درخواست وزیر ارشاد از حوزه علمیه برای پاسخ به سؤالات نسل جوان
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر امروز در آیین رونمایی از کتاب مجموعه مقالات همایش ملی فقه هنر با بیان این مطلب گفت: جامعه امروز در حال تحولات و تغییرات پرشتابی است.
وی تحولات ایران را در ۴ دوره تغییرات عنوان کرد و افزود: دهه اول، دوران حیات حضرت امام خمینی (ره) و صدارت مقام معظم رهبری و آغاز دفاع مقدس بود. این دهه دوران انطباق ارزش های رسمی و غیر رسمی و همدلی، همگرایی و همدردی مردم نسبت به یکدیگر بود که از لحاظ مطالعات تطبیقی آن را دوره "الگو" می نامیم.
وی با اشاره به دهه دوم، آن را دهه توسعه نامید و گفت: این دهه دوران تغییرات در فضای اجتماعی و فرهنگی کشور بود. در این دهه با چالش های هنجاری، ارزشی، شکاف جنسیتی و اقتصادی مواجه هستیم.
وی در ادامه افزود: دهه سوم با ورود اینترنت، ماهواره و شبکه های اجتماعی به جامعه شکل می گیرد. در این دهه زیست اجتماعی و مناسبات اجتماعی در میان مردم تغییر می یابد و فقر اطلاعاتی جای خود را به غرق اطلاعاتی می دهد. در این دهه زمان و مکان حذف می شود و تغییرات الگوی مصرف در جامعه شکل می گیرد.
صالحی امیری تصریح کرد: در دهه سوم بین مدرنیته و سنتی بودن مناقشه ایجاد می شود که همچنان به این مناقشه پاسخی داده نشده است.
وی با اشاره به تغییرات در دهه چهارم، افزود: در این دهه با تغییرات گسترده تری در جامعه مواجه می شویم. تغییرات در مقوله هایی مانند ذائقه، الگوهای مصرف، تغییر رفتار و کانون های مرجع مشهود است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با توجه به تغییرات این ۴ دهه، جای خالی فقه با انبوهی از سوالات نسل جدید پرسشگر نمایان است.
وی با تاکید بر اینکه دین اسلام، مکتب، اهل بیت و فقه برای سوالات جامعه پاسخ مناسب در ظرف های زمانی و مکانی دارد، ادامه داد: با این حال در این دوران دچار نوعی ابهام و مناقشه به ویژه در میان نسل جوان هستیم.
وی افزود: اصل مناقشه در جامعه به دلیل عدم پاسخگویی شفاف به انبوهی از سوالات میان مردم و نسل جوان است. باید از نظام سلیقگی خارج و وارد فضای روشن شویم. مرزهای ما شرع و قانون است.
صالحی امیری گفت: اینکه مرز شرع کجاست را حوزه باید پاسخگو باشد. همایش ملی فقه هنر که از سوی مدرسه هنر اسلامی در قم انجام شده، شروع بسیار مناسبی در این زمینه است و مورد حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز است.
وی در عین حال تصریح کرد: امروز بیش از هر دستگاهی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیازمند پاسخ شفاف حوزه به انبوه سوالات نسل جوان در فضای نسل جدید است. بنابراین اعلام می کنیم که حوزه به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیاید زیرا نیازمند حضور فعال آن در عرصه فرهنگ و هنر هستیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این وزارتخانه در معاونت های مختلف خود از جمله هنری، فرهنگی، سینمایی و سایر حوزه ها آمادگی دارد با طرح مسایل و گفت و گو به پاسخ های روشن برای نسل جوان برسد.
وی با طرح این پرسش که مرزهای شریعت و فقاهت در حوزه هنر کجاست؟ افزود: ما دارای جامعه دین مداری هستیم. جامعه به مبانی دینی و الهی، به پاکی ها و معاد و معرفت اعتقاد دارد. ممکن است در مناسک دارای ضعف باشیم ولی جامعه ایران جامعه ای معرفت گرا است و این امر سرمایه بزرگی برای نظام محسوب می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه تخریب و تهدید نسل جدید مشکلی را حل نمی کند، ادامه داد: باید جوان و نشاط او را به رسمیت بشناسم و بسترهای لازم در چارچوب قانون و شرع را برای توسعه و پیشرفت فراهم کنیم.
وی با طرح این پرسش که مرزهای ولنگاری و جزم اندیشی، مرزهای اعتدال، عقلانیت و دیانت کجاست، افزود: در این زمینه نیازمند عزمی جدی هستیم. دستگاه فرهنگی کشور تابع حکم قانون است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه این آیین در جمع خبرنگاران گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با دست اندکاران همایش فقه وهنر به نکات مهمی تاکید داشتند که برای فعالیت های فرهنگی و هنری بسیار راهگشا است.
وی افزود: انتظار ما از حوزه پاسخگویی به مسایل و پرسش های جامعه در زمینه فقه و هنر است. در سال ۹۶ در این زمینه جهش خواهیم داشت.
صالحی امیری گفت: نسل جدید در حوزه، توجه جدی به مسایل روز جامعه به ویژه جوانان دارد بنابراین لازم است به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیاید تا پاسخی برای پرسش های نسل جوان در زمینه فرهنگی و هنری داشته باشیم.
وی با اشاره به رونمایی از کتاب مجموعه مقالات همایش ملی فقه هنر، افزود: این رونمایی یک پیام روشن دارد؛ که حوزه به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است تا با کمک یکدیگر به نسل جوان که چشمه زلال هستند، در رسیدن به تعالی کمک کنیم./1323/د102/ص