۲۸ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۱
کد خبر: ۴۹۱۹۶۲
در کارگاه آموزشی اعتیاد و رسانه مطرح شد؛

سیاست‌های رسانه‌ای ترک اعتیاد/ نقش رسانه‌ها در ارتقای مهارت‌های فرزندپروری

درمانگر اعتیاد با اشاره به سیاست های رسانه ای برای مقابله با اعتیاد بر نقش خود مردم در امر پیشگیری از اعتیاد و مردمی کردن فعالیت های پیشگیرانه تأکید کرد و لزوم تقویت جایگاه خانواده از سوی رسانه ها را خواستار شد.
هومان نارنجی ها پژوهشگر اعتیاد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کارگاه آموزشی یک روزه اعتیاد و رسانه از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر و دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان قم از صبح تا عصر امروز در سالن امام رضا(ع) فرمانداری استان قم برگزار شد.

سیاست های رسانه ای ستاد مبارزه با مواد مخدر

در این کارگاه هومان نارنجی ها پژوهشگر و درمانگر اعتیاد به ارائه مباحث خود در زمینه اعتیاد و رسانه پرداخت و در بخش مهمی از سخنان خود به سیاست های رسانه ای ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور اشاره و بر مداخله پیشگیرانه در مراحل اولیه و آغازین اعتیاد و پیشگیری از حتی یکبار مصرف تأکید کرد.

وی تقویت رویکرد توانمندسازی آحاد جامعه از طریق آموزش مهارت های زندگی را از دیگر سیاست های این ستاد دانست و خاطرنشان کرد: باید این موضوع که هیچ ماده ای جایگاه درمانی ندارد برای آحاد جامعه از سوی رسانه ها تفهیم شود و همچنین باید هرچه سریع تر به فکر تقویت جایگاه کانون خانواده و ارتقاء مهارتها و دانش فرزند پروری باشیم.

پژوهشگر اعتیاد با اشاره به ضرورت حذف رویکرد ترویجی مصرف تفننی تصریح کرد: اولین مصرف مواد مخدر گاهی آخرین قدم است و فرد با همان مصرف اول سلولهای مغز خود را خراب می کند، بنابراین رسانه ها باید در این مسأله کار کنند که فرد در همان قدم اول هم وارد نشود نه اینکه صرفا کارتن خواب ها و چهره های زشت معتادان را به تصویر بکشند، همچنانکه بسیاری از مواد مخدر صنعتی اصلا در چهره و صورت فرد اثر نمی گذارند.

ضرورت تمرکز رسانه ها بر مسأله خانواده

وی تمرکز رسانه ها بر نحوه نظارت خانواده بر فرزندان و دوستان آنان را امری لازم و حیاتی توصیف کرد و با تصریح بر ضرورت تمرکز برنامه ها بر گروه های سنی کودک و نوجوان، خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مهم تأکید بر پرهیز از مصرف دروازه ای یعنی دخانیات و مشروبات الکلی است، چراکه سیگار و الکل زمینه ساز اعتیاد است.

نارنجی ها ادامه داد: بالای 85 درصد معتادها زیر سن 19 سالگی تجربه مصرف سیگار و الکل و ادامه آن را داشته است ولی مصرف یک بار سیگار در سن پایین با اطمینان از عدم تکرار اشکالی به وجود نمی آورد.

وی با تأکید بر نقش خود مردم در امر پیشگیری از اعتیاد و مردمی کردن فعالیت های پیشگیرانه، یادآور شد: متأسفانه امروز چشم مردم به دست مسؤولان است به عنوان نمونه نباید از وزیر آموزش و پروش انتظار داشته باشیم که به فکر عدم معتاد شدن فرزندان ما باشند چراکه یک وزیر اگر بتواند تا پایان سال حقوق کارمندان خودش را بدهد هنر کرده است.

درمانگر اعتیاد ادامه داد: در کشور ما بسیاری از اوقات پول و کار و کتاب برای مبارزه با اعتیاد هست ولی از سوی دولت دست اندازی می شود و کار پیش نمی رود و به همین جهت نباید از مسؤولان کشورمان در بحث اعتیاد انتظاری داشته باشیم و اصلا وقتی اعتقادات و استعدادهای یک فرزند در مدرسه شکل نمی گیرد در بحث اعتیاد هم یک مدرسه نمی تواند او را کنترل کند.

وی با بیان اینکه رسانه باید به خانواده در موضوع پیشگیری از اعتیاد سرخط بدهد، عنوان داشت: یک رسانه باید به خانواده راهکار ارائه بدهد نه اینکه در مورد جلوگیری از اعتیاد به جزئیات ریز بحث بپردازد همین که یک رسانه به خانواده ضرورت دقت در دوست یابی فرزند و تقویت اعتقادات کار کند کافی است.

سه گروه در مقابله با اعتیاد

نارنجی ها بیان داشت: مردم کشور ما در مقابله با اعتیاد سه گروه می شوند؛ یک گروه قوی هستند که تحت هیچ شرایط منحرف نشده و به سمت مواد مخدر نمی روند، دسته ای هم به دلیل مشکلات فراوان خانوادگی ضعیف هستند و بدون شک معتاد می شوند ولی جمعیت کثیری در بین این دو قرار دارند که زمینه اعتیاد در بین آنها وجود دارد و رسانه باید سیاست های مبارزه با اعتیاد را در بین این دسته تقویت کند، بنابراین باید مبارزه با اعتیاد تبدیل به یک گفتمان در جامعه بشود.

وی با تأکید بر لزوم آموزش های پیشگیرانه یادآور شد: فردی که معتاد نیست باید بیشتر در این زمینه فعال باشد تا به سمت این معضل بزرگ اجتماعی نرود، بنابراین نباید مردم بگویند ما که معتاد نیستیم پس نباید در این بحث وارد شویم و  باید بدانیم برخی اوقات خود والدین مانع برنامه های مبارزه با اعتیاد می شوند و می گویند به جای این برنامه ها برای فرزند ما کلاس فوق العاده ریاضی برگزار کنید، در حالی که فرزند ما درس می خواند که آدم درستی در جامعه بشود ولی متأسفانه یک نمره 20 برای برخی مادرها از معتاد نشدن مهمتر است و درس لوگاریتم از درس زندگی برای آنها اهمیت بیشتری دارد.

عضو ستاد مبارزه با مواد مخدر تأکید کرد: دانشمندان بی عرضه و نخبگان نا توان از نتایج مدارس امروز است و همین می شود که قهرمان المپیک تکواندو، نفر اول حفاری وزرات نفت، رییس یک بانک، رییس کارخانه و رتبه 35 کنکور معتاد از آب در می آیند.

رسانه ها نگویند ترک اعتیاد آسان است

وی در پایان با بیان اینکه رهایی از دست اعتیاد کار بسیار مشکلی است، عنوان داشت: متأسفانه رسانه های ما بسیار روی این موضوع مانور می دهند به عنوان نمونه فردی را می آورند که سالیان دراز معتاد بوده و الان پاک شده است که همین موضوع این فکر را در جامعه جا می اندازد که می شود معتاد شد و ترک کرد، درحالی که اعتیاد یک حالت روانی است و پاک شدن در کلینیک ها تنها 10 درصد از کار است./1330/پ۲۰۱/س

ارسال نظرات