لاابالی توصیف کردن علمای الازهر در شبکه الجزیره/ فیصل قاسم: مگر پوتین امام اهل سنت است؟!
خبرگزاری رسا ـ سرویس مانیتورینگ: همایش گروزنی در چچن با حضور بیش از سیصد تن از علمای اهل سنت جهان همچنان مورد توجه محافل رسانهای جهان عرب است و حرف و حدیثهای بسیاری را به بار میآورد. شبکه الجزیره قطر با توجه به رویکرد حمایتیاش از اخوان المسلمین و گروههای سلفی به شدت از خروجی همایش گروزنی عصبانی است و این را به وضوح میتوان در برنامههای این شبکه مشاهده کرد.
برنامه معروف "الإتجاه المعکاس" روز گذشته با موضوع بررسی آخرین تحولات سوریه روی آنتن رفت و در این برنامه مانند همیشه تلاش شد تا ایران و جریان مقاومت عامل اصلی بحران در این کشور القا شود که در مقابل یاسر الحریری، تحلیلگر سیاسی لبنانی که از حامیان مقاومت اسلامی به شمار میآید به شدت اقدامات گروههای تکفیری و ضربه آنها به جهان اسلام را محکوم کرد و گفت: «جریان مقاومت در واقع به دفاع از همه مسلمانان، چه سنی و چه شیعه میپردازد. ما باید قبول کنیم که گروههای تکفیری نماینده اهل سنت نیستند.» او در ادامه تصریح کرد:«ما چند روز پیش به وضوح دیدیم که بیش از سیصد عالم اهل سنت این گروههای تکفیری و حامیان آنها را از زمره اهل سنت خارج کردند.»
علمای حاضر در کنفرانس چچن یک مشت لاابالی اند!
پس از این صحبتها فیصل قاسم، مجری با سابقه الجزیره با سبک و سیاق خاص خود رو به خالد شبیب، کارشناس طرفدار جریانهای سلفی کرد و گفت:« آقای محترم! نه یاسر الحریری و نه ایران و نه شیعیان در این مورد نقش نداشتند. این الازهر مصر و سیصد تن از شخصیتهای بزرگ اهل سنت بودند که در چچن گرد هم آمدند و همه این جریانها (گروههای سلفی ـ تکفیری) را از امت اسلام خارج کرند. به این موضوع چگونه پاسخ میدهید؟»
خالد شبیب که سعی داشت از این سوال ساده طفره برود تنها به گفتن این جمله بسنده کرد که: « همایش گروزنی اهمیتی نداشت بلکه همایش واقعی در مکه مکرمه در عرفات برگزار شد.» او که تلاش داشت نتایج همایش چچن را کم اثر جلوه دهد، حاضرین در این همایش را یک مشت "شخصیت لاابالی" توصیف کرد و مدعی شد:«چگونه میتوان پذیرفت که اینها که به سوریه رفته اند برای ما تعیین و تکلیف کنند." فیصل قاسم هم در تکمیل صحبتهای این شخصیت سلفی گفت:"مگر میتوان پذیرفت پوتین که گروزنی و شهرهای سوریه را ویران کرده است به امام اهل سنت تبدیل شود؟!"
یاسر الحریری از مجری و دیگر میهمان برنامه پرسید: «این بدین معنا است که الازهر از اسلام خارج شده است؟» اما هیچکدام حاضر به پاسخگویی به آن نشدند و در مقابل خالد شبیب در سخنانی کاملا طایفه ای مدعی شد که "کنفرانس حقیقی جهان اسلام در عرفات برگزار شد. همان کنفرانسی که ایرانیها را عصبانی و آنها را روانه کربلا کرد."
مگر میتوان پذیرفت که حزب الله و عربستان همپیمان هستند
فیصل قاسم هم از حریری پرسید: « آیا واقعا فکر نمیکنی که یک ائتلاف پنهانی علیه اهل سنت شکل گرفته است و عربستان نیز در همین راستا مورد هدف قرار گرفته است؟ آیا توجه نکردی که روزنامه بزرگی مانند نیویورک تایمز یک مقاله از آقای ظریف منتشر کرد که در آن خواستار پایان دادن به موجودیت سعودیها و وهابیت شده بود؟ آیا هجمه شخصیتهای ایرانی علیه عربستان را مشاهده نکردی؟ آیا تو فکر نمیکنی ائتلاف با گروههای شیعه در سوریه نشان دهنده توطئه آمریکا علیه عربستان سعودی است؟»
حریری هم پاسخ داد:« دلیل هجمه آمریکا علیه عربستان این است که در تحقیقات ویژه و محرمانه حوادث یازده سپتامبر به وضوح رد پای شخصیتها و تجار عربستانی مشاهده میشود و این به هیچ وجه به معنی ائتلاف ایران با آمریکا علیه عربستان سعودی نیست.» وی افزود: «من یک مثال ساده برای شما میزنم، هم عربستان و هم حزب الله لبنان ضد داعش میجنگند و داعشیها را به قتل میرسانند. همینطور کویت و بحرین هم شاهد جنایتگری سلفیگری تکفیری هستند و با آن مبارزه میکنند. آیا این بدین معناست که حزب الله با عربستان و بحرین و کویت همپیمان است؟!»
الازهر به خوبی از خروجی کنفرانس چچن آگاه بود
اما این تنها برنامه ای چالشی نبود که این روزها شبکه الجزیره با موضوع کنفرانس چچن روی آنتن برد. الجزیره در برنامه های دیگر هم تلاش کرد با ربط دادن این کنفرانس به ایران و روسیه هم از تاثیر بالای آن بکاهد و هم به تعبیری عقده گشایی خود از الازهر که حامی حکومت عبدالفتاح سیسی است را علنی کند.
الجزیره در یکی از بخشهای خبری خود نیز در گفتوگو با دکتر مختار الشنقیطی استاد دانشکده علوم اسلامی دانشگاه قطر به همین موضوع پرداخت. او با اظهار تعجب از توجیههای مطرح شده از سوی الازهر مصر گفت که "نمیتوان مدعی شد رهبران و علمای طراز اول الازهر نسبت به اهداف این کنفرانس اطلاع نداشتند. الازهر از مدتها قبل سرمایه معنوی و جایگاه اجتماعی و مقبولیت مردمیاش را از دست داده است زیرا به نهادی سیاسی تبدیل شده است."
الازهر و سلب مشروعیت از سلفیت و وهابیت
به نظر میرسد ماجرای گروزنی و ضربه ای که به جریانهای علمایی سلفی زد تا مدتها بحث محافل رسانهای، دینی و سیاسی جهان عرب باشد و رابطه برخی نهادهای دینی اهل سنت را مورد هدف قرار بگیرد. موضعگیری صریح الازهر در این کنفرانس از آنجا حائز اهمیت است که به صورت آشکار به اهل سنت جهان میگوید که وهابیت و جریانهایی که به اسم اهل سنت به کشتار میپردازند در زمره اهل سنت نیستند.
همین هم باعث شد فردی مانند قرضاوی که به شدت از جریانهای دینی ـ نظامی سلفی حمایت میکند الازهر را به خاطر شرکت در این کنفرانس علمایی به باد انتقاد بگیرد یا هیات کبار علمای عربستان این کنفرانس را در راستای "دامن زدن به احساسات طایفه ای و شعله ور کردن تفرقه" توصیف کند.
از خلال صحبتهایی که در برنامه "الاتجاه المعاکس مطرح شد" به وضوح میتوان نگرانی شخصیتهای حامی گروههای تکفیری را از آنچه در چچن صورت پذیرفت مشاهده کرد؛ چرا که این کنفرانس در واقع گام اول برای گرفتن مشروعیت از جریانهایی است که به نام اهل سنت به ویژه طی یک دهه اخیر به قتل عام مردم بی گناه ـ چه سنی و چه شیعه ـ در کشورهای اسلامی به ویژه سوریه و عراق پرداختند.
با در نظر گرفتن همه جوانب این مساله باید به کسی مانند فیصل قاسم که ید طولایی در حمایت از تکفیریها و هجمه علیه ایران و شیعیان دارد حق داد که بخواهد مشکلات امروز عربستان و جریانهای سلفی متبوعش را به گردن ائتلاف خیالی ایران و آمریکا بیندازد./983/ب953/ک
حسين سعدی