فقه امتساز؛ مأموریت تمدنی حوزه در گام دوم انقلاب

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، حجت الاسلام مهدی بصیرتی پیامی در گفتگو با خبرنگاران در مورد پیام رهبرمعظم انقلاب به همایش صدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم، گفت: پیام رهبری، پیامی بر مدار مفهوم کلیدی و آینده ساز «فقهِ امتساز» شکل گرفته و افقی تازه برای حوزه در طلیعه قرن جدید گشوده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران، این شجره طیبهای که با مجاهدت تاریخی امام خمینی (ره) و خون پاک شهیدان پدید آمد، صرفاً یک نظام سیاسی نیست، بلکه آغاز یک جنبش تمدنی اسلامی در برابر تمدن مادّی غرب است که در این مسیر، حوزه علمیه قم نه فقط میراث دار فقاهت شیعی، بلکه بازیگر اصلی این تحول تمدنی است؛ بازیگری که باید با بازتعریف نقش خود، از فقه فردی عبور کند و به فقهی در تراز امتسازی و تمدنسازی برسد.
حجت الاسلام بصیرتی ادامه داد: تعبیر عمیق و بدیع «فقه امتساز» که در این پیام بهکار رفته، نقطه عطفی در تاریخ فقاهت شیعی است، این تعبیر حوزه را به تولید دانشی فرا میخواند که پاسخگوی نیازهای یک جامعه در حال پیشرفت و یک امت در حال تمدنسازی باشد، فقهی که بتواند در برابر چالشهای پیچیده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، رسانهای، و اجتماعی، راه حلهایی برخاسته از منطق قرآن و عترت ارائه کند.
رئیس اداره نبلیغات اسلامی کاشان اظهارداشت: در برابر هجمه تمدنی غرب که از طریق ابزارهای فرهنگی، رسانهای، هنری و حتی حقوقی، به دنبال تضعیف هویت دینی، نهاد خانواده، اخلاق و عدالت در جوامع اسلامی است، حوزه نمیتواند صرفاً به اجتهاد در محدوده مناسک فردی و فروع سنتی بسنده کند، بلکه حوزه باید به ساحت اندیشه ورزی کلان، نظام سازی معرفتی و تمدنی، و بازخوانی مبانی فقه در تراز حکمت بعثت برگردد.
وی افزود: رهبر انقلاب با اشاره به ظرفیت علمی، معنوی و تاریخی حوزه علمیه قم و علمای برجسته آن، هشدار میدهند که اگر این ظرفیت در خدمت این مأموریت تمدنی قرار نگیرد، حوزه از قافله آیندهسازان انقلاب عقب خواهد ماند.
به گفته وی این پیام در واقع نقشه راه حوزه در گام دوم انقلاب اسلامی است، دورهای که باید در آن گفتمان انقلاب از سطح مقاومت و تثبیت، به مرحله الگوسازی و تمدنسازی برسد.
حجت الاسلام بصیرتی گفت: این مسیر استمرار راهی است که امام خمینی آغاز کرد، مسیری که از حوزه آغاز شد و به تشکیل نظام اسلامی انجامید و امروز باید با بلوغ علمی، شجاعت انقلابی و درک جهانی حوزه، به تمدن نوین اسلامی منتهی شود، از این رو، در این مسیر بازآفرینی رسالت فقاهت در قالب فقه امتساز و پیوند عمیقتر با نیازهای واقعی جامعه و امت اسلامی، از ضرورتهای راهبردی ما است.
وی با بیان اینکه اکنون حوزه در آستانه یک انتخاب تاریخی ایستاده است، اظهار داشت: آیا میخواهد همچنان در محدوده سنتهای کهن بماند یا گام در مسیر ساخت آیندهای بگذارد که انقلاب اسلامی برای آن برخاسته است و پاسخ این پرسش، آینده ایران، جهان اسلام و حوزه را رقم خواهد زد./۱۳۰۷/