گزارشی از مراسم افتتاحیه آزمایشگاه دین و فضای مجازی با حضور آیت الله اعرافی

به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، در نشستی که با حضور آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه و جمعی از مدیران و اساتید مرکز تخصصی دین و فضای مجازی صورت پذیرفت، آزمایشگاه دین و فضای مجازی افتتاح و محورهای مهمی درباره راهاندازی این مرکز، اهداف، ضرورتها و آینده آن مطرح شد.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام والمسلمین ملانوری، مدیر مجتمع تخصصی تبلیغ، با اشاره به گستره فعالیتهای این مجتمع گفت: ما ۴۸ رشته گرایش داریم که شامل ۳۳ رشته در سطح سه و ۱۲ رشته در سطح چهار میشود. از این مجموعه، در ترم جدید ۲۲ رشته گرایش پذیرش طلبه داشتهاند.
وی در ادامه به تأثیر فرمودههای رهبر انقلاب اسلامی در سال ۱۴۰۲ و منشور جدید حوزه اشاره کرد و افزود: باید بازنگری اساسی در ساختار رشتههای تبلیغ و سرفصلها صورت گیرد و این تغییرات در حال انجام است.
حجتالاسلام بنیسی، مدیر مرکز تخصصی دین و فضای مجازی نیز گزارشی مبسوط از روند تأسیس و فعالیتهای مرکز ارائه کرد.
وی با اشاره به برگزاری دومین مجمع علمی فضای مجازی حوزه در ۲۸ دی ۱۴۰۱، گفت: جزوه علمی تدوین رشته تهیه شد و از اسفند همان سال فعالیتها آغاز شد. تا اواخر تابستان ۱۴۰۳، مراحل شکلگیری رشته به پایان رسید و در آذر ۱۴۰۳ مرکز به طور رسمی توسط آیتالله اعرافی افتتاح شد.
حجت الاسلام بنیسی افزود: فراخوان ثبتنام با استقبال گستردهای مواجه شد و در نهایت ۶۵ طلبه برای ترم اول پذیرش شدند. هم اکنون دو کلاس در حوزه هوش مصنوعی و یک کلاس در زمینه بازیهای رایانهای فعال هستند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: گرایشهای فقه، اخلاق و فلسفه و الهیات فضای مجازی در سطح چهار در نظر گرفته شده است.
مینایی نیز به چالشهای نظری این حوزه اشاره کرد و گفت: در حوزه مباحث فلسفی و کلامی مرتبط با هوش مصنوعی خلأ بزرگی احساس میشد. اقدام مجتمع تخصصی تبلیغ برای تأسیس این مرکز، حرکت ارزشمندی است که میتواند گرایشهایی چون بازیهای رایانهای و حکمرانی را با رویکرد دینی سامان دهد.
وی افزود: وجه تمایز حوزه با دانشگاه، پرداختن به جنبههای نظری دین است. ما به دنبال تربیت نیروهایی هستیم که ضمن تسلط بر مباحث فنی، بتوانند در حوزه دین نظریهپردازی کنند.
او همچنین خواستار حمایت جدی از مقالات و نوآوریهای طلاب این رشته شد و تأکید کرد: طلابی که جذب این رشته شدهاند از استعدادهای برجسته حوزه هستند و مدیریت صحیح آنها میتواند حوزه را در عرصه رسانه و جهاد تبیین متحول سازد.
حجتالاسلام بهرامی، رئیس مرکز تحقیقات علوم اسلامی نور نیز در این نشست گفت: راهاندازی رشته دین و فضای مجازی در امتداد بیانات رهبر انقلاب در سال ۱۳۹۵ است که تأکید داشتند حوزه باید در عرصه فضای مجازی بازآفرینی شود.
وی بر ضرورت نگاه فراتبلیغی به فضای مجازی و هوش مصنوعی تأکید کرد و افزود: این رشته نباید صرفاً در حوزه تبلیغ سنتی محدود شود، بلکه باید آن را بستری برای تحول مفهومی در تبلیغ دینی و تمدنی بدانیم.