۱۲ تير ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۰
کد خبر: ۵۰۸۸۸۹
گفت وگوی دکتر علیرضا صدرا با شبستان به مناسبت ۱۲ تیر//۱

رمزگشایی پرواز ۶۵۵ ایران ایر از حقوق بشر آمریکایی

در تفکر سلطه گرایانه و حقوق بشر غربی آمریکایی که از تفکر فراعنه و نمرود الهام گرفته، آنچه را که برای خود می پسندند، برای دیگران نمی خواهند و آنچه را که در حق خود نمی پسندد، برای دیگران می پسندند و برخوردی دوگانه با این واژگان دارند.
گلباران

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، ۱۲ تیرماه سالروز مرور برگی دیگر از کتاب جنایات آمریکای مدعی حقوق بشر! علیه ایران اسلامی است چراکه در ۱۲ تیر سال ۱۳۶۷ هواپیمای مسافربری ایرباس که عازم دبی بود با ۲۹۰ سرنشین اعم از مسافر و خدمه در پی شلیک دو موشک از ناو آمریکایی وینسنس به آب های خلیج همیشه فارس سقوط کرد و همه سرنشینان آن به شهادت رسیدند. 118 نفر از این مسافران بی‏گناه، زن و کودک بودند. و 20 هندی، یک ایتالیایی، 6 پاکستانی، 13 تبعه امارات و 6 یوگسلاو نیز در میان مسافران هواپیما قرار داشتند.

از این رو، این روز از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز «افشای حقوق بشر آمریکایی» نامگذار شد، لذا به مناسبت فرا رسیدن سالروز این جنایت و برای بررسی هرچه بیشتر حقوق بشر غربی و آمریکایی و قیاس آن با حقوق بشر اسلامی، گفت وگویی با دکتر علیرضا صدرا، عضو هیات علمی دانشگاه تهران داشته ایم که در ادامه بخش اول آن را می خوانید:

دکتر علیرضا صدرا، عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه حقوق، حق، بشر و بشریت واژگان و پدیده هایی هستند که در طول تاریخ، توسط قدرت طلبان، سلطه گران و زورگویان چه در سطح ملی و داخلی مانند شاه ایران و یا صدام و چه در سطح بین المللی و نظام امپریالیستی هم در شرق و هم در غرب مورد سواستفاده ابزاری قرارگرفته اند، اظهار کرد: این واژگان، همانند دموکراسی، صلح بین الملل، آزادی و برابری مورد سوءاستفاده ابزاری قرار گرفته اند و در گام دوم نیز با آنان برخورد دوگانه می شود.

وی با بیان اینکه زمانی که در حقوق بشر آمریکایی و با نگاه زورگرایانه آنها از حق گفته می شود، منظور زور است، افزود: آنها معتقدند، «الحق لمن غلب» یعنی آنچه که غلبه دارد، حق با آن است و این به دلیل تفکر تنازعی و هژمونیک آنان است، بنابراین این کشورها نه تنها خود را صاحب حق می دانند بلکه برتر از حق هم حتی می دانند.

آزادی و حقوق بشر، سرپوشی برای زورگویی های آمریکا

صدرا با بیان اینکه این کشورها خود را منشاء حق و اخلاق و حتی برتر از آن تصور می کنند، گفت: در طول تاریخ و در عرصه زندگی بشری، این نگاه همواره حاکم بوده است، اما به این دلیل که نمی توانند به ظلم کردن خود اذعان و اعتراف کنند، با واژگانی مثل آزادی، مردمسالاری و حقوق بشر سرپوش می گذارند.

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ابن سینا معتقد بود که اگر به فرعون هم ظالم گفته می شد، با وجود تمام ظلم هایش، ناراحت می شد و واکنش نشان می داد، ابراز کرد: ممکن است یک حاکم، چندین عملکرد مثبت برای مردم داشته باشد اما به جهت تحقیر آنان و گرفتن حق انسانی آنها، ظالم تلقی شود.

وی با بیان اینکه بسیاری از نظریات حقوق بشری جدید برگرفته از نظریه هابز یعنی «انسان گرگ انسان است»، طراحی شده، تصریح کرد: با وجود این تعریف، جامعه انسانی یک گله گرگ است و روابط بین الملل نیز حکم قوانین جنگل را دارند که در آن حق قائل به زور و با ذات خود متفاوت است.

حقوق بشر آمریکایی یعنی «با پنبه سر بریدن»

صدرا با اشاره به اینکه روسو می گوید: مونتسکیو از هابز این برداشت را کرده است که جامعه بین الملل، گله های گرگی است که برای دریدن و پریدن به یکدیگر شکل گرفته است، گفت: این کشورها به جهت برخورداری از یک قبح ذاتی با نگاه ماکیاولیستی و رویکرد «با پنبه سر بریدن» از حقوق بشر حرف می زنند، در حالی که ریشه این نگاه آنها در همان نگاه های داروینیستی، گرگی و تنازعی است.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه امیرالمومنین امام علی (ع) در روایتی که پایه حقوق بشر اسلامی است، می فرمایند: «آنچه را برای خود نمی پسندی، برای دیگران هم نپسند و آنچه را برای خود می پسندی، برای دیگران هم بپسند»، تاکید کرد: بالعکس در تفکر سلطه گرایانه و حقوق بشر غربی و آمریکایی که که از تفکر فراعنه و نمرود الهام گرفته، آنچه را که برای خود می پسندند، برای دیگران نمی خواهند و آنچه را که در حق خود نمی پسندد، برای دیگران می پسندند و برخوردی دوگانه با این واژگان دارند.

وی اضافه کرد: آمریکا و کشورهای غربی در ظاهر ادعای حق و امنیت دارند اما در باطن و به صورت عامدانه در جهان ناامنی ایجاد می کنند و این طبیعت آنهاست که برگرفته از همان اندیشه های هابز و داروین است که حق را تنها نزد خود می دانستند.

صدرا با بیان اینکه در غرب و آمریکا ظاهرا دموکراسی برقرار است اما در اصل الیگارشی حکمفرماست، گفت: وجود یک درصد ثروتمند در برابر 99 درصد فقیر بیانگر همین مطلب است اما آنان در ظاهر دَم از حقوق بشر و آزادی می زنند.

 

تفاوت های حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر آمریکایی و غربی

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به تفاوت های حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر آمریکایی و غربی، بیان کرد: تفاوت این دو حقوق بشر ریشه در تفاوت نگاه مادی، طبیعی و غریزی و نگاه متعالی نسبت به انسان دارد زیرا در قرآن هم دو اصطلاح داریم: اول بشر «أَنَا بَشَر مِثْلُکُمْ» و دیگری انسان که بشر همان انسان طبیعی، غریزی و مادی است اما منظور از انسان در قرآن، همان فطرت متعالی است.

وی در پایان این بخش از سخنان خود خاطرنشان کرد: بشر در دیدگاه غربی و آمریکایی طبیعی و مادی است و اصلا جایگاه و فطرت متعالی برای وی قائل نیست و طبق نظر ماکیاول، انسان را حیوان می دانند که تنازع دارد و دارای سه غریزه میل، منفعت و قدرت است و برای ارضای این غرایز، نگاه و رفتارهای دوگانه ای بروز می دهد./۱۳۲۵//۱۰۲/خ

ارسال نظرات