آیتالله بنیادی؛ میراثدار سلوک علوی در حوزه علمیه

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجتالاسلام زینالعابدین بیگدلی در مراسم بزرگداشت عالم ربانی مرحوم آیتالله حاجآقا بزرگ بنیادی که شامگاه سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ درحسینیه شهدای قم برگزار شد با اشاره به شخصیت ممتاز علمی و اخلاقی آیتالله بنیادی به بیان ابعادی از سلوک معنوی و خدمات علمی ایشان پرداخت.
حجتالاسلام بیگدلی به ویژگیهای شخصیتی مرحوم آیتالله بنیادی پرداخت و گفت: ایشان از آغاز طلبگی در مسیر تهذیب و رشد علمی قدم نهاد و در طول ۶۵ سال خدمت در حوزههای علمیه، آثار و برکات زیادی از خود به جا گذاشت.
تواضع و احترام به سادات؛ ویژگیهای برجسته اخلاقی آیتالله بنیادی
حجتالاسلام بیگدلی تاکید کرد: ویژگیهای ممتاز اخلاقی از جمله تواضع، خوشخلقی، دلسوزی نسبت به مردم و احترام ویژه به سادات از جمله خصایلی بود که اطرافیان بارها در زندگی ایشان مشاهده کردند، بهعنوان نمونه نقل شده که حتی اجازه نمیدادند همسرشان برای پذیرایی چای بریزد و میگفتند: «شما از نسل حضرت زهرا(س) هستید و باید مورد تکریم باشید.
وی افزود: مرحوم آیتالله بنیادی متولد ۱۳۲۱ شمسی بود و در نوجوانی وارد حوزه علمیه شد و در جریان قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ از یاران نهضت امام خمینی(ره) بود و پس از آن نیز به دلیل مبارزات خود با رژیم طاغوت مدتی را در تبعید و زندان گذراند.
حجتالاسلام بیگدلی بیان کرد: پس از انقلاب مدتی در حوزه علمیه شیراز به تدریس پرداخت و سپس به قم بازگشت، در طول این سالها شاگردان بسیاری را تربیت کرد و در تبیین معارف اهلبیت(ع) نقش مؤثری داشت.
تجلیل بزرگان از شخصیت علمی و معنوی این استاد فرزانه
حجتالاسلام بیگدلی تصریح کرد: با ارتحال این عالم وارسته، بسیاری از بزرگان و مراجع تقلید با صدور پیامهایی، ضمن تجلیل از مقام علمی و اخلاقی ایشان، فقدان این عالم ربانی را ضایعهای برای حوزههای علمیه دانستند.
وی در آغاز سخنان خود با اشاره به جایگاه نهجالبلاغه گفت: نهجالبلاغه تمام سخنان امیرالمؤمنین(ع) را در بر نمیگیرد، سید رضی گردآورنده نهجالبلاغه و از شاگردان برجسته شیخ مفید با هدف ارائه اوج فصاحت و بلاغت گزیدهای از خطب، نامهها و کلمات قصار حضرت علی(ع) را انتخاب کرده است در حالی که مجموعه سخنان ایشان بسیار گستردهتر است؛ بهگونهای که در منابع معتبر حدود ۱۸ هزار حدیث از آن حضرت نقل شده است.
حجتالاسلام بیگدلی با اشاره به خطبه ۱۹۳ نهجالبلاغه معروف به "خطبه متقین"، اظهار داشت: این خطبه یکی از جامعترین توصیفات از اهل تقواست، امیرالمؤمنین(ع) در این خطبه میفرماید: «مِنْ عَلاَمَةِ أَحَدِهِمْ أَنَّکَ تَرَى لَهُ قُوَّةً فِی دِین» یعنی اهل تقوا در دینداری خود استوار و قوی هستند؛ مؤمن باید نه تنها از لحاظ جسمی بلکه از نظر روحی و معنوی نیز قوی باشد.
وی در ادامه افزود: در دعای کمیل از خداوند میخواهیم که به ما قدرتی برای خدمت به دین و خلق عطا کند، این نشاندهنده آن است که عبادت و بندگی تنها به اعمال فردی محدود نمیشود بلکه مؤمن باید در عرصه خدمت نیز فعال و پرتوان باشد.
عمل صالح و تهذیب نفس؛ عبودیت فراتر از عبادت فردی
این استاد حوزه با اشاره به اهمیت عمل صالح گفت: عمل صالح هرچند ضروری است، اما آفات زیادی دارد که در روایات از آنها بهویژه ریا و شرک خفی یاد شده است، کسی ممکن است عبادت کند اما گرفتار نیت ناسالم باشد؛ ازاینرو باید با مراقبت و تهذیب نفس، اعمال را خالصانه انجام داد.
حجتالاسلام بیگدلی همچنین از بیانات مفسران برجسته نهجالبلاغه مانند آیتالله خویی یاد کرد و گفت: آنان بر نکته مهمی تاکید داشتند و آن اینکه شب هنگام، بهترین فرصت برای شکرگزاری است؛ چراکه انسان فرصت دارد اعمال روزانهاش را مرور کرده و در صورت نبودن معصیت به درگاه الهی سپاسگزاری کند. در مقابل روز زمان ذکر است تا انسان در تمامی لحظات روز به یاد خدا باشد.
حجتالاسلام بیگدلی با ذکر خاطرهای از مرحوم امام خمینی(ره) بیان داشت: ایشان توصیه میکردند که هر انسان باید ناظر و بازدارندهای برای خود تعیین کند که همواره او را از لغزشها بر حذر دارد؛ چراکه روز حساب نزدیک است و باید پاسخگوی همه اعمال بود.