رمز موفقیت سردار سلیمانی در نبرد با دشمن
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی اجتماعی خبرگزاری رسا، احمد رهدار، استاد دانشگاه و استادیار گروه مطالعات سیاسی دانشگاه باقرالعلوم در نشست قهرمان بدون مرز که دیروز در سالن جلسات دانشگاه باقرالعلوم برگزار شد، به نظریهپردازان علوم انسانی اشاره کرد و گفت: آنها هویت را حول مفهوم نقش اجتماعی توضیح دادهاند؛ اضطرابهای اجتماعی را هم ایشان ناشی از این تعارضات هویتی میدانند که خود این تعارضات ناشی از نقشهای متفاوت اجتماعی هستند.
وی افزود: افرادی مثل هنری تاچپل بیشتر بحث را در بحث هویت اجتماعی طرح کردهاند و هویتهای اجتماعی را در بستر مقایسههای اجتماعی تحلیل کردهاند و گفتهاند: «اگر یک وضع وجودی اجتماعی داشته باشیم که به مرحلۀ مقایسهها نرسد، تقریبا بروز هویتی نخواهد داشت.»
استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) به نظریه گیدنز و جهانیسازی اشاره نمود و تشریح کرد: کل مسئلۀ آنها این است که چگونه هویت، یک مسئلۀ کاملا فردی است، با محیطی تا این اندازه غیر فردی گره میخورد؟ او دیالکتیک و این پارادوکس بین هویت فردی و محیط اجتماعی کلان مثل جهانی شدن را بررسی کرده است.
احمد رهدار با اشاره به مانوئل کاستلز گفت: این نظریهپردازها بحث نقشها و رنگها را پر رنگ میکنند و نقشها عمدتا میتوانند کارکردها را توضیح بدهند درحالی که هویت، معنا را توضیح میدهد و انگار میخواهد بر سمفونی کارکردها بحث کند.
استادیار گروه مطالعات سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) به مسئلۀ ساخت هویت پرداخت و اظهار داشت: هویت به تعبیر گیدنز تفویضی نیست و ساختنی است. تقریبا همۀ اینها هم حتی آنهایی که هویت را بر ساخت اجتماعی میدانند آخرش نقش فرد را در ساختن هویت به دلیل اینکه خود هویت را یک مسئلۀ شخصی و فردی میدانند، پر رنگ دیدهاند.
وی به مسئلۀ مرگ در جامعهشناسی اشاره کرد و گفت: یک بار ما در حوزۀ علمیه میگوییم یاد مرگ توسط دین توصیه شده و هویتساز است، البته در ضمن این بحثهای نظری، ایمانی هم از جنس ایمان نظری برای ما شکل میگیرد.
حجت الاسلام رهدار ادامه داد: یک بار هم وقتی رفتهایم در بستری عینی مثل جبهههای جنگ عراق، سوریه، دفاع مقدس و ... در بستر عملی مقاومت، با مرگ مواجه میشویم و این مرگ دو قدمی ما صورت میگیرد و بیآنکه دربارۀ آن نظریهپردازی کنیم، عمل ما با مرگ پیوند میخورد.
وی در پاسخ به تاثیر این باور عینی اضافه کرد: یکی از فرماندهان جبهه و جنگ میگفت: «جبهه آنقدر به ما نزدیک شده بود و آنقدر مرگ را نزدیک میدیدیم که در دستشویی رفتن خصاصت به خرج میدادیم، با وجود نزدیکی توالت اما سعی میکردیم یکبار دستشویی برویم؛ زیرا ننگ است که در آنجا کشته شویم.»
حجت الاسلام رهدار در پایان به رمز موفقیت سردار سلیمانی اشاره کرد و گفت: راز موفقیت شهید سلیمانی این بود که دانشگاه نخوانده بود، جملۀ سنگینی است، توضیح این جمله سنگین و سخت است که چگونه آدمی از دیپلم آمده بود، ژنرال شد و امروزه رفتار، کارها و نتایج کارهایش، تئوری در حوزه علوم نظامی است، هیچ دانشگاه خواندهای در حوزۀ علوم استراتژیک حرفها و نقشههای شهید سلیمانی را به پوچی نمیداند، بلکه آنها را جدی میگیرد. /882/ 202/