۲۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۱۶
کد خبر: ۷۸۳۹۶۵
استاد دانشگاه امام صادق(ع) در گفت‌وگو با رسا:

رسانه‌ها باید پیشتاز مقابله با جنگ ادراکی دشمن باشند

رسانه‌ها باید پیشتاز مقابله با جنگ ادراکی دشمن باشند
دکتر بشیر با اشاره به طراحی دشمن برای ایجاد رعب، وحشت و ناامیدی در جامعه از طریق عملیات روانی، بر نقش حیاتی و چندبُعدی رسانه‌های داخلی در مقابله با جنگ ادراکی تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، دکتر حسن بشیر استاد دانشگاه امام صادق (ع) در پاسخ به این پرسش که در شرایط شکل‌گیری جنگ ادراکی و عملیات روانی دشمن برای ایجاد رعب، وحشت و ناامیدی در کشور، رسانه‌های داخلی چه وظیفه‌ای بر عهده دارند، اظهار داشت: در شرایط جنگی همیشه دشمن تلاش می کند که جنگ روایت ها بر پایه عملیاتی روانی را طراحی کند که مهمترین ابزار برای موفقیت عملیات جنگی به شمار می آید. بدیهی است که در این زمینه شیوه ها و روشهای متفاوت بر اساس اهداف و موقعیت جنگی وجود دارد، اما در همه اینها، دشمن تلاش می کند که نوعی از جنگ ادراکی را تدارک کند که بر پایه تسخیر افکار عمومی به نفع خود از یک سو و ناامیدسازی آنان از مقاومت از سوی دیگر استوار است.

در شرایط کنونی که دشمن صهیونیستی با وحشیگری به کشور هجوم کرده و مردم عادی را مورد کشتار قرار می دهد و زیرساختهای ما را ویران می کند، بدیهی است که علاوه بر آن تلاش می کند با بهره گیری از جنگ ادراکی و عملیات روانی افکار عمومی را دچار تردید، ترس، وحشت و ناامیدی کند. در این شرایط می توان گفت که رسانه های داخلی نقشی حیاتی، چند بُعدی و مسئولانه تر بر عهده خواهند داشت.

شش راهبرد رسانه‌ها برای مقابله با جنگ ادراکی دشمن

در این زمینه به چند نکته مهم اشاره می شود که باید توسط همه رسانه ها به ویژه رسانه ملی مورد توجه قرار گیرند.

1- ارتقای سواد رسانه ای و اطلاعاتی: برای آموزش جامعه جهت تشخیص اخبار جعلی، تحلیل پیام های مختلف با دیدگاه انتقادی، تبیین اهداف رسانه های معاند، عدم انتشار اخبار غیر موثق و بالاخره تکیه بر اخبار دارای منابع معتبر.

2- حفظ آرامش روانی جامعه: یکی از عوامل مهم آرامش جامعه دسترسی مردم به اخبار و اطلاعات دقیق و به موقع و به دور از شایعات و اخبار نادرست است. جامعه باید از رسانه های داخلی احساس امنیت و اعتماد کنند.

3- افشاگری درباره ضعف های دشمن: افشای ضعف ها و ناتوانایی های دشمن، در کنار برجسته سازی نقش های دفاعی نیروهای ما در برابر تهاجم وحشیگرانه دشمن، از عوامل دیگر مهم در این زمینه است.

4- روایت سازی فعال و مناسب: جنگ نیازمند روایت گری مناسب و فعال برای اعتمادسازی مردم است. رسانه ها باید هوشمندانه به روایت پردازی بپردازند. ضعف ها و تناقض های جبهه دشمن را بخوبی و روشنی آشکار نمایند و تصویری واقعی از وضعیت متزلزل دشمن ارائه دهند. بدیهی است در این زمینه دشمن نیز تلاش می کند که روایت سازی خود را نیز بر پایه دروغ پردازی های خود به شکل های گوناگون منتشر کند و نوعی از جنگ روایت ها را طراحی تا اعتمادسازی جامعه را به چالش بکشاند.

5- امید آفرینی و تقویت وحدت و انسجام ملی: در این زمینه رسانه ها نقش بسیار اساسی و حیاتی دارند. برجسته سازی توانمندیها و قدرت های نظامی کشور، بازنمایی دقیق دست آوردهای به دست آمده از دفاع از کشور، تلاش در تقویت وحدت و انسجام ملی جامعه، و جلوگیری و مقابله از هر گونه القای یأس و بی اعتمادی در همه زمینه های خبری و غیره.

6- حضور فعال در شبکه های اجتماعی: امروزه فضای مجازی مهمترین حوزه رسانه ای است که نقش اساسی در ساخت افکار عمومی دارد. حضور مؤثر و هدفمند رسانه ها در این فضای مجازی می تواند نقش حیاتی در توجیه افکار عمومی در مقابل شایعات و خبرهای جعلی داشته باشد.

رسانه‌ها باید چشم و گوش بیدار ملت باشند

به هر حال رسانه های داخلی باید تامین کننده آرامش جامعه، تقویت کننده انسجام و وحدت ملی مردم، افزایش دهنده اعتمادسازی، تدوین و نشر کننده روایت سازی های مؤثر و مفید و بالاخره چشم و گوش جامعه برای برجسته سازی موفقیت ها و دست آوردهای کشور در شرایط سخت باشند. این اقدامات بخشی از ابتکار عمل رسانه ها برای چیره شدن بر عملیات روانی دشمن است.

ارسال نظرات