پیش همایش کنگره بین المللی علامه کاشف الغطاء برگزار شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، در این همایش که با موضوع بررسی اندیشه های کلامی انجام شد، پس از پخش پیام تصویری حضرت آیت الله جوادی آملی، آیت الله استادی، حجج اسلام والمسلمین لک زایی، محمدتقی سبحانی، عابدی و حجتالاسلام اسدعلیزاده رئیس مرکز احیای آثار سخنرانی کردند.
حضرت ایت الله جوادی آملی با ارسال پیام تصویری به این همایش از شخصیت مرحوم علامه حاج شیخ محمد حسین کاشف الغطاء قدردانی کرد و گفت: خاندان کاشف الغطاء مانند مرحوم کلینی قطب فرهنگی یک ملت را عقل میدانستند، مرحوم کلینی یک مقدمه چند صفحهای دارد که آخرین سطر آن مقدمه آمده است که قطب فرهنگی اسلام عقل است، عقل محور احتجاج، اقامه و مانند آن است.
این استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه ادامه داد: صاحب جواهر درباره مرحوم حاج شیخ کاشف الغطاء بزرگ میگوید که من فردی به حدت ذهن این فرد ندیدم و مرحوم کاشف الغطاء سلطان فقه است؛ که من یادم نیست که صاحب جواهر در جواهر از هیچ فقیهی به این بزرگی یاد کرده باشد.
آیت الله استادی با دعوت طلاب به تفکر درباره چگونه با سواد شدن گفت: بعضی از علما فقط فقیه بودند، اما این بزرگوار که شاگرد سید است، چندین سال، چند کتاب فلسفه را دور هم جمع کرده است تا فلسفه را بداند، او در پی این بوده است که هم فقیه و هم فیلسوف باشد؛ او میدانسته است که کسی که هر دو را با هم جمع کند خیلی مؤثر است.
دبیر شورای عالی حوزه با انتقاد از کسانی که با پنج سال درس خواندن، درس را رها کرده و به تدریس مشغول میشوند تصریح کرد: بزرگانی که ما سراغ داریم همه ده تا بیست سال به صورت جدی به دنبال تحصیل، نوشتن تقریرات و مباحثه بودند؛ پس در این بزرگداشتها باید به این سوی مسأله بیشتر بپردازیم؛ خوب بودن و ملا بودن و تألیفات فراوان گذشتگان خوب است اما باید بدانیم که ما چطور ملا شویم، تلاش کنیم، و در معنویات چه کاری انجام دهیم.
حجت الاسلام والمسلمین عابدی بحث نبوت را مفصلترین بحث کاشف الغطاء توصیف کرد و گفت: از بحثهای دیگری که در این آثار کلامی بسیار به آن پرداخته شده است، دیدگاههای مرحوم کاشف الغطاء درباره اسرائیل و وهابیان هست؛ این بزرگوار اینقدر احساس مسئولیت میکرد که در کنگرهای در قدس رفت، آنجا بیش از یک ماه امام جماعت مسجد الاقصا بوده است و بیشتر کسانی که در آن کنگره شرکت کرده بودند پشت سر مرحوم کاشف الغطاء نماز میخواندند؛ این بخش عمدهای است که وی به کمترین مناسبتی به این میپردازد که اسرائیل خطر بزرگی است، فلسطینیان مظلوم واقع شدهاند و باید بیشتر به این مسأله پرداخته شود.
حجت الاسلام والمسلمین لک زایی با اشاره به فصاحت، بلاغت و جامعیت سخنان آن مرحوم ابراز داشت: معرفی اسلام در گرو معرفی کامل این شخصیت برجسته اسلامی است؛ فتاوای اسلامی، اعتقادات و اخلاقیات اسلام باید معرفی شود و این شخصیت دارای جامعیت مثال زدنی در علم و عمل بود.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مرحوم کاشف الغطا را متفکری کاربردی، عالمی جامع، مصلحی اجتماعی و پیشگام وحدت در جهان اسلام معرفی کرد و افزود: خانواده کاشف الغطاء در تألیف و انتشار موسوعهای که امروز رونمایی خواهد شد همکاری بسیار خوبی داشتند و بدین وسیله از این بزرگواران تشکر کرده و امیدوارم همکاری ما در انتشار موسوعههای دیگری از آن مرحوم بزرگوار به همین شکل ادامه یابد.
حجتالاسلام سبحانی، علامه کاشف الغطاء را یک دانشمند و نابغه روزگار ما دانست و گفت: این شخصیت بزرگ که میتواند مانند یک دانشمند در گوشهای از حوزه بنشیند و بدرخشد به صحنه علمی میآید، جوانانی که درگیر دغدغههای انواع مکاتب است را دستگیری میکند.
وی ادامه داد: عصر کاشف الغطاء در سه چهار قرن گذشته پر مخاطرهترین روزگار شیعه است؛ عصر انحطاط جهان اسلام، نفوذ و حرکت استعمار است؛ جهان اسلام با خنجر فلسطین جریحهدار است، استعمار و استشراق ریز به ریز اندیشه شیعه را نقد میکند؛ اندیشهها و مکاتب داروینیسم، الحاد، مارکسیسم وارد جهان اسلام شدهاند.
حجت الاسلام اسد علیزاده با تعریف از شخصیت علامه شیخ محمد حسین کاشف الغطاء توضیح داد: در سال 1384 شمسی با خانواده این عالم عالیقدر صحبت و در سال 1387 به صورت رسمی فعالیت در زمینه تهیه این موسوعه آغاز شد.
مدیر مرکز احیای آثار اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: انتشار موسوعه شیخ محمد حسین کاشف الغطاء در پنجاه جلد تصویب شد و اکنون 14 جلد کلامی آن منتشر شده است؛ 20 جلد فقهی و 16 جلد سیایس، اخلاقی و ادبی از آن بزرگوار در آیندهای نه چندان دور منتشر خواهد شد.
در پایان این همایش با حضور حجج اسلام والمسلمین واعظی، خسروپناه، جوادی آملی و آیت الله استادی از موسوعه ۱۴ جلدی کلامی مرحوم محمدحسین کاشف الغطاء رونمایی شد./836/پ۲۰۳/ی