هفتمین پیش نشست تصحیح معیار دست نویس های اسلامی
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، همایش بین المللی مخطوطات مشرق زمین «هفتمین پیش نشست تصحیح معیار دست نویس های اسلامی الگوها و آسیبها» صبح امروز در سالن جلسات ساختمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی دفتر قم برگزار شد.
در این همایش حجت الاسلام رضا مختاری مدیر موسسه کتاب شناسی شیعه و آقایان علی انصاری عضو شورای عالی مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی، سید محسن ناجی نصرآبادی کارشناس نسخ خطی آستان قدس رضوی و ابوالفضل حسن آبادی عضو مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی به سخنرانی پرداختند.
حجت الاسلام مختاری با اشاره به موضوع ضرورت و اهمیت تصحیح متون کتب شیعی اظهار داشت: شاید بسیاری از افراد در ذهن خود این گونه فکر کنند که بسیاری از کتب های اصلی شیعه چاپ و منتشر شده است و دیگر نیازی به تصحیح و چاپ مجدد آنان نیست.
وی در ادامه افزود: اما به دلایل متعدد کتاب های چاپ شده نیز نیاز به تصحیح داشته و معنای آن نیست که تصحیح های قبلی اینکتاب ها بی ارزش باشد؛ چراکه باید هر چاپ را با توجه به شرایط همان سال چاپ و انتشار در نظر گرفت.
در ادامه این همایش آقای میر انصاری، عضو شورای عالی مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی با اشاره به جغرافیای کتاب های تالیفی اظهار داشت: بسیاری از تفاوتها در تغییر کلمات و اشتباهات موجود در کتاب های مختلف، به دلیل وجود لهجه های مختلف در نویسندگان کتاب ها بوده است که سبب ورود برخی از مشکلات در این کتاب ها شده است.
وی در ادامه افزود: تعداد ۱۱۳ سال از سنت تصحیح کتاب ها گذشته است و علامه قزوینی اولین کسی بود که سنت اصول تصحیح مدرن را به جا گذاشته است و الحمدلله در این مدت فعالیتهای تصحیحی بسیاری در کشور انجام پذیرفته و امّهات متون شیعه در این زمان تصحیح شده است.
ناجی نصرآبادی در ادامه این همایش با نگاهی به پیشینه تصحیح متون در موسسات فرهنگی آستان قدس رضوی اظهار داشت: در کتابخانه آستان قدس رضوی با توجه به پیشینه ای که در دوران صفویه برای آن وجود داشته است بارها به اسامی تصحیح کنندگان کتاب ها اشاره شده است و سعی آنان این بوده است که تصحیح کتب از نسخه هایی باشد که از انسجام نسخه ای خوبی برخوردار باشند.
وی در ادامه افزود: اما تصحیح رسمی کتاب ها و متون در آستان قدس رضوی به دوره قاجاریه برمیگردد که در این دوره و در سال ۱۲۹۴ اولین کتاب سنگی مشهد مقدس و کتابخانه آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.
وی با اشاره به فعالیت های تصحیحی در کتابخانه آستان قدس رضوی در دورران شاهان پهلوی بیان داشت: کتابخانه آستان قدس رضوی در دوره شاهان پهلوی نیز آثارهای مختلفی را تصحیح و چاب کرده است.