ایا بورس به حالت قبل خود برمیگردد؟
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از جام جم آنلاین، حالا پس از یک وقفه دو ساله بورس وارد کانال یک میلیون و ۵۰۰هزار واحدی شده و بهگفته کارشناسان این رویه با شیب ملایم ادامه دارد. ضمن اینکه باید توجه داشت بازار سرمایه اساسا یک بازار دستوری نیست که دولت بتواند نقش زیادی در آن ایفا کند. جامجم دلایل افزایش شاخص بورس از ابتدای امسال را بررسی کرده که در ادامه آمده است.
بازار سرمایه یک بازار عرضه و تقاضایی است. اتفاقات زیادی بر بورسهای جهان تاثیرگذار است و هر خبر منفی یا مثبتی ممکن است باعث نوسان شاخص شود. اصولا افرادی که در این بازار آگاهی دارند وارد این بخش میشوند اما از اواخر سال۹۸ مقامات دولتی و حکومتی مردم را برای ورود به بورس تشویق کردند. آنچه به مردم ناآگاه وعده داده شد سودهای غیرمتعارف بود و برخی افراد به منظور دریافت سود تضمین شده وارد این بازار شدند اما پس از مدتی این سراب نمایان شد. تقریبا از همان زمان بود که مردم با بازار سرمایه آشنایی بیشتری پیدا کردند و تا قبل از آن افراد آگاه و خبره در این بخش رقابت داشتند.
به نظر میرسد تزریق پول از صندوق توسعه ملی تا حدی به بهبود شاخص بازار سرمایه کمک کرد. ضمن اینکه باید توجه داشت دولت بهصورت مستقیم در بازار سرمایه تاثیرگذار نیست، بلکه میتواند با سیاستگذاری مناسب شرایط حضور در آن را فراهم کند. بررسیهای جامجم درباره رشد شاخص بورس در چند روز گذشته نشان میدهد موارد مربوط به برجام، جنگ روسیه و اوکراین و افزایش قیمت جهانی نفت ازجمله موارد تاثیرگذار در بورس است. در گروه فلزات اساسی نیز در سهمهای گروه روی و مس متاثر از قیمتهای جهانی رشد خوبی صورت گرفت. آخرین مورد نیز حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو از عوامل رشد چند روز اخیر در گروه دارویی است.
در شرایط فعلی که قیمت نفت افزایش یافته سهام شرکتهای پالایشی رشد مناسبی داشتند و این موضوع باعث شده سهامداران از این رشد بهرهمند شوند. خودروسازان نیز در این مدت شرایط مطلوبی را سپری کردند و دارندگان سهام این بخش از سود مناسب برخوردار شدند.
بازاری بدون حباب
کامران ندری، اقتصاددان در این باره به جامجم میگوید، با توجه به وضعیت بازار که الان حباب قیمتی از سهامها خارج شده است، پیشبینی میشود که بازار سرمایه در هفتههای آینده روندی صعودی داشته باشد.
ندری با بیان اینکه حذف تحریمها بعد از توافق برجام میتواند منجر به افزایش سودسازی شرکتهایی شود که تاکنون برای تامین کالاهای مورد نیاز خود از طریق واردات هزینه بالاتری پرداخت میکردند، تصریح کرد: هرچند در کوتاهمدت چشمانداز توافق برجام بهواسطه کاهش ارزش دلار میتواند نوسانات منفی در بازار ایجاد کند اما با توجه به اینکه افت دلار زیاد نیست، عملا بازار بهسرعت وارد روندی صعودی میشود و حتی شرکتهای صادراتی هم بهدلیل افزایش صادرات با رشد درآمد روبهرو خواهند شد و افت جزئی قیمت ارز را جبران خواهند کرد.
کارشناسان معتقدند هفته آینده، بازار نسبتا مثبتی را در پیش خواهیم داشت. خبر مربوط به عوارض شرکتهای صادراتی در روز سهشنبه جو منفی در بازار بهوجود آورد و با اینکه تاثیر این بخشنامه کمتر از آن بود که بازار را به این شدت منفی کند اما خوشبختانه روز چهارشنبه، بازار برگشت و معاملات رو به مثبتی انجام گرفت. در برخی از مقاطع سال گذشته ارزش معاملات پایینی در بازار ثبت میشد. ولی الان ارزش معاملات به محدوده ۶۰۰۰ میلیارد تومان رسیده و میتواند نشانه مثبتی برای بازار به حساب بیاید. اگر در مقطع کنونی، ارزش معاملات در محدودههای کنونی باقی بماند. پیشبینی میشود بازار روند خنثی را در پیش بگیرد و روند صعودی نداشته باشد. زمانی میتوان نسبت به رشد بازار در میانمدت به قطعیت رسید که میانگین ارزش معاملات هر روز نسبت به روز گذشته هر چند به صورت اندک افزایش پیدا کند. مهمترین عاملی که باعث میشود بازار همچنان صعودی باشد، ارزش معاملات است.
در این هفته وزارت صمت، بخشنامهای با عنوان وضع عوارض صادراتی بر محصولات معدنی منتشر کرد. برخی کارشناسان میگویند این موضوع علت سرخپوشی بازار است. از سوی دیگر برخی از کارشناسان عقیده دارند که بازار به دنبال بهانه برای اصلاح بود و این بخشنامه توانست به نزول بورس کمک کند. آنطور که کارشناسان گفتهاند عوارض صادرات پنجاه- پنجاه است.
یعنی میتواند روی برخی از شرکتها تأثیر مثبت و روی برخی دیگر تأثیر منفی بگذارد. البته شاید بعضی از شرکتها از صادرات منصرف شوند و ترجیح دهند که در داخل کشور سرمایهگذاری کنند. بازار به گروه زراعت و خدمات وابسته، بهای چندانی نداد و احتمالا این شرکتها از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی منتفع شوند و اتفاقات خوبی برایشان رخ دهد.
سیگنالهای مهم
نرخ گاز خوراک پتروشیمیها طبق فرمول ابلاغی وزارت نفت و با اعمال سقف نرخ گاز صادراتی، حداکثر ۵۰۰۰ تومان تعیین شده است. این تعیین نرخ بهصورت رسمی میتواند تأثیر مثبتی روی سوددهی شرکتها داشته باشد.
نرخ گاز مصرفی صنایع سیمان و سایر صنایع مربوط به معادن ۱۰ درصد نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین شده است. کارشناسان میگویند تعیین شدن نرخ خوراک پتروشیمیها به سودآوری شرکتها در بلندمدت کمک میکند. قیمت دلار بازار آزاد به بیش از ۲۸ هزار تومان رسید. کارشناسان عقیده دارند افزایش مقطعی قیمت دلار، تأثیر منفی روی بازار سرمایه دارد.
در بازار معاملات چه گذشت؟
شروع معاملات بازار سهام گرچه با تشدید فروش در اغلب نمادهای معاملاتی دنبال شد اما در ادامه با تقویت تقاضا و البته حمایت حقوقیها از شیب نزولی شاخصها کاسته و روند معاملات متعادل شد.
در آخرین روز کاری بورس در فروردین ۱۴۰۱ شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران با کاهش ۸۱۸ واحدی به رقم یکمیلیون و ۵۱۲ هزار واحد رسید. شاخص کل هموزن اما با افزایش ۸۶۱ واحدی عدد ۴۰۱ هزار و ۴۳۶ واحد را به نمایش گذاشت.
محمد حسین علی اکبری / روزنامه جام جم
شاخص بازار اول اما با ۱۸۲ واحد افزایش به رقم یک میلیون و ۱۷۱ هزار واحد دست یافت و شاخص بازار دوم نیز با ۴۰۶۲ واحد کاهش، عدد دو میلیون و ۸۴۸ هزار واحد را تجربه کرد. در بورس تهران دیروز ۹ میلیارد و ۹۵۰ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله در ۶۱۹ هزار و ۹۶ نوبت داد و ستد شد که ارزشی بالغ بر ۵۸۴۰ میلیارد تومان را دربرداشت. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با دو واحد کاهش به رقم ۲۰ هزار و ۷۶۳ واحد افت کرد. در این بازار، طی روز جاری دو میلیارد و ۹۰۱ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله به ارزش بیش از ۲۱۷۴ میلیارد تومان معامله شد. اصلیترین نمادهای تاثیرگذار بر رشد شاخص کل بورس تهران، فولاد مبارکه با ۶۶۲ واحد، پتروشیمی پارس با ۴۰۰ واحد و گروه سرمایهگذاری بانک ملی با ۳۶۹ واحد افزایش بودند و در مقابل اما نمادهای معاملاتی شرکتهای گسترش نفت و گاز پارسیان با ۵۵۹ واحد، پالایش نفت بندرعباس با ۴۳۸ واحد و پتروشیمی نوری با ۳۷۳ واحد کاهش، بالاترین تأثیر منفی روی شاخص کل بورس تهران را به خود اختصاص دادند.
بورس تهران گرچه شروع آخرین روز کاری خود در فروردین ماه ۱۴۰۱ را با روند نزولی و افزایش غلبه عرضه بر تقاضا دنبال کرد اما در میانه دوم معاملات بازار همسو با ادامه حمایت بازارگردانهای حقوقی و همچنین انتشار خبرهایی در گروه خودروییها دوباره خریدار پیدا کرد. روند متعادل معاملات بازار در حالی است که اغلب معاملهگران ترجیح میدهند با توجه به تصمیمهای یکشبه دولت برای صنایع بورسی ازجمله پتروشیمیها با گامهای محتاطانه در بازار قدم بردارند هرچند که جذابیت قیمتها در برخی نمادهای معاملاتی باعث شده تا گردش نسبی نقدینگی در بازار وجود داشته باشد. در گروه خودروییها خبر واگذاری داراییها در اخگسترب از مجموعه شرکتهای تابعه ایران خودرو و همچنین برخی خبرهای تأیید نشده در گروه بهمن و سایپا باعث شده تا نگاه بورسبازها به این گروه همچنان ادامهدار باشد. در گروههایی متأثر از آزادسازی ارز ازجمله دارو، سیمان و غذاییها و زراعت نیز همچنان تکاپوی نوسانگیران در حجمهای محدود دیده میشود. درمجموع گرچه معاملات دیروز بازار سهام نسبت به دیروز کمحجمتر بود اما جهت نماگرهای بورسی بهخصوص شاخص کل هموزن نشان میدهد که همچنان خریداران، حضور در کف بازار سهام را ترجیح میدهند.