۲۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۹
کد خبر: ۷۷۶۸۶۳

ترک‌فعل وزارت نفت ثانیه‌ای ۱۰ هزار دلار بر باد می‌دهد

ترک‌فعل وزارت نفت ثانیه‌ای ۱۰ هزار دلار بر باد می‌دهد
کاهش ۱۰ دلاری قیمت نفت کشور به خاطر کوتاهی وزارت نفت در رعایت استانداردهای تولید، به‌اندازه ساخت روزانه یک بیمارستان از درآمدهای نفتی کم کرده است.

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، رعایت نکردن استانداردهای کیفی در فرآیند تولید نفت، باعث شده تا قیمت هر بشکه نفت ایران حدود ۱۰ دلار کاهش پیدا کند؛ این را رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی زینب قیصری گفته است.

صادرات نفت ایران در ماه‌های اخیر، کاهش چشمگیری داشته که یکی از دلایل اصلی این کاهش، عدم رعایت استانداردهای کیفی در فرآیند تولید نفت عنوان شده است.

ضرری به اندازه ساخت روزانه یک بیمارستان

به نوشته اویل پرایس، صادرات نفت ایران در حال حاضر ۱.۵ تا ۱.۶ میلیون بشکه در روز است که اگر قیمت هر بشکه نفت ایران ۱۰ دلار کاهش یابد، ضرر این کاهش قیمت روزانه ۱۶ تا ۱۷ میلیون دلار خواهد بود.

به عبارت دیگر، ثانیه‌ای ۱۰ هزار دلار از پول فروش نفتی که می‌تواند در پروژه‌های عمومی صرف شود، از دست رفته است.

هزینه ساخت یک بیمارستان مدرن با ظرفیت ۲۰۰ تخت حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون دلار است و با این رقم می‌توان تقریبا هر روز یک بیمارستان ساخت.

قیصری می‌گوید که این زیان مالی جدا از آسیب‌های احتمالی به تاسیسات نفتی ناشی از خوردگی بر اثر نفت غیراستاندارد است.

صادرات نفت برای اقتصاد ایران از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه نفت یکی از منابع اصلی درآمد ارزی کشور به شمار می‌رود. این صادرات به تأمین منابع مالی برای پروژه‌های توسعه‌ای، تقویت نظام بانکی، تأمین بودجه دولت و کاهش وابستگی به درآمدهای داخلی کمک می‌کند.

چه استاندارد کیفی رعایت نشده است؟

بر اساس الزامات فنی، برای افزایش تولید نفت باید تاسیسات نمک‌زدایی سیار (Skid mounted) در مناطق نفت‌خیز مستقر شوند؛ این تاسیسات وظیفه دارند آب نمک موجود در نفت خام را جداسازی کرده و میزان نمک در نفت تولیدی را به حد مجاز برسانند. همین الزام در مورد کنترل میزان گاز هیدروژن سولفید (H₂S) هم صادق است.

با این حال، گزارش‌های دریافتی از سوی فراکسیون نظارت بر صنعت نفت نشان می‌دهد که شرکت ملی نفت بدون توجه به این الزامات، صرفا اقدام به افزایش تولید کرده است و این تصمیم به افزایش بیش از ۱۲ برابری میزان آب نمک همراه نفت خام دریافتی در پایانه خارک منجر شده است.

این موضوع، کاهش سرعت بارگیری را در کنار اعتراض مشتریان خارجی در پی داشته است.

علاوه بر آن، واحدهای پالایشی داخلی نیز نسبت به کیفیت پایین نفت دریافتی اعتراض کرده‌اند.

بر اساس استانداردهای بین‌المللی، میزان نمک در نفت خام سنگین باید کمتر از ۵۰ گرم بر متر مکعب و میزان H₂S نیز کمتر از ۵۰ ppm باشد.

در برخی موارد، نفت خام با مقادیر بالاتر نمک و H₂S نیز معامله می‌شود اما این موضوع موجب کاهش چشمگیر قیمت آن می‌گردد.

ارسال نظرات