مراسم قاليشويان با رونمايي از نخستين قالي شناسنامه دار برگزار مي شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا در كاشان، محمد احترامي چهارشنبه شب در محل ستاد برگزاري اين مراسم در فين بزرگ كاشان در گفتوگو با خبرنگاران، گفت: مراسم سنتي مذهبي قاليشويان مشهد اردهال كاشان امسال با رونمايي از نخستين قالي شناسنامه دار مراسم سنتي مذهبي قاليشويان برگزار خواهد شد.
وي با اشاره به استهلاك قالي قبلي كه طي سالهاي متمادي در اين مراسم استفاده مي شد، بافت نخستين قالي شناسنامه دار مراسم سنتي مذهبي قاليشويان را قالي منحصر به فرد و ويژه اي خواند و افزود: اين قالي داراي ويژگي هايي در بافت است كه تاكنون در مراسم قاليشويان از آن استفاده نشده است.
احترامي، طرح اين قالي را ‹‹قالي گلداني جوشقان قالي›› اعلام كرد و اظهار داشت: نقشه اين قالي مربوط به 4 قرن قبل و اواخر سنه دهم هجري و شروع دوره صفويه است كه در ابعاد دونيم در سه و نيم بافته شده است.
به گفته وي مواد بافته در اين قالي ازپشم بافته شده از نخ دست ريس بومي است كه از كردستان تهيه شده است و از مواد صنعتي در اين قالي استفاده نشده است و براي استحكام اين قالي از پود رو ابريشم استفاده شده است.
مسؤول ستاد برگزاري مراسم سنتي مذهبي قاليشويان فين كاشان، رنگري قالي جديد مراسم را از رنگ هاي كاملا طبيعي و غير صنعتي خواند و عنوان كرد: قالي مراسم ويژه قاليشويان در 10 تنوع رنگي با بوم سرمه اي تهيه شده است كه رنگ قهوه اي آن از پوست گردو، رنگ كرم از پوست انار و رنگ طلايي آن از برگ انگور تهيه شده است.
احترامي ادامه داد: دو كتيبه در قالي مراسم ويژه قاليشويان مشهد اردهال كاشان طراحي شده است كه يك كتيبه در حاشيه پايين قالي با عبارت ‹‹اهدايي مردم فين و خاوه›› و كتيبه ديگر در حاشيه بالاي قالي با عبارت ‹‹السلام عليك يا علي ابن امام محمد باقر›› بافته شده است و در ساده بافت بالاي قالي، شناسنامه قالي با مضمون ‹‹بافت فرش جوشقان قالي مربوط به دوران صفويه با استفاده از پشم ريس بومي و رنگرزي كامالا گياهي سنه 1396 هجري›› بافته شده است.
به گفته وي، اين قالي كه اهدايي مردم فين و خاوه است به مدت 6 ماه و 10 روز از سوی 300 نفر بافنده به صورت نوبتي بافته شده است و كليه هزينه هاي آن به همت ستاد برگزاري مراسم سنتي مذهبي قاليشويان فين كاشان پرداخت شده است، اما بافت قالي توسط اهالي خاوه بافته شده است.
به گفته وي، بعد از استفاده قالي در مراسم قاليشويان با راه اندازي موزه آستان مقدس علي ابن باقر(ع) اين قالي به موزه علي ابن باقر(ع) براي بازديد مردم انتقال داده خواهد شد.
مسؤول ستاد برگزاري مراسم سنتي مذهبي قاليشويان فين كاشان در ادامه به برنامه مراسم سنتي مذهبي قاليشويان مردم فين در مشهد اردهال اشاره كرد و گفت: مراسم سنتي مذهبي قاليشويان در دومين جمعه از مهرماه امسال مصادف با 14 مهرماه با سخنراني حجت الاسلام رفيعي آغاز خواهد شد.
احترامي همچنين از مراسم پياده كاروان عزاي مردم فين كاشان در مسير 50 كيلومتري فين كاشان تا مشهد اردهال كاشان خبرداد و افزود: كاروان عزاي پياده روي مردم فين كاشان از ساعت 7 صبح پنجشنبه 13 مهر ماه، روز قبل از برگزاري مراسم سنتي مذهبي قاليشويان از مسجد جامع فين كاشان آغاز مي شود و مسير 50 كيلومتري مسجد جامع فين كاشان تا آستان مقدس علي ابن باقر را با چوب هايي كه در دست دارند پياده طي مي كنند و شب مراسم خود را خود را به آستان مقدس مي رسانند.
وي در ادامه از برگزاري مراسم سنتي «جمعه جار» با عنوان همايش جمعه جار و شب بيعت با ولايت و حمايت مردم فين كاشان از ولايت، يك هفته قبل از مراسم سنتي مذهبي قاليشويان خبر داد و با اشاره به فلسفه مراسم سنتي «جمعه جار»، گفت: قديم كه رسانه اي وجود نداشته است، يك هفته قبل از مراسم قاليشويان يك نفر در مناره مسجد جامع فين كاشان محل ارشاد امامزاده سلطانعلي ابن محمد باقر(ع) با صداي رسا اهالي اين منطقه را براي حضور در مراسم قاليشويان روز جمعه دوم مهرماه دعوت ميكرده است.
به گفته وي، مراسم شب جمعه جار همراه با مراسم تبرك از نخستين قالي شناسنامه دار مراسم سنتي مذهبي قاليشويان با حضور آيت الله نمازي نماينده ولي فقيه در كاشان پنجشنبه 6 مهر بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد جامع فين كاشان برگزار مي شود.
احترامي فلسفه مراسم سنتي مذهبي قاليشويان مردم فين كاشان در مشهد اردهال را بيعت با ولايت دانست و عنوان كرد: برگزاري مراسم شب جار در مسجد جامع فين كاشان بعنوان شب بيعت با ولايت انتخاب شده است و در اين شب كليه نمازهاي جماعت در منطقه فين كاشان تعطيل و تنها يك نماز جماعت در مسجد جامع فين به امامت نماينده ولي فقيه در كاشان برگزار مي شود.
لازم به ذكر است، امامزاده سلطانعلي بن امام محمد باقر(ع) در قرن دوم هجري قمري بنا به دعوت مردم ولايتمدار كاشان و فين و به امر پدر بزرگوارش حضرت امام محمد باقر(ع) براي ترويج و تعليم شريعت مقدس اسلام عازم كاشان شد و بعد از برگزاري اولين نماز جمعه در مشهد جامع كاشان و سه سال ارشاد و هدايت مردم در منطقه اردهال كاشان گرفتار مزدوران ظالم هشام بن عبدالملك مروان شد و پس از يك جنگ نا برابر به طور ناجوانمردانه و مظلومانه مانند جد بزرگوارش امام حسين(ع) به شهادت در كربلاي ايران مشهد اردهال كاشان به شهادت رسيد.
شايان ذكر است، مراسم سنتي مذهبي قاليشويان فين كاشان تنها مراسم مذهبي است كه تاريخ برگزاري آن به صورت شمسي محاسبه ميشود، تكرار نمادين مراسم تشييع پيكر امامزاده سلطانعلي توسط مردم فين كاشان در يكهزار و 317 سال قبل است.
مشهد اردهال در 45 كيلومتري جنوب غربي شهرستان كاشان واقع شده است./1307/پ۲۰۳/ب۱