مالیات بر درآمد املاک
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، روزنامه جام جم نوشت: براساس قانون مالیاتهای مستقیم، درآمد حاصل از اجاره برخی املاک مشمول مالیات میشود که طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، برای مالیات بر اجاره املاک در سال۱۴۰۰ معادل ۱۱۰۰میلیارد تومان درآمد حاصل شده است.
مالیات بر درآمد املاک از انواع مالیات مستقیم است که انواع درآمدهای حاصل از ملک را شامل میشود و مالیات بر اجاره املاک یکی از سه نوع مالیات بر درآمد املاک است که به درآمد حاصلشده اشخاص حقیقی و حقوقی بابت اجاره املاک و مستغلات در ایران تعلق میگیرد.
درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره گذاشته میشوند، عبارت است از کل مالالاجاره اعم از نقدی و غیرنقدی پس از کسر ۲۵درصد بابت هزینهها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره؛ بنابراین ۷۵درصد درآمد اجاره املاک مشمول مالیات بوده و ۲۵درصد آن معاف از مالیات است.
همچنین، ملکی که کسب درآمد از اجاره آن مشمول مالیات اجاره میشود، میتواند ملک مسکونی، اداری یا تجاری باشد. البته، کاربری ملک در شمول آن نسبت به قوانین مربوط به مالیات بر درآمد اجاره ملک، بیتاثیر است و این مالیات فقط به مبلغ اجاره تعلق میگیرد. مالیات بر درآمد اجاره مربوط به صاحبان املاک است و ارتباطی به مستاجر ندارد. در این بین، براساس اعلام سازمان امور مالیاتی، کلیه اشخاصی که ملک یا املاک خود را به اجاره واگذار کردهاند و درآمدی از آن دارند، مشمول مالیات بوده و تا پایان اول مردادماه سال جاری فرصت داشتند با مراجعه به سامانه my.tax.gov.ir نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره املاک عملکرد سال ۱۴۰۰ خود اقدام کنند. البته، هر مؤدی مشمول در اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر درآمد اجاره املاک باید به ازای تمام املاک مورد اجاره در کل کشور یک اظهارنامه ارائه کند.
در این زمینه، براساس اعلام سازمان امور مالیاتی، صاحبان املاک اجاری در سال ۱۳۹۹ معادل ۸۸۰هزار اظهارنامه پر کردند که به میزان ۸۰۰میلیارد تومان درآمد مالیاتی از این محل حاصل شده است. همچنین، برای عملکرد سال ۱۴۰۰ مالیات بر اجاره املاک مالیات ابرازی ۸۰۰هزار ملک معادل ۱۱۰۰میلیارد تومان بوده است.
لازم به ذکر است که در نوع مالیات بر اجاره املاک، دو نوع محاسبه مالیات دستاول و دستدوم وجود دارد و تفاوت این دو محاسبه در آن است که ماخذ مالیات بر اجاره دستاول ۷۵درصد اجارهبهای سالانه بوده، درحالیکه این ماخذ برای اجاره دستدوم توسط مستاجر، تفاوت اجارهبهای پرداختی توسط او به مالک و اجارهبهای دریافتی توسط او از مستاجر دوم است.
از سوی دیگر، مطابق تبصره ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم، به ازای هر ۱۰درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آنها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخهای مذکور کاسته میشود که شرط برخورداری از این تخفیف، تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوط در مهلت اعلامشده از سوی سازمان امور مالیاتی است.
موارد معافیت از مالیات بر درآمد اجاره ملک ۱۴۰۰
۱. املاکی که مورد سکونت پدر یا مادر یا همسر یا فرزند یا اجداد یا افراد تحت تکفل مالک است.
۲. املاک مورد اجاره، در تهران تا ۱۵۰ مترمربع و در سایر نقاط تا ۲۰۰ مترمربع.
۳. مالکان مجتمعهای مسکونی دارای بیش از سه واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن بنا به اعلام وزارت مسکن ساخته شده یا میشوند در طول مدت اجاره از صددرصد مالیات بر درآمد املاک اجاری معاف است.
۴. اگر شخص مالک هیچ درآمدی بهغیراز اجاره ملک خود ندارد تا میزان معافیت مالیاتی که هرساله اعلام میشود از پرداخت مالیات معاف است که سقف و کف معافیت مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی اعلام میشود.
انتهای پیام/