برخی از مسؤولان دغدغه تسهیل ازدواج جوانان را ندارند
اشاره: تغییرات اجتماعی و اقتصادی دنیای امروز منجر به افزایش سن ازدواج در بسیاری از جوامع شده و اگرچه این پدیده به دلایل مختلفی چون تحصیلات بالاتر، موقعیت شغلی بهتر و استقلال مالی افراد بوجود آمده؛ اما پیامدهای اجتماعی و روانی متعددی را برای فرد، خانواده و جامعه به همراه داشته است؛ یکی از مهمترین آسیبهای بالارفتن سن ازدواج کاهش نرخ باروری ناشی از کاهش توانایی باروری در زنان است که به مشکلاتی در زمینه بارداری و تولد فرزندان منجر می شود و این موضوع نه تنها بر زندگی شخصی افراد تأثیر میگذارد، بلکه در سطح کلان به کاهش جمعیت و افزایش نرخ سالمندی در جامعه منجر خواهد شد.
افزایش فشارهای روانی ناشی از بالا رفتن سن ازدواج نیز یکی از آسیب های جدی است که افراد را با انتظارات اجتماعی و خانوادگی بیشتری مواجه خواهد کرد و ناخودآگاه به استرس و اضطراب و به ایجاد احساس تنهایی و انزوا منجر می شود و افرادی که در سنین بالاتر ازدواج میکنند به دلیل تجربیات و سبک زندگی متفاوتی که داشته اند با چالشهای بیشتری در زمینه تفاهم و سازگاری در زندگی زناشویی روبرو خواهند شد؛ بنابراین بررسی و تحلیل دقیق برای دستیابی به راهحلهای مناسب برای کاهش آسیبهای ناشی از بالا رفتن سن ازدواج نیازمند پژوهشهای جامع و استفاده از تکنیکهای تحقیقاتی معتبر است تا مسئولین را به فکر راه و چاره بیاندازد.
درهمین راستا خبرنگار سرویس جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، درباره آسیب های بالارفتن سن ازدواج با حجت الاسلام محمد سعیدی آریا کارشناس مذهبی و استاد حوزه و دانشگاه گفتوگویی انجام داده که در ادامه خواهد آمد:
رسا ـ علل بالا رفتن سن ازدواج در جامعه را بیان کنید؟
انسان فطرتا به ازدواج تمایل دارد ولی اگر ببیند با ازدواج آسیب زیادی می بیند دوری می کند، بعضی سختی های ازدواج از ناحیه خانواده هاست که سطح توقعات را بالا می برند و ازدواج را برای جوانان سخت می کنند اگر پای دنیا پرستی به میان آمده همه معادلات به هم می خورد و امکان ازدواج آسان فراهم نمی شود.
مانع دیگر بالا رفتن سن ازدواج مشکلات اقتصادی و نداشتن حداقل های زندگی است که البته این حداقل ها، حداکثر های زندگی در گذشته بودند؛ موقعیت ها تعقییر کرده و گفتن کلمه حداقل، بازی کردن با کلمات است؛ هر خطایی که می بینیم باید منشاء آن خطا را پیدا کنیم، شیطان وعده فقر داده است و بسیاری از نگرانی های اقتصادی به خاطر توجه به وعده شیطان است درحالیکه خدای متعال وعده رزق و روزی را کسانی که ازدواج کنند داده است.
مانع دیگر، عدم مهارت در زندگی است؛ اگر مهارت زندگی کردن در جوان ها ایجاد شده باشد ترس از آینده وجود ندارد؛ ازدواج تعامل با فرد است و این تعامل نیاز به آموزش دارد؛ لازمه بعضی از کارها زحمت کشیدن است و ازدواج و تشکیل خانواده مسئولیت و زحمت کشیدن دارد، لذا باید فردی که ازدواج می کند مسئولیت پذیر باشد.
مسئله حیا و عفت در جامعه مسئله مهمی است و اگر دریدگی و روابط آزاد در جامعه پیدا شد دیگر دلیلی ندارند جوان به دنبال ازدواج برود و جامعه ای که بی حیایی در آن ترویج پیدا کرد میزان ازدواج کاهش خواهد یافت.
رسا ـ پیامدهای اجتماعی و فرهنگی بالارفتن سن ازدواج را چگونه ارزیابی می کنید؟
هر چیزی موقعیتی دارد و اگر ازدواج از موقعیت خود خارج شود دیگر تمایلی برای ازدواج وجود ندارد، افرادی که در سن پایین ازدواج می کنند شناخت بیشتری از یکدیگر پیدا می کنند و در نتیجه سازش بیشتر و زندگی پایدارتری دارند ولی کسانی که در سنین بالا ازدواج می کنند بیشتر آنها یکدیگر را تحمل می کنند و سازش کمتری بایکدیگر دارند.
ازدواج دیر هنگام تهدیدی برای جوانی جمعیت است و فرزندآوری را با مشکلاتی مواجه می کند و هزینه های را بر فرد و جامعه تحمیل می کند.
رسا ـ چه راهکارهایی برای مقابله با ازدواج هراسی در میان جوانان وجود دارد؟
مسئله اعتقادی در مورد رزق و روزی در بین مردم کم رنگ شده است؛ امروز با سلطه شیطان اعتقادات مردم کم رنگ شده و حساب و کتاب مادی جای خود را تکیه به وعده های خدای متعال داده است درحالیکه رزق و روزی را خدای متعال تضمین کرده است؛ عدم اطمینان خاطر نسبت به وضعیت اقتصادی انگیزه را برای ازدواج را کم کرده و جدال سیاسی سیاسیون مانع از اجرای صحیح قوانین مربوط به ازدواج و جوانی جمعیت شده است.
ضعف کارهای فرهنگی نیز برای رفع معضلات و آسیب های اجتماعی مخصوصا بالارفتن ازدواج مشهود است و باید کارهای فرهنگی مهمی برای تشویق جوانان به ازدواج در سنین پایین صورت گیرد.
اعتقاد به خدا در زندگی باید بیشتر شود و تبلیغ معنویت در جامعه، موفق نشان دادن ازدواج ها و نشان دادن ازدواج های موفق در جامعه نیز تبلیغ شود؛ مشاهده می شود در فضای مجازی انسان ها مجرد و خانواده هایی که فرزند ندارند موفق معرفی می شوند که این موضوع ضد ارزش و فرهنگ است و باید کارهایی رسانه ای متناسب با این هجمه فرهنگی انجام شود و زیبا جلو دادن فرزندآوری در صدا و سیما تبلیغ شود البته کارهایی در این باره انجام شده که قابل تقدیر است، کارهای رسانه ای و فرهنگی در جامعه باید بیشتر شود تا بهانه ای در جامعه برای فرزندآوری وجود نداشته باشد.
ایجاد دغدغه در مردم و دلسوزی در مسئولین برای ازدواج جوانان تاثیرگذار است و موجب می شود تمایل جوانان به ازدواج و فرزندآوری بیشتر شود.
رسا ـ به نظر شما علل عدم اجرای کامل قانون تسهیل ازدواج برای جوانان چیست؟
گاهی اوقات خود قانون قابلیت اجرا شدن ندارد و نیز گاهی دغدغه ای در بعضی مسئولین برای اجرایی شدن قانون وجود ندارد، اکنون باید دولتمردان و سیاسیون بودجه ویژه برای موضوع مهم و حیاتی جوانی جمعیت تخصیص دهند تا کشور از بحران بالا رفتن سن ازدواج و پیری جمعیت عبور کند و برای اجرایی شدن قانون باید صدها نهاد متناسب در قانون لحاظ شود و این نهادها مورد نظارت و بازخواست قرار گیرند.
اگر نهادهای فرهنگی و دولتی با هم هماهنگی نداشته باشند و یک متولی خاص با قدرت پیگیری نکند دیگر نباید انتظار داشت که قانون به خوبی اجرا شود و نتایجی که می خواهیم بدست آید.