سر مقاله؛
محدودیتهای نئو اصلاحطلبی
شرایط فعلی اصلاحطلبان چه تأثیری بر تصمیمهای آینده خواهد گذاشت؟ آنچه بین اصلاحطلبان تا پایان تابستان میگذرد، در آینده سیاسی آنها بسیار مهم است.
به گزارش خبرگزاری رسا، نامه صادق زیباکلام به سیدمحمد خاتمی نشانگر بحرانی عمیق در میان اصلاحطلبان است. مهمترین بحران اصلاحطلبان، آنطور که از نامه برمیآید، بحران هویت است.
زیباکلام به رییس جریان اصلاحات میگوید؛ نمایندگان ما طوری در قدرت عمل کردند که دیگر بهراحتی نمیتوانیم درباره فلسفه اصلاحطلبی و تمایز با اصولگرایان سخن بگوییم.
بهطور خلاصه باید گفت که نامه زیباکلام اعتراض جامعه مدنی اصلاحات یا بخش گفتمانی اصلاحات به بخش عملگرا و اجرایی اصلاحات است. این نامه نشان میدهد که اصلاحطلبان نمیتوانند در سطح جامعه احساس همذاتپنداری با نمایندگان خود در قدرت کنند.
سؤال اساسی اینجاست که شرایط فعلی اصلاحطلبان چه تأثیری بر تصمیمهای آینده آنها خواهد گذاشت؟ آیا این بحران موجب نزدیکی و گفتوگوی این دو بخش میشود یا اینکه باید منتظر انشقاق و شکافی بزرگ در میان اصلاحطلبان باشیم.
آنچه امثال زیباکلام و زیدآبادی از خاتمی میخواهند دعوت به رادیکال شدن و بازگشت به جامعه است. چنین رویکردی موقعیت اصلاحطلبان را در حاکمیت به خطر میاندازد. خاتمی با محدودیتهای جدی برای رادیکال شدن مواجه است.
ادامه همین خط مشی از جانب او هم میتواند این شکاف را عمیقتر کند. حد واسط این دو رویکرد میتواند تولد نئواصلاحطلبی باشد که از درون گفتوگوی تحولخواهان و عملگراها با محوریت خاتمی قابل مدیریت است. اینگونه از اصلاحات میتواند به نوعی آشتی در گرایش تلقی شود.
با این حال محدودیت این جریان، اعتراض احتمالی بدنه است که روشنفکران اصلاحطلب را محکوم به معامله میکند. آنچه بین اصلاحطلبان تا پایان تابستان میگذرد، در آینده سیاسی آنها بسیار مهم است. /۱۰۱/۹۶۹/م
منبع: صبح نو
ارسال نظرات