در دولت روحانی سهم ایران در تجارت خارجی کاهش یافت
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از نسیم آنلاین، مجیدرضا حریری عضو اتاق بازرگانی در خصوص عملکرد اقتصادی دولت یازدهم اظهار کرد: بهطور کلی باید به کابینه اقتصادی دولت یازدهم نمره قبولی داد. اقداماتی نظیر مهار تورم و کاهش سرعت تورم و آرامش نسبی که بر فضای اقتصادی کشور برقرار شده، نتایج زحمات وزارت اقتصاد دولت یازدهم بوده است.
وی افزود: افرادی که در وزارتخانه آقای طیبنیا حضور داشتند کمترین واگذاریها را به عنوان رد دین انجام دادند و طرحهای پر اشکالی که قبلا به عنوان سهام عدالت و... وجود داشت، کاهش پیدا کرد. درست است که روند خصوصی سازی کند شده، اما این کندی رتبه بسیار مثبتتری نسبت به شتابزدگی و واگذاری به خصولتیها دارد.
عضو اتاق بازرگانی گفت: همچنین وزارت اقتصاد اقداماتی در زمینه کاهش رتبه فضای کسب و کار انجام داد. روزی که آقای طیب نیا وزارت اقتصاد را بر عهده گرفت رتبه کشور در فضای کسب و کار بالای 150 بود و اکنون در پایان دولت یازدهم حدود 120 است و این نشاندهنده تغییرات مثبتی است که برای آن زحمت بسیار کشیده شده است. آقای طیب نیا با تمام فشارهایی که از جانب سایر سازمانهای دولتی روبهرو بود، مقاومت کردند و توانستند کارها را به انجام برسانند، البته تمام مواردی که گفته میشود نسبی است و نمیتوان به صورت صد در صد بیان کرد، ولی بهطور کل میتوان نمره قبولی به ایشان داد.
حریری عنوان کرد: وزارت نفت جزو وزارتخانههای بسیار موفق تیم اقتصادی بوده. اقدامی که آقای زنگنه برای بازگشت صادرات ایران به دوران قبل از تحریمها انجام داد، جدا از تمام نقطه ضعفهایی هم که در این وزارتخانه وجود داشت، بسیار ارزشمند بود. بسیاری از متخصصان و کارشناسان حوزه انرژی معتقدند این اقدام آقای زنگنه کاری نزدیک به بعید بوده که انجام شده است.
وی بیان کرد: از دیگر موفقیتهای تیم وزارت اقتصاد میتوانیم از سیستمهای مکانیزاسیونی که برای مالیات و گمرک اجرایی شد، یاد کنیم. عملکرد سازمان امور مالیاتی را برای سالهای 94 تا 95 باید تایید کنیم. اقداماتی را که در گمرک برای الکترونیکی شدن و اقدامات مناسب دیگری را که صورت گرفت باید جزو نمرههای قبولی تیم اقتصادی دولت یازدهم قرار دهیم.
عضو اتاق بازرگانی با انتقاد از بانک مرکزی گفت: برای عملکرد بهتر از جمله تغییراتی که باید صورت گیرد سیستم بانک مرکزی است که هم از طرف افکار عمومی و هم از طرف کارشناسان اقتصادی نمره قبولی نمیگیرد. وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از جمله وزارتخانههایی است که باید در آن تغییراتی صورت گیرد، زیرا یک نوع بلاتکلیفی در برنامههای این وزارتخانه وجود داشت و برنامههای اولیهای که آقای نعمتزاده ارائه دادند به ویژه در حوزه تجارت عملی نشد و همچنین در زمینه کاهش میانگین تعرفهها نتوانستند اقدام مناسبی انجام دهند. حریری بیان کرد: علاوه بر این سیاستهای تجاری ایشان مناسب نبود و مغایر با برنامههایی بود که ارائه داده بودند. سازمان برنامه و بودجه نیز به نوعی دارای کاستیهایی بود. کشور باید با بر اساس یک برنامه پیش رود. برنامه ششم با یک سال تاخیر ارائه شد و با اینکه پنج ماه از ابتدای سال گذشته هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.
وی گفت: در واقع مردم به مجموعهای از تفکرات در حوزه اقتصاد و سایر حوزهها رأی دادند و این مجموع تفکرات تمام مواردی است که آقای روحانی در تبلیغات خود عنوان میکردند. این را میدانیم که قطعا اجرای تمام شعارهایی که وعده داده میشوند از توان تیمهای دولت خارج است و باید نیروهایی از بیرون دولت نیز برای تحقق آنها هم کمک کنند.
عضو اتاق بازرگانی بیان کرد: من معتقدم نباید به آقای روحانی فشار آورد که حتما چه کسی را به عنوان وزیر انتخاب کند. حتی بخش خصوصی هم نمیتواند روی اشخاص صحبت کند و میتواند روی روشهای مطرح شده مطالعه کند. تیم اقتصادی دولت دوازدهم باید هماهنگتر و یکدستتر عمل کند و برای موضوعاتی مانند تجارت خارجی برنامه داشته باشد و حمایتهایی که برای تولید صورت میگیرد برای تجارت در نظر گیرد.
حریری خاطرنشان کرد: همانطور که ملاحظه میشود در چهار سال گذشته سهم ما در تجارت جهانی کاهش یافته. تثبیت محیط اقتصادی، ثبات در تصمیمگیری و از همه مهمتر شفافیت و رقابت پذیر کردن اقتصاد که تاکنون مورد توجه دولت یازدهم بود همچنان مد نظر دولت دوازدهم قرار گیرد.
وی تصریح کرد: به اعتقاد من سن صرفا یک عدد است و در انتخاب افراد کابینه بیشتر به کارایی و اثرگذاری باید اهمیت دهیم. ما تجربه کابینه جوان را در دولتهای نهم و دهم داشتیم که تجربه تلخ و ناموفقی بوده است. فکر نمیکنم سن افراد تاثیری در تصمیمگیری آنها داشته باشد. مسالهای که اهمیت دارد توانایی و مدیریت آنهاست. این تفکر که یک وزیر باید روزی 18 ساعت کار کند تفکر اشتباهی است. در واقع باید به صورت سیستماتیک و با برنامه عمل کرد تا بتوان با روزی هشت ساعت کار مجموعه مورد نظر را مدیریت کرد. بنابراین سلامت عقل و مدیریت اهمیت بیشتری نسبت به سن دارد./۹۶۹/۱۰۲/خ