۳ ماهواره کیوبست توسط دانشجویان ایرانی ساخته میشود
سیدمحمد کرباسی؛ دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری اظهار کرد: ما در گذشته سه فراخوان مهم دادیم که یکی فراخوان نوآفرین برای حمایت از کسب و کارهای نوپا بود که در آن 182 طرح شرکت کردند و تیمهای دانشجویی و دانشگاهی از شهرهای مختلف کشور و همچنین شرکتهای دانشبنیان شرکت کردند که 40 طرح داوری اولیه شد و روز گذشته مرحله دوم داوری حضوری تکمیل شد و به زودی به تیمها نتایج ارزیابی اعلام خواهد شد.
کرباسی تصریح کرد: در طرح نوآفرین یک حمایت مشترکی را با صندوق نوآوری و شکوفایی انجام دادیم و البته بحث همراهی شرکت همراه اول را برای کسب و کارها و طرحهایی که منجر به بازار شود داشتیم. مدل حمایتی در نخستین دوره طرح نوآفرین از جنس گرنت تا سقف یک میلیارد تومان بود و هدف نیز آن است که ایده تیمهای نوپا حمایت شده و درنهایت طی یکسال به کسب و کار منتهی شود و پیشبینی است که حداقل شاهد حمایت از 20 طرح باشیم.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات معاونت علمی خاطرنشان کرد: فراخوان دیگر ما فراخوان بنیاد علم ایران بود که در بهمنماه رونمایی شد و اواخر فروردین ماه نیز بسته شد. درواقع دو فراخوان مشترک موازی داشتیم که یکی فراخوان طرحهای پژوهشی و دومی فراخوان پسادکتری بود. موضوعاتی که در فراخوان مطرح شد فناوریهای نوظهور در ارتباطات نسل ششم است که از جنس تحقیقات دانشگاهی است که این فراخوان بسته شده ودر مرحله اولیه داوری است.
وی ادامه داد: فراخوان دیگری که در بهمنماه ارائه شده و در فروردین ماه تکمیل شد تجهیزات رادیویی نسل جدید یا ترنج بود که مخاطب آن شرکتهای دانشبنیان بودند که این فراخوان نیز در مرحله داوری است.
کرباسی گفت: یک فراخوان بینالمللی در ادامه جایزه بین المللی مصطفی داشتیم که اعطای یک گرنت در حوزه توسعه فناوریهای مبتنی بر Open RAN که یکی از فناوریهای جدید در حوزه ارتباطات است. این فراخوان در مرحله داوری است و تلاش ما این است که بتوانیم از طرحهایی که با یک همکار بینالمللی از یکی از کشورهای اسلامی رقم میخورد در قالب طرح تحقیقاتی حمایت کنیم.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات معاونت علمی گفت: ما یک فراخوان دریافت رزومه از کارگزاریها در حوزه هوشمندسازی داشتیم که در این فراخوان از کارگزاریهایی که قادرند به صورت تخصصی بر روی هوشمندسازی فعالیت کنند دعوت کردیم تا توانمندیهای خود را به ما اعلام کنند. هدف از این فراخوان، بههمرسانی صنایع بزرگ نیازمند فناوری هوشمندسازی و شرکتهایی که این توانمندی را دارند، است. اولویت نیز آن است که اعتبار مالیاتی صنایع بزرگ را احیا کنند.
وی ادامه داد: مدل کاری نیز، مدل ارائه تسهیلات قابل تبدیل به گرنت خواهد بود یعنی ما به کارگزاریهای خود در قالب چند فاز تسهیلاتی ارائه خواهیم کرد که متناسب با عملکرد خود قادر هستند تا آن را به بلاعوض تبدیل کنند.
کرباسی تصریح کرد: یک فراخوان جاری با اپراتور ایرانسل در حوزه طرحهای پژوهشی متعددی که در فناوریهای نوظهور در حوزه ارتباطات مطرح است داریم.
وی گفت: از دو ماه پیش 4 تا کارگروه تخصصی رو در ستاد تشکیل دادیم و سعی کردیم از خبرگان حوزههای مختلف، افراد دانشگاهی یا کسانی که عنوانهای مرتبط داشته و از شرکتهای دانشبنیان باشند دعوت کنیم تا با کمک آنها برای برنامههای آتی ستاد برنامهریزی خوبی انجام دهیم. در حوزه ارتباطات نسل جدید، هوشمندسازی و اینترنت اشیا، امنیت سایبری و همچنین در حوزه ارتباطات ماهوارهای کارگروهها را تشکیل دادیم.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات معاونت علمی گفت: در حوزه توزیع کلید کوانتومی یا ارتباطات کوانتومی با ستاد کوانتوم در تعامل هستیم و درصدد هستیم که کارگروههای تخصصی در حوزه توزیع کلید کوانتومی (QKD) ایجاد شود.
وی تصریح کرد: مأموریت اصلی کارگروهها در وهله شناسایی اولویتهای فناوری است. ما بایستی یک لیستی از حوزههای فناوری مشخص کرده و اولویت خود را برای توسعه فناوری در آن حوزه تعیین کنیم و سپس متناسب با این اولویتها، بایستی شرکتهای توانمند در آن حوزه را شناسایی کنیم و درنهایت بههمرسانی بین آنها، ارگانها و نهادهای مرتبط برقرار شود.
وی گفت: مسابقات دانشجویی کیوست (Qsat) در حوزه ساخت ماهواره برگزار شد که در این مسابقه بیش از 300 دانشجو از تمامی نقاط کشور شرکت کردند و هدف نهایی این است که 3 نمونه ماهواره با کارکردهای متفاوت و در قالب ماهوارههای کیوبست ساخته شود. قرارداد خرید و پرتاب آنها را نیز سازمان فضایی ایران با تیم اجرای مسابقه بسته است.
وی ادامه داد: ما در تعاملی که با سازمان و پژوهشگاه فضایی داریم در حال رصد فضای اکوسیستم از لحاظ زیرساختی برای شرکتهای دانشبنیان هستیم و با شتابدهندههایی که در حوزه فضایی فعال هستند جلساتی را برگزار کردیم.