برخی شب می خوابند و صبح کتاب ارائه می کنند
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری دبیر شورای عالی حوزه های علمیه در آیین گرامیداشت هفته پژوهش و پژوهشگران مؤسسه دارالاعلام لمدرسة اهل البیت(ع) که صبح امروز در سالن اجتماعات این مؤسسه برگزار شد، ضمن گرامیداشت هفته پژوهش و یاد و خاطره شهید فخری زاده گفت: امیدواریم خداوند متعال عنایت کند و شاهد چنین دانشمندانی در عرصه های مختلف علمی داشته باشیم تا پیشرفت های علمی کشور را به رخ دشمنان بکشیم.
وی با اشاره به اینکه بر اساس روایات، پژوهشگران و اهل علم باید آگاه به زمان باشند و متناسب با نیازهای روز گام بردارند، ادامه داد: پژوهش فعالیتی دقیق، منظم، منطقی و هدفمند برای کشف حقایق تعریف می شود، از این رو اگر کار پژوهشی صورت می گیرد باید این مؤلفه ها را دارا باشد.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان اینکه پژوهش باید متناسب با نیازهای روز صورت بگیرد، اظهار کرد: اگر در پژوهش ها معیارهای مذکور را رعایت نکنیم، تنها مقاله یا کتابی بر سایر کتب اضافه کرده ایم و تأثیرگذار نخواهیم بود.
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه با اشاره به اینکه پژوهش ها باید با شبهاتی که اذهان را مورد هجوم قرار می دهد، مقابله داشته باشند، مطرح کرد: وقتی به دستاورد کشورهای توسعه یافته توجه می کنیم، در می یابیم کار خود را با پژوهش آغاز کرده و از این رهگذر به نقاط بالا رسیده اند؛ اگرچه آنها از علوم سوء استفاده می کنند و از رشد علمی خود در جهت مقابله با انسانیت استفاده می کنند، اما ما باید بدانیم برای رسیدن به رشد و پیشرفت باید از پژوهش شروع کرد.
وی با بیان اینکه مؤسسه دارالاعلام لمدرسة اهل البیت(ع) طی سالیان آینده بخاطر روند پژوهشی مناسبی که دارد به عنوان حرکت نمونه در جهان اسلام معرفی و مطرح خواهد شد، افزود: پژوهش صحیح جلوی موازی کاری ها می گیرد؛ مشکلی که گاهی در جامعه به چشم می خورد این است که پژوهش ها جامعیت لازم را ندارند، از این رو سبب موازی کاری می شود؛ بنابر توصیه حضرت آیت الله مکارم شیرازی برای جامعیت پژوهش باید کار گروهی پژوهشی انجام داده و خرد جمعی را در پژوهش ها دخیل کنیم.
آیت الله حسینی بوشهری عنوان کرد: حوزه های علمیه ما سابقه هزارساله ای در رابطه با پژوهش دارند، چراکه فقها و محدثان و متکلمان ما در کنار آموزش و تبلیغ، پژوهش کرده اند و از این طریق آموزه های اصیل دین را حفظ کرده اند و با دشواری آنها را به نسل های بعدی انتقال داده اند.
عضو هیأت رییسه مجلس خبرگان رهبری خطاب به پژوهشگران حوزوی گفت: حرکت شما در امتداد مسیر علامه امینی ها و علامه میر محمد حسین ها است؛ این بزرگواران تراث شیعه را با سختی ها و مشقت های بسیاری به ما منتقل کرده اند و ما باید قدردان این آموزه ها باشیم؛ امروز امکانات نرم افزاری بسیاری در اختیار پژوهشگران قرار دارد که بسیار مغتنم است.
وی به تبیین جایگاه پژوهش از دیدگاه روایات پرداخت و خاطرنشان کرد: بر اساس روایات، اگر کسی بمیرد و ورقه علمی از خود به جا بگذارد، این ورقه سد میان او و دوزخ خواهد شد؛ مشکلی که امروز در حوزه های علمیه وجود دارد این است که آموزش های ما غالباً پژوهش محور نیست و ما باید به این امر توجه داشته باشیم.
آیت الله حسینی بوشهری بایدها و نبایدهای کار پژوهشی را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: نیاز سنجی، توسعه کارگاه های پژوهشی، پژوهش محور شدن آموزش ها، شناسایی استعدادهای پژوهشی، فرهنگ سازی در زمینه پژوهش، تشویق پژوهشگران، توسعه امکانات نرم افزاری، پرهیز از سطح نگری در پژوهش، مراجعه به منابع و مصادر، پرهیز از شخص محوری و توجه به کارهای گروهی پژوهشی، رعایت اخلاق حرفه ای، توجه به مسائل مستحدثه و پرهیز از نوگریزی، نقدپذیری، جلوگیری از توسعه بی ضابطه مراکز پژوهشی، تقویت مسأله اطلاع یابی و اطلاع رسانی در جهت جلوگیری از موازی کاری و هماهنگی مراکز پژوهشی در سطح راهبردها و مواضع کلان از جمله بایدها و نبایدهای کار پژوهشی است.
نایب رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اضافه کرد: ما باید در پژوهش های خود پرکار و پرمحتوا عمل کنیم؛ برخی افراد گویا شب می خوابند و صبح بیدار می شوند و کتاب ارائه می دهند؛ نباید اینگونه باشد و ما به منابع و مصادر مراجعه کنیم و پژوهشی پر محتوا ارائه دهیم./841/ج