لزوم تقویت حس مسؤولیت تبلیغی و آمادگی طلاب برای مهاجرت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور، عصر شنبه در دیدار با معاونان تبلیغ مدارس علمیه استان قم با سپاس از حضور با شکوه مردم در انتخابات ریاست جمهوری از کسانی که در مدارس علمیه وظیفه امور تبلیغی را بر عهده دارند تقدیر کرد.
وی با اشاره به ایام پایانی ماه شعبان بر لزوم آمادگی برای ورود به ماه رمضان تأکید کرد و افزود: در احادیث بیش از 100 نام و صفت در توصیف ماه مبارک رمضان آمده است که نشانه عظمت این ماه است و در برخی روایات هم آمده است که ماه رمضان در قیامت در قالب یک موجود ذی شعور محشور خواهد شد و مؤمنان را شفاعت خواهد کرد.
رییس جامعه المصطفی العالمیه با بیان این که ما باید حقیقت ماه رمضان را باور کنیم و بتوانیم به حقیقت آن نزدیک شویم، ابراز داشت: هیچ ماه رمضانی تکرار نمی شود و جای جبران وجود ندارد و باید خود را آماده بهره گیری از این فرصت کنیم؛ گنجاندن روزه در این ماه و نزول آیات وحی در این ماه بر پایه شکوه و ظرفیت ذاتی است که در ماه رمضان است.
عالی ترین درجه روزه نگهداری قلب از فکر گناه است
وی روزه داری را به معنی خویشتن داری و خویشتن سازی دانست و گفت: خویشتن داری از ظاهر شروع می شود تا این که به نگهداری قلب از گناه می رسد و این نگهبانی خیلی سخت است و عالی ترین درجه روزه این است که انسان قلب خود را از فکر گناه نگهداری کند.
آیت الله اعرافی در ادامه با بیان این که حقیقت حوزه های علمیه تبلیغ است، گفت: تبلیغ یک امر ضمیمه به حوزه نیست بلکه حوزه در ذات خود تبلیغ را دارد و اگر تبلیغ را از حوزه بگیرم دیگر حوزه، حوزه نخواهد بود و اگر وجود ما رساندن پیام دینی نباشد در واقع ما روحانی نیستیم.
سبک زندگی طلاب باید تبلیغی باشد
وی افزود: تبلیغی پایدار و اثر گذار خواهد بود که در ذات مبلغ ریشه داشته باشد و سبک زندگی و حیات مبلغ حیات تبلیغی باشد و تبلیغ باید به یک فرهنگ مبدل شود که در تمام جان مبلغ نفوذ کرده باشد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با اشاره به ضرورت تدوین نظام آموزش های مهارتی، تبلیغی، کاربردی و هنری در حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: ما نیاز داریم که برنامه جامع بر اساس نظام جامع تبلیغی در دست داشته باشیم به این معنی که ما کارویژه ها و مأموریت های روحانیت در عصر حاضر را باید بدانیم.
وی با اشاره به ده ها طرح و پروژه ای که مدیریت حوزه های علمیه برای ارتقاء کیفیت تبلیغی حوزه های علمیه دنبال می کند، گفت: باید شوراهای فرهنگی تبلیغی متشکل از اساتید، مدیران و طلاب ممتاز در مدارس علمیه تشکیل شود تا به صورت مداوم در رابطه با مسائل تبلیغی مدرسه کار بکنند.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه افزود: ما باید همراه با مباحث داخل کشور حتما یک افق دید بین المللی را در طلبه ها ایجاد کنیم و از ابتدا باید این صورت بگیرد زیرا امروز حضور در عرصه بین الملل اختصاص به حضور فیزیکی ندارد و یک طلبه باید به تبلیغ در عرصه بین الل فکر کند و دغدغه داشته باشد.
وی ندانستن زبان محاوره عربی را یکی از ضعف های بزرگ حوزه های علمیه دانست و گفت: هر طلبه ای باید حداقل محاوره زبان عربی را در سطح یک بیاموزد و زبان های دیگر در حد نیاز و ذوق هر طلبه است که باید فرا بگیرد.
طلاب باید طرح کلی اندیشه اسلامی را بلد باشند
آیت الله اعرافی یادآور شد: مبلغ باید یک نگاه جامع به کل فکر اسلامی داشته باشد و باید کتابچه «طرح کلی اندیشه اسلامی» از مقام معظم رهبری یا آثار دیگر را طلبه ها در سطوح مقدمات حتما بخوانند و در سطوح بالاتر هم در این زمینه مطالعاتی داشته باشند و در اوقات فراقت خود یک دوره آشنایی با نظامات اسلامی را داشته باشد.
وی با اشاره به اهمیت مسأله کتاب خوانی برای یک طلبه ابراز داشت: مقام معظم رهبری روی کتاب خوانی طلبه ها تأکید دارند که طلبه باید هم اهل فکر و تعمق باشد و هم اهل مطالعه باشد و باید طلاب را به گونه ای بار آورد که مطالعات گسترده ای داشته باشد و این در تبلیغ هم می تواند مؤثر باشد.
حس مسؤولیت تبلیغی و حس مهاجرت باید در طلاب ایجاد شود
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان این که باید در طلاب حس مسؤولیت تبلیغی ایجاد شود، خاطرنشان کرد: متأسفانه ما مواجه با ضعف این احساس در طلبه ها هستیم و این که طلبه ها در ماه رمضان و ایام تبلیغی بدون کار تبلیغی باشد زنگ خطر بزرگی است زیرا طلبه باید حس پایدار تبلیغی داشته باشد.
وی افزود: در کنار حس تبلیغی طلبه باید حس مهاجرت و آمادگی برای جابجا شدن داشته باشد زیرا اگر تاریخ حوزه ها را ورق بزنیم با هجرت و نفر عجین است و انواع مهاجرت ها در اسلام تحول ساز بوده است و اساس حوزه علمیه قم بر اساس مهاجرت آیت الله حائری یزدی به قم بوده است.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: از نکات مهم دیگر آشنایی طلبه با دنیای جدید است و تمام طلبه ها باید غرب شناسی را بلد باشند و دور بودن از مسائل اجتماعی موجب بی اثر شدن تبلیغ های ما می شود.
وی افزود: تبلیغ روحانیت همیشه همراه با نقش اجتماعی و مشاوره ای و درمانگری جامعه بوده است و به زندگی و معیشت مردم هم باید توجه داشت و تبلیغ باید همراه با نگاه آسیب زدایی و نقش اجتماعی در جامعه باشد.
نظام آموزشی حوزه های علمیه مبلغ ساز نیست
عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که مبنای نظام آموزشی حوزه علمیه مبلغ ساز نیست، ابراز داشت : معالجه این روند کار مشکلی است؛ من معتقد به تکثر و تنوع در نظام آموزشی هستم و عده ای باید در نهایت دقت درس های حوزه را بخوانند و عده ای هم باید دروس تخصصی دیگر را بخوانند و هر طلبه نسبت به استعداد خود نیازهای تبلیغی جامعه را برطرف کند.
طلاب باید آماده ایفای نقش تبلیغی باشند
وی با بیان این که تمام طلاب باید از ابتدا پرونده تبلیغی باشند، گفت: طلاب باید تعهدهای تبلیغی داشته باشند و ما اگر چه که به کمیت طلاب اهمیت می دهیم ولی معتقدیم که کیفیت آموزشی را نباید فدای کمیت کرد و از این رو باید پذیرش را کاهش دهیم و کسی که وارد نظام روحانیت بشود باید بپذیرد که آماده ایفای نقش تبلیغی باشد.
مدارس علمیه باید به سمت تخصصی شدن پیش بروند
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان این که حوزه های علمیه باید به صورت خود جوش به سمت تخصصی شدن پیش بروند، ابراز داشت: مدارسی که استاد تخصصی در یک رشته خاص دارند باید دروس تخصصی را برگزار کنند.
وی با اشاره به طرح شهریه هدفمند این طرح را در راستای تقویت بنیه علمی و تبلیغی حوزه های علمیه دانست و گفت: در این طرح برای اساتید، محققان، دانش پژوهان و مبلغان شهریه مضاعفی علاوه بر شهریه ثابت در نظر گرفته خواهد شد که خود عاملی تشویقی برای ارتقاء سطح کیفی حوزه های علمیه خواهد بود.
آیت الله اعرافی با اشاره به لزوم ورود حوزه علمیه به مسائل مهم اجتماعی و سیاسی، اظهار داشت: تلاش ما در دفتر اجتماعی سیاسی حوزه های علمیه که به تازگی تأسیس شده است این است که مسائل مهم اجتماعی سنجیده شده و حرفی برای گفتن داشته باشیم و در آسیب های اجتماعی باید حوزه علمیه فعال باشد./843/پ۲۰۱/ی