چرا ری شهری در انتخابات 76 نامزد ریاست جمهوری شد؟
انتخابات ریاست جمهوری سال 76 یکی از پرشورترین انتخابات جمهوری اسلامی بود چرا که میزان مشارکت مردم در این انتخابات به 80 درصد رسید؛ دقیقترش 79.9 درصد است و با توجه به جمعیت آن موقع کشور، بیش از29 میلیون نفر در انتخابات شرکت کردند تا پنجمین رییس جمهور کشور را برگزینند.
علی اکبر ناطق نوری، سید محمد خاتمی، رضا زواره ای و محمد محمدی ری شهری چهار کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری بودند.
برنده این انتخابات سید محمد خاتمی بود که بیش از 20 میلیون رای بدست آورد. ناطق نوری نیز با بیش از 7 میلیون رای نفر دوم شد و پس از آن، زواره ای با 771 هزار رای در ردیف سوم قرار گرفت و ری شهری نیز با 744 هزار رای که برابر با 2ونیم درصد کل آرا بود، نفر چهارم شد.
ناطق نوری در جلد دوم کتاب خاطرات خود که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است، روایتی از مراجعه محمدی ری شهری به او را نقل می کند و اینکه ری شهری در دیدارش با ناطق نوری که از یک طیف سیاسی محسوب می شدند، علت کاندیداشدنش را شرح می دهد که بدین شرح است:
در انتخابات رياستجمهوری، آقای ری شهری، يكي از رقبای من بود. وقتي كه ايشان كانديد شدند، روزی به من تلفن كرده و گفتند كه «ميخواهم نزد شما بيايم». پس از صحبتهاي دوستانه به من گفت: من ترديد دارم، می خواستم با شما صحبت كنم كه اصلاً چرا من ميخواهم بيايم، خيلي وقت پيش هم ميخواستم دليل اين را بگويم كه چرا آمدهام. من فكر ميكنم شما در تهران كه نماينده اول مجلس پنجم شديد، از كل آراي مأخوذه، مقدار كمي رأي آورديد و رقم بالايي به شما رأي ندادند. كساني كه به شما رأي ندادند، آرايشان متفرق است، من ميخواهم بيايم آراي اينها را جمع كنم. به عبارت ديگر ميخواهم آرای كساني را كه به هر عنوان، گروهی و جناحی، يا هر دليل ديگری به شما رأی ندادند، را جمع كنم».
من به ايشان گفتم «البته عيبي ندارد كه تشريف آورديد. خيلي هم خوب است، ولي تحليل شما درست نيست. شما فكر نكنيد آنهايي كه به من رأی ندادند به حضرتعالی رأی میدهند؛ اين طور نيست كه شما میخواهيد آن رأیهای سرگردان را به قول معروف جمع كنيد. مقداری با هم صحبت كرديم كه اطرافيان ما دو نفر، همديگر را تضعيف نكنند و بعد از آن تشريف بردند؛ ولي اين صحبت به نظر من عملي نشد و شايد اولين گروهي كه پردهدريی و خليفهكشي را آغاز كردند به اعتقاد من و دوستانم، اطرافيان ايشان بودند.
به نظر من طرفداران آقاي ریشهری آغازگر تبليغات نادرست عليه من شدند و جريانهای ديگر هم سوءاستفاده كردند... حالا اينها «الف» را گفتند و ديگران شروع كردند. ترمز و حتي فرمان هم از دست همه در رفت و نسبتهای ناروا عليه من شروع شد. فكر ميكنم چون هر كسی از ظن خودش قضايا را تحليل ميكندـ نسبت به من كه رقيب جدی در صحنه بودم تهمتها و نسبتها خيلي زيادتر بود. از همه جناحها اين تهمتها شروع شد، يعني ما در چند جبهه بايد وارد می شديم و دفاع و بحث میكرديم؛ بدين ترتيب ماجرای انتخابات داغ شد.