۱۵ مهر ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۲
کد خبر: ۷۲۰۷۸۱

بحران آفرینی در ذات رژیم جعلی اشغالگر قدس است

بحران آفرینی در ذات رژیم جعلی اشغالگر قدس است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت:در حوزه راستی آزمایی به صورت مشخص همه ایده‌ها مکتوب شده و الان از فاز ایده‌ها رد شدیم. هیأت ایران خلاقانه و مبتکرانه به ویژه طی سه هفته گذشته همه موارد را مکتوب کرده و امروز منتظر پاسخ طرف‌های مقابل هستیم.

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات حوزه سیاست خارجی پرداخت.

تحولات این روزها در یمن، روند مذاکرات در وین و تنفس یک هفته‌ای، سفر وزیر خارجه قطر به تهران، اظهارات معاون وزیر خارجه انگلیس که خواستار توقف غنی سازی در ایران شده، سفر رئیس رژیم صهیونیستی به امارات، ادعاهای بی اساس وزیر خارجه مغرب، حق‌آبه ایران از هیرمند، مناسبات ایران و عربستان، بدهی کره به ایران و آزاد شدن منابع ایران در عراق و همچنین اقدام شیطنت آمیز کانادا از جمله سؤالاتی بود که در نشست امروز مطرح شد.

* تراژدی یمن

وی در آستانه دهه فجر در طلیعه سالگرد پیروزی انقلاب این اتفاق بزرگ قرن به ملت ایران تبریک گفت و این روز و دهه و یاد بنیانگذار انقلاب اسلامی را گرامی داشت و افزود: وزارت خارجه در طی این دهه برخی از اقدامات خود را بیشتر تشریح خواهد کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی به ولادت حضرت باقر (ع) اشاره و آن را تبریک گفت.

وی همچنین اظهار داشت: متاسفانه این روزها تراژدی یمن عمیق‌تر شده و جمهوری اسلامی ایران همه تلاش خود را می‌کند که این روزها پایان یابد. تنها راه‌حل فصل موضوع یمن راه‌حل سیاسی و توقف تجاوزات بر علیه این ملت و پایان محاصره چند ساله مردم یمن است.

*  رژیم صهیونیستی ننگ جامعه بشری 

این دیپلمات ارشد کشورمان درباره سفر رئیس رژیم صهیونیستی به امارات عربی متحده و اظهارات اخیر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی علیه ایران که سؤال خبرنگاری بیان کرد: بحران آفرینی در ذات رژیم جعلی اشغالگر قدس است و تنها براساس بحران آفرینی، ترور، خشونت و خونریزی دوام می‌آورد و حیاتش را در هیمن بحران آفرینی‌ها می‌بیند.

وی گفت: تنها نمونه بارز که در نظام بین‌الملل به عنوان رژیم آپارتاید داریم این رژیم جعلی اشغالگر است و براساس تعاریف قطعنامه ۳۳۷۹ به عنوان رژیم جعلی آپارتاید این رژیم را در آن زمان نام برد، همچنان همان سیاست‌های آپارتایدی را پیگیری می‌کند. اولا به دنبال سلطه یک نژاد و قوم اقلیت در سرزمین‌های اشغالی است و به دنبال اقدامات ظالمانه سیستماتیک بر علیه ساکنان اصلی فلسطین و برتری نژادی یک قوم خاص است. در سال ۲۰۱۸ با قانون نژادپرستانه دولت ملت یهود صحه‌ای بر این رفتار نژادپرستانه گذاشت.

رژیم صهیونیستی ننگ جامعه بشری امروز است و آنهایی که در مسیر عادی سازی به این بحران‌آفرینی‌ها کمک می‌کنند اولین قربانیان هستند

خطیب‌زاده اضافه کرد: این رژیم به عنوان مصداق بارز در نظام بین‌الملل امروز به عنوان رژیم آپارتاید این رژیم واقعا ننگ جامعه بشری است و این ننگ جامعه بشری امروز سعی می‌کند بحران‌هایش را به مناطق دیگر منتقل کند. کشورهایی که در مسیر عادی سازی به این بحران آفرینی‌‌ها کمک می‌کنند باید بدانند که ذات متجاوز و توسعه طلب و بحران آفرین این رژیم، اولین قربانیانی که می‌گیرد همان‌هایی هستند که امروز در مسیر عادی سازی قدم برمی‌دارند.

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران نه تنها اقدامات برخی کشورها که در مسیر عادی سازی انجام می‌دهند را محکوم می‌کند بلکه توصیه می‌کند هر چه زودتر ندای بیدار ملت‌های خودشان را بشنوند و به این تفرقه افکنی‌ها در جهان اسلام و دنیای عرب پایان دهند برای آینده منطقه بسیار بهتر است.

* مذاکرات در سه هفته گذشته پیشرفت‌های بسیار قابل توجهی داشته 

خبرنگاری پرسید که آیا فرصت زمانی مشخص شده‌ای برای اتخاذ تصمیم نهایی درباره مذاکرات وین تعیین شده؟ که خطیب‌زاده پاسخ داد: ما از این تنفس‌ها چند باری داشتیم، البته مذاکرات در سه هفته گذشته پیشرفت‌های بسیار قابل توجهی داشته در هر چهار حوزه رفع تحریم‌ها، تعهدات هسته‌ای، راستی آزمایی و اخذ تضامین، البته در برخی پیشرفت‌ها قابل توجه‌تر و سرعت بهتر بوده و در برخی به خاطر بی عملی‌های طرف مقابل و عدم اخذ تصمیم‌های لازم در طرف‌های مقابل و یا عدم ابتکار و خلاقیت لازم در طرف‌های مقابل با کندی‌هایی روبرو بوده که توصیه می‌کنیم بعد از بازگشت از پایتخت‌هایشان با تصمیمات لازم برگردند که بتوانیم آنچه امروز در پیش‌نویس‌ها آماده کردیم به سرعت جمع بندی کنیم.

مذاکرات در سه هفته گذشته پیشرفت‌های بسیار قابل توجهی داشته در هر چهار حوزه رفع تحریم‌ها، تعهدات هسته‌ای، راستی آزمایی و اخذ تضامین

 

وی گفت: اگر طرف‌های دیگر به ویژه آمریکا وقتی به وین برمی‌گردد تصمیمات خودش را اخذ کرده باشد و به مطالبات به حق ایران را صحه بگذارد و چیزی بیشتر از برجام مطالبه نکند و کمتر از برجام هم ما قبول نخواهیم کرد، مطمئن باشید به سرعت می‌توان به یک توافق پایدار و قابل اتکا و خوب رسید.

* دولت مغرب زودتر به دامان ملت خود برگردد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات وزیر خارجه مغرب مبنی بر این‌که ایران به دنبال گسترش تشیع در غرب آفریقاست و اینکه ایران پشت سر حملات انصارالله به امارات بوده است نیز بیان کرد: این اولین بار نیست که وزیر خارجه مغرب این اظهارات بی اساس را مطرح می‌کند. به خاطر احترام به مردم مسلمان و فرهیخته مغرب همواره تلاش کردیم از این مسائل عبور کنیم. ولی خود وزیر خارجه مغرب بهتر از هر کسی می‌داند که شاهد رفتارهای این کشور در حوزه توسل به خشونت و دخالت‌های نظامی و دخالت‌های اطلاعاتی در برخی کشورهای دیگر باعث چه تنش‌هایی در منطقه است. 

به گزارش فارس، خطیب‌زاده ادامه داد: مشکل اصلی حرکت برخی دولتمردان مغرب بر علیه خواست ملت در راستای عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس است. باید زودتر به دامان ملت خود برگردند و به جای فرافکنی‌های بی ارزش تلاش کنند عضو مسئولی در جامعه اسلامی و کشورهای مسلمان باشند.

* سفر وزیر خارجه قطر به تهران

وی درباره سفر وزیر خارجه قطر به تهران و مباحث مطرح شده مبنی بر این‌که قطر به دنبال میانجیگری بین ایران و آمریکاست نیز اظهار داشت: رایزنی‌ها بین دوستان در منطقه امری بسیار طبیعی است برخی اوقات شرایط منطقه ایجاب می‌کند که رایزنی‌ها به صورت منظم‌تر و نزدیک‌تر و با فواصل کوتاه‌تر انجام شود. سفر وزیر خارجه قطر متعاقب رایزنی‌های تلفنی انجام شد و درباره موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی لازم بود برخی رایزنی‌ها صورت بگیرد.

سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: در خصوص آن‌چه بین ایران و گروه ۱+۴ در وین و از یک سوی دیگر با عضو خارج شده از برجام یعنی آمریکا اتفاق می‌افتد مسیر خاص خودش را دارد. همانطور که درباره مسائل منطقه‌ای با کشورهای فرامنطقه‌ای گفت‌وگو نمی‌کنیم در خصوص مسائل ۱+۴ در چارچوب حقوقی و بین‌المللی خودش مسائل را جلو می‌بریم. آن‌چه در وین اتفاق می‌افتد، در یک مسیر حرفه‌ای است و از این گمانه‌زنی‌ها باید عبور کرد.

* تغییر سفرا

سخنگوی وزارت خارجه درباره بحث تغییر سفرا نیز بیان کرد: در همه مسیرهای حاکمیتی، حکمرانی خوب ایجاب می‌کند که در فرآیندهای تعریف شده چهار دهه حکومت در جمهوری اسلامی، مسیرهایی که باید طی شود، به صورت حکمیانه و عادی پیگیری شود. در وزارت خارجه مسیر تغییر و تحول در حوزه‌های مختلف به صورت طبیعی در حال انجام است.

وی یادآور شد: البته این تابع برخی ملاحظات است نسبت به این که در کشور میزبان، چه سفیری چند سال حضور داشته و چگونه باید برگردد و برای برخی سفارتخانه‌ها باید تعیین جانشین انجام شوند. این نه تنها در دستورکار وزارت خارجه بوده، بلکه به صورت مشخص نزدیک ۴۰ کشور در فرآیند تغییر و تحول سفرا هستند. برخی از آنها تعیین شدند، برخی در حال بازگشت هستند و این مسیر در وزارت خارجه انجام می‌شود و موضوع غیرعادی نیست.

* نامه سعید جلیلی

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نامه انتقادی سعید جلیلی درباره مذاکرات وین به مقامات عالی کشور که سؤال خبرنگاری بود نیز بیان کرد: مناسب‌تر است از خود ایشان سؤال کنید و توضیحی در این خصوص و خبری در این زمینه ندارم. در مذاکرات وین با اجماع ملی و با استفاده از همه ظرفیت‌های داخلی گفت‌وگوها جلو می‌رود و طبیعی است این یک سرمایه بزرگ است که همه باید پاس بداریم.

*  نام کشورها و مناطق تابعی از خواست سیاسی کشورها نیست

خبرنگاری با بیان این‌که بعد از حمله انصارالله به یمن توئیتر رسمی دولت کانادا از نام جعلی برای خلیج فارس استفاده کرده که سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: متاسفانه دولت کانادا برخی اختلافات سیاسی خودش را به مرزهای بچه‌گانه‌ای کشانده است و فراموش کرده این اختلافات نمی‌تواند بر موضوعات روشن و حقوقی اثر بگذارد.

متاسفانه دولت کانادا برخی اختلافات سیاسی خودش را به مرزهای بچه‌گانه‌ای کشانده است 

وی با بیان این‌که نام کشورها و مناطق نمی‌تواند تابعی از خواست سیاسی هیچ پایتختی و یا تابع اغراض سیاسی این دولت باشد، خاطرنشان کرد: اولین بار نیست که دولت کانادا برای مطامع و اغراض سیاسی خود دست به این کارها می‌زند. جامعه بسیار فرهیخته ایرانیان در کانادا هر روزه این رفتار دورو و پر از ریای دولت کانادا را می‌بینند، از یک طرف اشک تمساح می‌ریزد و از سوی دیگر به هویت ایران و ایرانی حمله کند.

خطیب‌زاده ادامه داد: این اظهارات کمترین ارزش حقوقی و بین‌المللی ندارد، ولی به خوبی ذات این دولت و تحت تاثیر پذیر بودن این دولت را که در تجارت رای هر کاری را می‌کند، برای همه ایرانیان در داخل و خارج از ایران و  همچنین ایرانیان مقیم کانادا روشن می‌کند. از اینجا اعلام می‌کنم وظیفه قطعی دولت ایران حفظ صیانت از تمامی ابعاد هویتی ایران و ایرانی است و از جمله وضعیت ایرانیان در داخل کانادا که بعضا گزارش‌های خوبی را دریافت نمی‌کنیم.

* قدردانی از ایتالیا

وی در پاسخ به سؤالی درباره اقدام برخی کشورها از جمله ایتالیا در اهدای واکسن به ایران گفت: برخی همکاری‌ها در حوزه‌های سلامت همچنان ادامه دارد. از دولت ایتالیا برای اهدای واکسن تشکر می‌کنیم. البته ایران تلاش خود را کرده متقابلا به برخی کشورهای دیگر در فرآیند کمک‌های مربوط به بهداشت کمک‌هایی را داشته باشد از این جهت که در داخل در وضعیت بسیار خوبی در تولیدات واکسن قرار داریم.

* حمایت از گسترش روابط بین عراق و عربستان

به گزارش فارس، خطیب‌زاده در پاسخ به پرسشی درباره امضای تفاهمنامه بین عربستان و عراق در زمینه اتصال برق و تاثیر آن بر صادرات برق ایران به عراق نیز گفت: از گسترش روابط بین کشورهای منطقه از جمله بین عراق و عربستان حمایت می‌کنیم. تلاش‌های منطقه‌ای برای همگرایی بیشتر  را به نفع منطقه‌ می‌دانیم. ایران خودش را یکی از پیشنهاد دهندگان و طراحان همگرایی‌های منطقه‌ای می‌دانیم و فکر می‌کنیم هر چقدر همگرایی‌ها بیشتر شود فرصت‌ها بیشتر می‌شود و فضای کافی برای همگرایی هست و نیازی به رقابت‌های بی جا نیست. عراق هم در ابعاد مختلف نیازمند حمایت‌ها و همکاری‌هاست.

* تحول خاصی در روابط ایران و عربستان رخ نداده

وی درباره مناسبات تهران و ریاض و اینکه‌ آیا تجارت بین دو کشور می‌تواند پیش بینی شود که گفت: بین دو کشور تحول خاصی رخ نداده است. هر چقدر بتوانیم از فضای تقابل به سمت تعامل منطقی حرکت کنیم به نفع ملت دو کشور و همچنین منطقه است.

* چرخه خشونت بی پایان علیه مردم یمن

سخنگوی وزارت خارجه درباره حملات ائتلاف به یمن و تاثیر آن بر مذاکرات ایران و عربستان در بغداد نیز اظهار داشت: متاسفانه ائتلاف خودخوانده این روزها به صورت بسیار وحشیانه‌ای مردم یمن را هدف حملات کور خودش قرار داده است. برخی از نقاط چند ده بار مورد این حملات از سر استیصال و عصبانیت قرار گرفتند. مردم یمن قربانی این تجاوز در چند سال گذشته هستند.

ایران همواره سعی کرده که صدای مظلومیت مردم یمن باشد

 

وی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره سعی کرده که صدای مظلومیت مردم یمن باشد و در عین حال تلاش کرده از سازوکارهای بین‌المللی استفاده کند برای این‌که به این درد و رنج مردم یمن از طریق چارچوب‌های سیاسی و گفت‌وگوهای یمنی - یمنی پایان دهد. طی چند روز گذشته هم جمهوری اسلامی ایران از تمامی توان و ظرفیت خود استفاده کرده است.

خطیب‌زاده ادامه داد:‌ چرخه خشونتی که توسط برخی از کشورهای منطقه علیه مردم یمن آغاز شده بی پایان است، مگر این‌که نقطه پایانی بگذارند بر اقدامات تجاوزکارانه خودشان. مردم یمن باید بعد از سال‌ها محاصره از این وضعیت خارج شوند و کشورهای منطقه به عنوان برادران همدیگر تلاش کنند روزهای آینده برای یمن روزهای بهتری باشد. 

* دیدار آیت‌الله رئیسی با پوتین

خبرنگاری پرسید آیا حملات رژیم صهیونیستی به مواضع ایران و مقاومت در سفر رئیسی به مسکو با پوتین مورد بحث بوده است که خطیب‌زاده گفت: درباره ملاقات مفصل و چند ساعته رئیس جمهور توصیه می‌کنم از سخنگوی دولت بیشتر پرس و جو کنید. در آن ملاقات صمیمانه چند ساعته درباره همه موضوعات فیمابین از جمله تحولات سوریه گفت‌وگوهای بسیار جدی صورت گرفته است.

* طرح ساماندهی کولبری

وی درباره طرح ساماندهی کولبری در استان‌های مرزی کشور نیز گفت: یکی از موضوعات مهم بین ما و برخی کشورها در مرزهای غربی همین ترددها بوده که بعضا مشکلاتی را فراهم کرده است از بازارچه‌های مرزی قانونی با کشورهای همسایه همواره حمایت کردیم. موضوع کولبران موضوعی بوده که نهادهای مختلف داخلی و اقتصادی و وزارت کشور اقداماتی را صورت داده‌اند و طرح‌های قابل توجهی را آماده کردند. وزارت خارجه از حوزه مرزی و همکاری‌های کشورها تلاش کرده تسهیلگر و معین باشد، ولی نهادهای مجری، نهادهای دیگری هستند.

خطیب‌زاده بیان کرد: اتباع ما باید صیانت شوند و وزارت امور خارجه نیز در این زمینه قویا ورود کرده است. متاسفانه در بحث کولبری معضلی به نام گروهک‌های ضد انقلاب داریم که برای کولبران مشکل ایجاد و تلاش می‌کنند از آنها باج خواهی کنند. به عنوان حاکمیت تلاش کردیم این فضا را آماده کنیم که هم آنها را به سمت تجارت قانونی هدایت کرده و هم این‌که اگر بتوانیم در حوزه بازارچه‌های مرزی ساماندهی کنیم.

* گفت‌وگوی تلفنی رئیسی و ماکرون

سخنگوی وزارت خارجه درباره گفت‌وگوی تلفنی رئیسی و ماکرون اظهار داشت: مراودات در سطوح مختلف اثرات مستقیمی در مفاهمه و برقرار کردن پل بین تصمیم گیران کشورها دارد. ایران و فرانسه به عنوان دو کشور مهم در چارچوب ۱+۴ هم در سطح مذاکره کنندگان در وین و هم در سطح عالی با هم گفت‌وگو داشتند. گفت‌‌وگوی تلفنی دو رئیس جمهور در چند نوبت دیگر هم انجام شده بود. مواضع ایران به خوبی تبیین شد و برخی نکات مورد تبادل نظر قرار گرفت که امیدواریم در روزهای آتی نتیجه آن را ببینیم.

* تصمیمات سیاسی باید اتخاذ کنند

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین و این‌که آیا توافق نزدیک است نیز خاطرنشان کرد: آن‌چه در اتاق‌های مذاکرات انجام می‌شود در فضای عمومی گفته نمی‌شود. اگر فردای بازگشت هیأت‌ها به وین، طرف‌های مقابل به آن‌چه به عنوان حقوق طبیعی ایران به آنها گفته شده و به متونی که داده شده و به خواسته‌های بر حق جمهوری اسلامی ایران پاسخ درست بدهند. اگر در چارچوب برجام، خواسته‌های خودشان را نگه دارند و به خواسته‌های ایران پاسخ دهند در فردای آن روز هم می‌توانیم به یک توافق پایدار، خوب و قابل اتکا برسیم و نیاز به ضرب الأجل‌های برساخته و ساختگی نیست. طرف‌های مقابل موارد اختلافی را به صورت روشن می‌دانند و تصمیمات سیاسی باید اتخاذ کنند به ویژه در واشنگتن.

در حوزه رفع تحریم‌ها همچنان موضوعات مهم و قابل توجهی باقی مانده که توافق را تا امروز ممکن نکرده است

خطیب‌زاده گفت:‌ما منتظر این هستیم که تصمیمات سیاسی در واشنگتن در بازگشت هیأت آمریکای به ۱+۴ اعلام شود. 

وی گفت:‌ در حوزه رفع تحریم‌ها همچنان موضوعات مهم و قابل توجهی باقی مانده که توافق را تا امروز ممکن نکرده است. در حوزه راستی آزمایی و اخذ تضمین‌ها، تضمین‌هایی که مطمئن باشیم مجددا آمریکا حقوق بین‌الملل را به مسخره نخواهد گرفت و مجددا کمپانی‌های بین‌المللی را هدف تحریمهای فراسرزمینی خودش قرار نمی‌دهد و مجددا اتباع ما را به بهانه‌های واهی دور زدن هیمن تحریم‌ها به گروگان نمی‌گیرد، حتما باید پیشرفت‌ها به صورت کاملا قابل قبول از سوی ایران انجام شو که بتوانیم پرونده را در حوزه اخذ تضامین ببندیم.

خطیب‌زاده ادامه داد: در حوزه راستی آزمایی، سابقه‌ای که از اجرای برجام از سوی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی داریم سابقه خوبی نیست. مشکلات بیان شده و در حوزه راستی آزمایی به صورت مشخص همه ایده‌ها مکتوب شده است و ما الان از فاز ایده‌ها رد شدیم. هیأت ایران خلاقانه و مبتکرانه به ویژه طی سه هفته گذشته همه موارد را مکتوب کرده و امروز منتظر پاسخ طرف‌های مقابل هستیم و امیدواریم که در کمترین زمان ممکن در حوزه رفع تحریم‌ها که ماموریت امروز بخشی از همکاران در وزارت خارجه است، به نتیجه خوب برسیم.

وی تصریح کرد: دولت سیزدهم در موازی با آن‌چه بخشی از وزارت خارجه در حوزه رفع تحریم‌ها انجام می‌دهد در حوزه خنثی سازی تحریم‌ها و ایجاد سازوکارهای منطقی تجارت در حوزه بین‌الملل، پیشرفت‌های بسیار قابل توجهی داشته است و ما همه چیز را به آن‌چه در وین اتفاق می‌افتد گره نزدیم که روزی حتما که بشود جزییات را گفت، این روزها و دستاوردهای آن برای ملت ایران بیان خواهد شد.

* متاسفانه تجربه خوبی از اظهارات قبلی مقامات کره‌ای وجود ندارد 

خبرنگار فارس درباره اخبار منتشر شده مبنی بر این‌که قرار است نشست کاری بین ایران و کره جنوبی درباره اموال مسدود شده ایران در سئول برگزار شود سؤال کرد که خطیب‌زاده با بیان این‌که کره جنوبی بدهی‌های قطعی به ایران دارد، گفت: بانک‌ مرکزی مطالبات چند میلیارد دلاری از طرف‌های کره دارد در ملاقات معاون وزیر خارجه کره جنوبی با معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در وین پیشنهاداتی را مطرح کرده بودند که قرار شد نهادهای ذیربط در داخل ایران پیگیری کنند که اینها پیگیری‌ها شده و امیدوار هستیم یک بار برای همیشه این پرونده بسته شود.

وی بیان کرد: متاسفانه تجربه خوبی از اظهارات قبلی مقامات کره‌ای وجود ندارد و امیدواریم این بار بتواند آنچه پیشنهاد شده به صورت عملیاتی و با نتیجه خوب حاصل شود.

* مذاکره کنندگان انگلیسی مقامات خود را از گیجی خارج کنند

خبرنگار فارس به اظهارات معاون وزارت خارجه انگلیس در امور خاورمیانه مبنی بر این‌که ما به ایران پیشنهاد داده‌ایم که در صورت پایبندی به توافق، تحریم‌ها لغو می‌شود و همچنین خواستار توقف فوری غنی سازی از سوی ایران شده اشاره کرد و موضع خطیب‌زاده را جویا شد که وی در این باره و همچنین اظهارات اخیر وزیر خارجه انگلیس اظهار داشت: فکر می‌کنم مذاکره کنندگان انگلیس باید مقامات خودشان را از گیجی نسبت به آنچه در وین اتفاق می‌افتد، خارج کنند. 

آن‌چه به عنوان حقوق قطعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوری‌های صلح آمیز هسته‌ای است، لایتغیر باقی خواهد ماند 

 

این دیپلمات ارشد کشورمان تصریح کرد: آن‌چه به عنوان حقوق قطعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوری‌های صلح آمیز هسته‌ای است، لایتغیر باقی خواهد ماند و فراتر از آن هم آنچه در برجام تضمین شده کف خواست ایران بوده است. ما برجام را چارچوب تعهدات طرف مقابل و در حوزه هسته‌ای هم تعهدات ایران می‌دانیم. اجازه دهند در وین و در همین چارچوب بحث‌ها جلو برود و اگر اظهاراتشان مصارف داخلی دارد، من در آن حوزه ورود نمی‌کنم. 

وی گفت: انگلیس این روزها اظهارات بسیار شاذی دارد که باید پرس و جو شود در چه حوزه‌ای این گیجی به مقامات انگلیسی منتقل شده است.

* سامانه پرسمان 

خطیب‌زاده درباره سامانه پرسمان میخک وزارت خارجه نیز گفت: قسمت سامانه پرسمان درباره تردد ایرانیان از چند هفته قبل فعال شده و یک کمیته بین نهادی وجود دارد و وزارت خارجه میزبانی آن کمیته را دارد. 

* هنوز تاریخ سفر اردوغان قطعی نشده

وی همچنین گفت که برای سفر رجب طیب اردوغان اردوغان رئیس جمهور ترکیه هنوز تاریخی قطعی نشده ولی این سفر در دستورکار و برنامه ریزی است. اجلاس سران آستانه را داریم که باید برنامه ریزی شود  یکی دو اجلاس سه جانبه دیگر بین ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه هم مطرح است که تلاش می‌کنیم در بهترین زمان انجام دهیم.

* مسیر مکتوبی که بین ایران و آمریکا انتخاب شده

خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره مستقیم ایران و آمریکا نیز اظهار داشت: موضع ایران کاملا روشن است؛ آن‌چه در وین در حال اتفاق است، کاملا روشن است. ایران و ۱+۴ در حال تلاش برای این هستند که مطمئن شوند بازگشت آمریکا به برجام، بازگشت قابل اتکا و پایداری است. سوابق هم این را ایجاب می‌کند.

وی ادامه داد: برای این منظور بین آمریکا و ایران به ویژه در حوزه رفع تحریم‌ها، اخذ تضامین و راستی آزمایی  باید تبادل نظرهایی صورت می‌گرفته که مسیر مکتوب انتخاب شده و این مسیر براساس شناخت از رفتار طرف مقابل انتخاب شده برای این‌که همه اینها به صورت قابل اتکا و آرشیوی باقی بماند. آنچه به عنوان مکتوبات غیررسمی بین ایران و آمریکا از طریق هماهنگ کننده برجام از اتحادیه اروپا انجام می‌شود، مسیری است که تا به امروز انجام شده و کار جلو رفته و تا مادامی لازم باشد گفت‌وگوها از همین طریق انجام می‌شود.

خطیب‌زاده بیان کرد: ما فعلا در همان نقطه قرار داریم.

* مسیری که می‌تواند به چرخه خشونت در یمن پایان دهد

سخنگوی وزارت خارجه درباره حملات انصارالله به امارات عربی متحده نیز گفت:‌ چرخه خشونت با توقف تجاوز ائتلاف خودخوانده و توقف محاصره مردم یمن و توقف آن‌چه امروز به عنوان حملات شبانه روزی و کور علیه مردم یمن اتفاق می‌افتد باید آغاز شود و قطعا مسیر گفت‌وگوهای یمنی - یمنی و چارچوب‌های دیپلماتیک و راه‌حل سیاسی تنها مسیری است که می‌تواند به این چرخه خشونت پایان دهد.

* آزاد شدن منابع ایران در عراق

وی در پاسخ به سؤالی درباره آزاد شدن منابع ایران در عراق نیز اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های گذشته همواره گفت‌وگوهای خودش را با کشورهای مختلف برای دسترسی به منابع خود داشته است و طی چند ماه گذشته با عراق گفت‌وگوهایی داشته است. در حوزه تضمین صادرات به کشورهای مختلف، ارتقای آن و شیوه‌های دسترسی به منابع مالی خودمان تخصص‌های خودمان را داریم. البته وارد جزییات نمی‌شوم.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: استفاده از برخی منابع در خارج از کشور برای آرام نگهداشتن فضای عادی تجارت استفاده شده و کماکان در حال استفاده هستیم و جزییات را به خاطر ابعاد محرمانه آن نمی‌توانم بیان کنم. ولی این به صورت خاص در حال انجام است.

* اختلال فنی در صادرات گاز ایران به ترکیه

خطیب‌زاده در پاسخ به پرسشی درباره اختلال در صادرات گاز ایران به ترکیه نیز گفت: چند روز قبل اتفاقی در حوزه لوله‌های انتقالی گاز به ترکیه رخ داده بود که بلافاصله دوستان در ترکیه از آن اختلال فنی مطلع شدند و هیأت‌شان سریع آمدند و بازدید کرد و با همکاری دوستان در ترکیه تلاش شد در اسرع وقت مرتفع شود و این مسائل فنی در حوزه صادرات همواره رخ می‌دهد و مهم این بوده که بتوانیم در اسرع وقت حل کنیم و نباید تفاسیر خاصی روی این اتفاقات فنی گذاشت.

* برای ما باز شدن سد مهم نیست دریافت حق‌آبه مهم است

وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره برگزاری تجمع در سیستان و بلوچستان و بحث حق‌آبه ایران از هیرمند نیز اظهار داشت: مردم غیور ما در آن منطقه با یک مشکلی روبرو هستند به عنوان کم آبی و عدم دریافت حق‌آبه هیرمند. آ‌ن‌چه در آن روزها رخ داد یک تجمع مسالمت آمیز بود که شاید با برخی رفتارهای احساسی که اصلا قابل تایید نیست، همراه شد.

 براساس اعلام هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان سد را باز کرده‌اند، ولی آبی به مرزهای ایران نرسیده است

خطیب‌زاده گفت: در حوزه سیاست خارجی با صراحت می‌گویم که حق‌آبه هیرمند براساس توافقنامه ۱۳۵۱، ۸۲۰ میلیون مترمکعبی که باید به ایران برسد حق‌آبه قطعی است. متاسفانه به رغم این‌که هیأت حاکمه سرپرستی تأیید کرده این حق قطعی است و این موافقتنامه فیمابین را تأیید کرده است و براساس اعلام خودشان سد را باز کرده‌اند، ولی آبی به مرزهای ایران نرسیده است. برای ما باز شدن سد مهم نیست، دریافت حق‌آبه مهم است.

وی افزود: کلیه موانع را این هیأت باید مرتفع کند و این برای ما ملاک بسیار مهم است که تا چه میزان هیأت حاکمه سرپرستی در افغانستان مسئولیت پذیر و به توافقات دوجانبه و معاهدات بین‌المللی پایبند است. جمهوری اسلامی ایران در این حوزه تمامی مساعی خود را به کار گرفته و وزارت امور خارجه از همه ابزارهای خود استفاده کرده که این حق‌آبه تامین شود و این اتفاق بسیار نامیمون که در حوزه تجاوز به حق محیط زیست رخ داده؛ تغییر حرکت رودخانه‌های مرزی که بسیاری وارد ایران می‌شده، اتفاق خوبی نیست.

به گفته خطیب‌زاده محیط زیست یکی دیگر از قربانیان این تصمیم غیرمنطقی و غیرفنی در داخل افغانستان است.

*‌ تجاوز؛ ذات رژیم صهیونیستی 

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره تجاوزات شب گذشته رژیم صهیونیستی به سوریه بیان کرد: ذات رژیم صهیونیستی تجاوز است. روزی نبوده که این دولت قانونی و مستقر در سوریه مورد هدف این رژیم قرار نگرفته باشد. ما نه تنها محکوم می‌کنیم بلکه از تمام توان خود استفاده می‌کنیم و در کنار دولت و مردم سوریه به این تجاوزات پایان دهیم و کشورهای دیگر را ترغیب می‌کنیم که هشدارهای لازم را به این رژیم منتقل کنند.

* نشست سران آستانه تا قبل از بهار

وی همچنین درباره نشست سران روند آستانه در تهران گفت: اجلاس سران آستانه در دستورکار است و تاریخ اولیه این است که تا قبل از بهار تاریخی را مشخص کنیم، ولی باید ببینیم زمانبندی چگونه جلو خواهد رفت.

انتهای پیام/

ارسال نظرات