیفه پیامبر(ص) است/ باید از خودسازی به سمت جامعهسازی برویم
در ادامه این مراسم، آیتالله نجفی تهرانی، مؤسس مدرسه علمیه نبیاکرم(ص) با گرامیداشت یاد شهدای منا گفت: حج شعار مسلمانان و مرکز تجمع مسلمین جهان است؛ کنگره عظیم حج، مرکز تفاهم میان مسلمانان و برنامهریزی جهانی است که خداوند متعال این تجمع را مقرر فرموده و دستور داده که حداقل یکبار مشرف شوند. امروز یوم التربیة است و حجاج عازم عرفات هستند که امامزمان(عج) ما در آنجا ناظر بر حجاج و امور مسلمین است و همه چیز تحت پرتو عنایات حضرت است و ایشان توجه دارند.
وی افزود: بنابراین من یاد آنان و یاد شهدای منا، شهدای دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم را گرامی میدارم که همه اینها به گردن همه ما حق دارند و من از رهبرمعظمانقلاب تشکر میکنم که هدایت این مسیر عظیم را بر عهده دارند و همچنین از آیات عظام که پشتوانه نظام، مسلمانان، حرکت اسلامی و هدایت مسلمانان هستند و کنار و حامی رهبر هستند نیز قدردانی میکنم.
مؤسس مدرسه علمیه نبیاکرم(ص) با تشکر از حضور نمایندگان مراجع تقلید اظهار کرد: من از آیتالله موحدی کرمانی که شخصیت بزرگ و قابل توجهی هستند و همچنین از آیتالله عابدی که تولیت حوزه علمیه مجد هستند تشکر میکنم که برخی از طلاب ما نیز در حوزه ایشان ادامه تحصیل میدهند.
وی با اشاره به آیه «و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمه» بیان کرد: وظیفه طبقه روحانیت همان وظیفه پیامبر(ص) است، مردم پیامبر(ص) را ندیدند و امامزمان(عج) را نیز با چشم سر ندیدند، اما روحانیت را میبینند و همانطور که رهبری فرمودند روحانی باید با آگاهی و اخلاق، جامعه را هدایت کند؛ ما وظیفه داریم اول با دانش و تقوا خودمان را بسازیم و بعد جامعه را بسازیم؛ آب اگر قلیل باشد با هر ناملایماتی ممکن است انحراف پیدا کند، دانش نیز همینطور است و اگر قلیل باشد با هر نملایمتی ممکن است منحرف شود اما طلاب عزیز ما اگر خودسازی کنند نه تنها با ناملایمات، منحرف نمیشود بلکه ناملایمات را اصلاح میکنند. حرف ما هم باید حکیمانه باشد و هم از کمات الهی استفاده کنیم و بر این اساس، ما و مسؤولان باید وظیفه خودمان را انجام بدهیم.
آیتالله نجفی تهرانی در مورد حوزه علمیه نبیاکرم(ص) یادآور شد: این حوزه هزار طلبه پاک و نمازشبخوان تربیت کرده است؛ کوچک است، درش بسته است اما اینطور بوده، چند سال پیش طلبه ما در قم در کفایةالاصول نفر اول شد، طلاب ما، در مراکز مختلف نظام خدمت میکنند، ما هرساله عمامهگذاری داریم و برای اینکه سکان ما قوی باشد و طلاب ما نیز بدانند متصل به مرجعیت هستند، ما عمامهگذاری را بعضاً به دست مبارک رهبرمعظمانقلاب و دیگر مراجع تقلید از جمله حضرات آیات بهجت، مکارم، صافی، نوری، وحید خراسانی و شبیری زنجانی انجام دادهایم.
وی در مورد جایگاه روحانیت گفت: بهترین وظیفه ما این است که بدانیم خادمالشریعة هستیم؛ طلبه ابتدا باید تقوا و علم داشته باشد و بعد قلم داشته باشد. همچنین امامخمینی(ره) فرمودند روحانیت و حوزههای علمیه مستقل هستند لذا ما باید بدون وابستگیهای حزبی عمل کنیم و آنها را نیز هدایت کنیم نه اینکه خودمان در ذیل آنان قرار بگیریم.
مدیریت حج برعهده کشورهای اسلامی قرار بگیرد/ مناجات در برنامه زندگیمان باشد
در ادامه این مراسم، آیتالله موحدی کرمانی با تشکر از آیتالله نجفی تهرانی در مورد شهدای منا گفت: به عنوان مقدمه باید به چند مطلب اشاره کنم؛ اول یاد شهدای منا است که یاد آنان دلها را میسوزاند، واقعاً مصیبتی است که دل نمیتواند آن را تحمل کند، این آل سعود خبیث عجب از مهمانان خدا پذیرایی کردند! عزیزان ما در حال احرام و با لب تشنه جان دادند، اگر آب به آنان میرسید تعداد شهدا آنقدر نبود، خداوند آنان را رسوا کند و مسؤولان را بیدار کند که در برنامهریزی برای حج اقدام جدی کنند، تا به کی باید شاهد جنایات اینان باشیم؟! باید فشاری قوی آل سعود را مجبور کند مدیریت حج را بر عهده کشورهای اسلامی بگذارد.
وی در مورد مناجات در اعیاد عرفه و قربان افزود: ما دو روز عرفه و قربان را در پیش داریم که آیاتی از قرآن ما را یاد عظمت این دو روز میاندازد، از برنامههایی که حتماً باید برای این روزها داشته باشیم برنامه مناجات است، مناجات به معنای «مذاکره خصوصی در فضای خالی از اغیار» است، چنین چیزی باید در برنامه زندگیمان باشد؛ خودمان و خدا باشیم، دیگری و محبت دیگری نباشد؛ منزل دل نیست جای صحبت اغیار/ دیو چو بیرون رود، فرشته درآید؛ عشقهای خارجی مصداق اغیار هستند، در مناجات باید بنده باشد و بس.
امام جمعه موقت تهران در تبیین مناجات شعبانیه اظهار کرد: در مناجات شعبانیه، شروع زمزمه اینطور است که: «خدایا بنا دارم با تو مناجات کنم، از من روی نگردان بلکه به من روی کن» اصلاً مناجات همان روبرو شدن است، بعد اینطور است: «خدایا معذرت میخواهم، من روبروی تو بودم و تو مرا میدیدی و من معتقد بودم که تو در محفل من هستی و مرا میبینی، و من در این مواجه خجالت نکشیدم و گناه و عصیان و طغیان کردم، خدایا عذر میخواهم»، اینها را انسان باید به طور خصوصی به خدا بگوید.
وی افزود: آن 15 مناجاتی که در مفاتیح از حضرت زینالعابدین(ع) نقل شده است هرکدام باید در شرایط خود خوانده شود؛ منجات کننده ممکن است در فضای خاصی باشد که بر اساس آن فضایی که هست مناجات مربوط را بخواند.
آیتالله موحدی کرمانی در مورد اهمیت مناجات با خدا بیان کرد: حتماً در برنامههای خودتان به ویژه در سحر، یک قسمت از برنامهتان مناجات باشد، یکی از برکات مناجات این است که مناجات از بنده با خدا شروع میشود اما به مناجات خدا با بنده ختم میشود؛ همین مناجات شعبانیه ابتدایش این است که خدایا میخواهم با تو مناجات کنم از من روی نگردان، بعد ابراز ندامت میکند و اشک میریزد تا آنجا که میگوید حالا فقط میخواهم با تو باشم و بس، نوری به من بده که با آن تو را ببینم و چشم مرا بینا کن، چشم دل را بینایی و نور بده که با آن ظلمتها را پشت سر بگذارم و به تو برسم و دائم با تو باشم و یک آن از فرمان تو تخلف نکنم.
وی افزود: خدایا حالا از تو میخواهم که تو با من مناجات کنی، من احساس میکنم با تو هستم، کاری کن که مدهوش تو باشم، خوشا به حال آن کسی که خدا با او مناجات کند، خوشا به حال آن کسی که خدا به او آرامش بدهد و عشقاش مناجات با خدا باشد، مقام آدمی تا جایی است که خدا با او مناجات میکند، تا جایی که فرشته بر بالین امام میآید و به امام میگوید غمگین نباش و نترس، تقیه بر تو حرام است، بلغ ما بلغ. ما باید از خود شروع کنیم و به خدا برسیم. همه در حوزههای علمیه درس میخوانند اما همه یکسان نیستند و بهرهها متفاوت است، شاید حتی دو نفر مطالعاتشان مانند هم باشد اما یکی امام میشود و یک حتی سقوط نیز میکند.
امام جمعه موقت تهران در پایان سخنانش خطاب به طلاب گفت: شما بهترین شغل را دارید چون شغل شما شغل انبیاء است، خدا را شکر کنید که این نعمت را به شما داده است. اگر میبینید روحانیت معشوق دلهاست تمام اینها محبتشان را خدا در دل مردم قرار داده است. اگر خدایی ناکرده ذرهای گرفتار وسوسه شیطان شویم نه تنها خسران میبینیم بلکه خیانت نیز کردهایم. «مثل الذی حملوا تورات ثم لم یحملواها کمثل الحمار یحموا اسفارا»، اینها هشدارهای تکاندهنده قرآن است. باید تمام دل ر ا وقف خدا کنیم. دلی که خانه حق است وقف غیر نمودی/ ببین درش به که رهنمودی و درش به که بستی. برخی، «ثم لم یحملواها» هستند، با اینکه به آنان داده شده است. عامل به علم و قرآن باشید، تا خداوند شما را در زمره انبیا قرار دهد، زیرا آنان نشر علم کردند و شما نیز برای نشر علم، آماده شدهاید.
باور کنیم که حوزه علمیه ارث انبیا(ع) است
در ادامه این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین کبیریان، معاون آموزشی حوزههای علمیه تهران در مورد مسؤولیت طلاب گفت: روز قیامت همه ما مورد سؤال و بازخواست خواهیم بود در مقابل مسؤولیتهایی که بر عهده گرفته بودیم، مسؤولیتی که ما عهدهدار شدیم سنگینترین مسؤولیت عالم است، مسئولیت هدایت جامعه، مسؤولیت تعلم و تعلیم، تبلیغ دین اسلام، پاسداری از حوزههای علمیه و قرآن و سنت، مسؤولیت بسیار سنگینی است، مسؤولیتی است که یادگار پیامبران(ع) و ائمه(ع) بوده است، شهدای بسیاری خونشان را در این راه نثار کردند، ما مسؤولیت حفظ این امانت را داریم و حفظ آن بسیار سنگین است.
وی افزود: فردای قیامت از ما سؤال خواهد شد؛ هم از ما، هم از مدرسین و هم از شما طلاب عزیز سؤال خواهد شد که آیا این فرصت را هدر دادید یا استفاده بهینه کردید. یکی از سؤالات از فرصت جوانی است که مهمترین فرصت عمر است، شما طلاب هم جوان هستید و هم فرصت توفیق استفاده از این لحظات به شما عطا شده است، و اگر خدایی ناکرده از این فرصتها استفاده مطلوب نشود کفران نعمت شده است و عذاب شدید شامل حالمان خواهد بود.
وی افزود: فردای قیامت از عمر سؤال خواهد شد که چطور از آن استفاده کردیم، برای اینکه موفق باشیم و خوب استفاده کنیم نیاز است که اول ایمان داشته باشیم، باور داشته باشیم حوزه علمیه ارث انبیا(ع) است، باور کنیم در جایگاه خلیفه آنان قرار دادیم، باری به هر جهت نگذرانیم.
معاون آموزشی حوزه تهران در مورد دومین عاملی که برای موفقیت لازم است بیان کرد: حفظ نشاط طلبگی دومین عامل است، اگر بیرغبتی به وجود آید پیشرفت نمیکنیم و این حفظ نشاط در گرو ارتباط و نجوای با خداست؛ توسل به اهلبیت(ع) عامل افزایش و حفظ این نشاط است؛ انس با قرآن کریم و تدبر در آن از این عوامل است؛ همچنین دستورات الهی را رعایت کردن و اخلاق و عقاید قرآنی پیدا کردن از عوامل نشاط است؛ توجه به نماز، آنهم نماز اول وقت و با حضور قلب، توجه به معنویات، مواظبت بر انجام واجبات و مستحبات و ترک محرمات و مکروهات از دیگر عوامل نشاط است.
وی در ذکر نکاتی در مورد دروس حوزوی به طلاب توصیه کرد: از نظر علمی، طلبهای موفق خواهد بود که خوب درس بخواند، دروس طلبگی به هم مربوط و متصل هستند از این رو اگر از اول، صرف و نحو و بلاغت را خوب کار نکند و خوب مسلط به عبارات و ادبیات عرب نشود بعداً لنگ خواهد بود، پایه فقه را در دوره سطح باید جستجو کرد، از این رو باید پیشمطالعه داشته باشیم، قبل از استاد در کلاس حضور داشته باشیم و بعد از درس یادداشت، تحقیق و پژوهش داشته باشیم.
وی در پایان سخنانش اظهار کرد: حضرت آیتالله نوری همدانی انتقاد کردند و گفتند از این حوزهها مجتهد بیرون نمیآید که درست هم گفتند، اما چرا؟ آنهم با اینکه امکانات خیلی بیشتر است! چون لازمه رسیدن به درجه اجتهاد، توجه به درس و بحث است. البته باید همه بعدی باشیم هم به تحصیل و هم به تذهیب بپردازیم و هم بصیرت داشته باشیم و آگاه به مسائل روز باشیم و طلبه اینچنینی طلبه خوبی خواهد بود./200/805/ب1