نگاهی به مهم ترین رخدادها و اتفاقات حوزه در سالی که گذشت
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، سال 1399 خورشیدی را می توان سال غبارآلود طوفان کرونا دانست. سالی که آغازش چنان در گیر و دار این بیماری واگیردار منحوس بود که معلوم نشد کی و چگونه آغاز شد!
سالی که با داغداری حوزه علمیه از رحلت بزرگان، فضلا و حجج اسلام، مرحوم سید هادی خسروشاهی (استاد تاریخ معاصر)، دکتر خلیلیان (استاد اقتصاد اسلامی)، احمد خسروی (طلبه جهادی)، سید عباس موسویان (عضو شورای فقهی بانک مرکزی)، سید هاشم بطحائی (نماینده مجلس خبرگان رهبری) و دهها فاضل ارجمند دیگر، نوروزی سیهپوش را بر در و دیوار حوزه نقش زد.
سال آغاز شد اما باز هم داغها سرد نشد. از دست دادن استوانههای اخلاق و بصیرت و تقوا همچون آیات ابراهیم امینی، محمد یزدی و محمدتقی مصباح یزدی، آن چنان یکباره بر کالبد حوزه چنگ انداخت که رنج و دردش تا سالیان دراز، فراموش نخواهد شد و جبران نخواهد گردید.
حوزه اما کار علمی و پژوهشی و تبلیغی خود را ادامه داد اگرچه این بار بیشتر بر بستر فضای مجازی! درسها و بحثها به جهان الکترونیک، کوچ کردند و استادان و شاگردان، یکدیگر را در فراسوی امواج و پیامها و شبکهها یافتند.
همایشها و جلسات بسیاری یا در فضای مجازی تشکیل شد یا با رعایت شیوهنامههای بهداشتی، حضوری برگزار گردید.
همایشهایی چون «جوان تمدن ساز»، «بزرگداشت صدمین سالگرد شهادت شیخ محمد خیابانی»، «همایش ابوطالب (علیه السلام)، بیست و سومین همایش کتاب سال حوزه»، «بیانیه گام دوم انقلاب و جهان اسلام»، همایش بینالمللی «قره باغ ۱۷ ربیع»، «کتاب سال حکومت اسلامی» و دهها برنامه دیگری که مانند سال گذشته به اجرا درآمد و از تکاپو نیافتاد.
طلاب جهادی هم از حضور در بیمارستانها تا مناطق سیلزده و زلزلهزده حاضر شدند و به تنهایی جور بسیاری را کشیدند.
انتصابات، انتخابات و تغییراتی هم در حوزه اتفاق افتاد. آیت الله حسینی بوشهری با رای اعضا به جای مرحوم آیت الله یزدی بر ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه تکیه زد و حجت الاسلام و المسلمین سید محمود مدنی بجستانی مدیر جامعه الزهرا جایش را به حجت الاسلام و المسلمین احمد دیانی داد؛ اما حجت الاسلام احمد واعظی نه تنها در جایگاه ریاست دفتر تبلیغات حوزه ماندگار شد که حکم جدیدی هم گرفت و به جای مرحوم اژهای، نماینده رهبری در امور انجمن اسلامی دانشجویان و دانشجویان ایرانی در اروپا شد.
همچنین آیت الله محمود رجبی جایگزین مرحوم آیت الله مصباح یزدی در مؤسسه امام خمینی گردید و با حکم رهبر معظم انقلاب هیات امنایی برای این مرکز علمی شاخص در حوزه تعیین شد. حجت الاسلام والمسلمین سید حسن ربانی هم از مرکز خدمات حوزه رفتنی شد ولی تا پایان سال جایگزین وی معین نشد.
آخرین سال قرن 14 شمسی با اعیاد شعبانیه قرین گشته است. سالی که باید دو نیمه شعبان آن را به فال نیک گرفت و به انتظار نشست که حوزه علمیه سالی پراز جنب و جوش و تحرک داشته باشد.
به ویژه آن که سال جدید سال تغییر اوضاع سیاسی ایران هم هست و انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا هم برگزار خواهد شد.
حوزه علمیه قم در سال 1400، صدساله خواهد شد و نوروز قرن 15 یادآور مهاجرت و تأسیس حوزه علمیه قم با محوریت مدرسه فیضیه است.
یکصدسالگی حوزه که خاستگاه انقلاب اسلامی وسرنگونی نظام شاهنشاهی در ایران بوده است با خود پیامهای بلندی دارد که در سال جدید باید بیشتر به آن پرداخت.
محتوای مفید، مختصر و قابل تأملی داشت. ممنون