۱۲ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۹:۰۱
کد خبر: ۹۷۰۹۷
مدیر مؤسسه معارف و خرد وحی؛

امروز بینش سیاسی بالای مردم قابل مقایسه با دوران مشروطه نیست

خبرگزاری رسا ـ مدیر مؤسسه معارف و خرد وحی گفت: ما باید در هر دوره ای دنبال حق باشیم و بدانیم حق و مدار آن کجاست، آنگاه اظهارات، حرکات، دیدگاه ها و منش و رفتار خود را بر مدار حق تنظیم کنیم.
حجت‌الاسلام علي نصيري


حجت الاسلام علی نصیری، مدیر مؤسسه معارف و خرد وحی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: برخی از افراد درصدد القای این شبهه هستند که آموزه های دینی و سیره اهل بیت(ع) در حصار زمان، مکان، جغرافیا و فرهنگ محصور شده است، اما در حقیقت آنچه که در قرآن کریم نازل شده و سیره اهل بیت(ع) منحصر و محصور در یک زمان، مکان و جغرافیای خاص نیست.

وی در ادامه افزود: به طور مثال اگر خداوند متعال به خیانت ابولبابه اشاره می کند، دستور به خیانت نکردن و حفظ امانت تنها محدود به زمان پیامبر(ص) و مدینه نیست و همه زمان ها و مکان ها را در بر می گیرد و خیانت به مسلمانان در هر زمان و مکانی مذموم قرآن است.

حجت الاسلام نصیری ادامه داد: اگر خداوند آیه« و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه» را نازل می کند و مردم را به حفظ آمادگی و دفاع فرا می خواند همه زمان ها را در بر می گیرد و اصل دفاع و آمادگی در مقابل دشمنان از اصول قرآن کریم است و محدود به زمان و مکان خاصی نیست.

این پژوهشگر حوزوی خاطر نشان کرد: یا اگر خداوند متعال در آیه«الذین قالو ربنا الله ثم استقاموا» به کسانی که در دینداری استقامت و پایداری کرده اند بشارت داده است، این استقامت و دینداری به معنای ایمان آوردن و حفظ آن در تمام مراحل زندگی است و این بشارت شامل کسانی که شروع مؤمنانه داشته و در بخشی از زندگی خود دچار لغزش شده و رفتار منافقانه در پیش گرفته اند نمی شود.

وی یادآور شد: در صدراسلام برخی از یاران پیامبر دچار لغزش هایی شدند به صورتی که ابتدا ایمان آورده و مسلمان شدند اما در ادامه راه دچار لغزش و انحراف شدند، این مسأله را در زمان حضرت علی(ع) هم شاهد هستیم و افرادی چون طلحه و زبیر که در آغاز حامی حضرت و حتی مروج حکومت ایشان بودند به دلیل هوای نفس و میل به دنیا حضرت را تنها گذاشتند.

مدیر مؤسسه معارف و خرد وی تأکید کرد: این پدیده منحصر و محصور به آن تاریخ، به شرایط زمان، مکان، جغرافیا و فرهنگ نیست و همیشه می تواند استمرار داشته باشد.

وی تصریح کرد: نکته اصلی این است که در زمانها و مکانهای دیگر مانند دوره ما چگونه رفتارها، حرکت ها، نگاه ها و موضع گیری ها را ارزیابی و ارزش گذاری کنیم، این که حضرت علی(ع) می فرمایند«اعرف الحق» نکته بسیار دقیقی است.

حجت الاسلام نصیری اضافه کرد: بیان این نکته در جواب آن فردی است که در جنگ صفین آمد و اظهار سرگردانی کرد که جبهه حق کدام طرف است؟ حضرت فرمودند علت سرگردانی تو این است که حق را بر مدار اشخاص ریختید حق بر مدار اشخاص نمی گردد حق بر مدار خودش می گردد.

وی تأکید کرد: از این رو ما باید معنا، مفهوم و ماهیتی را که حق از خود آشکار می کند بشناسیم و در هر دوره ای دنبال حق باشیم، حق و مدار آن کجاست و آنگاه اظهارات، حرکات، دیدگاه ها و منش و رفتار خود را بر مدار حق تنظیم کنیم.

این پژوهشگر حوزوی بیان داشت: به طور مثال قرآن یکی از اساسی ترین معیارها برای شناخت حق است حضرت امام باقر(ع) به جابر جوفی فرمود« خود را برقرآن عرضه کن و اگر دیدی قرآن با تو موافق است بدانکه تو پیروزی هر چند همه دنیا با تو مخالف باشند و اگر خود را بر قرآن عرضه کردی و دیدی با قرآن همراه نیستی و قرآن رفتار و منش تو را تایید نمی کند تو شکست خورده ای، هر چند همه دنیا موافق تو باشند».

وی ابراز داشت: این اصل، اصل بسیار مهمی است چون قرآن فصل الخطاب است و خطوط و حدود رفتارها را در همه شرایط نشان داده است، این که کجا باید بر مبنا و مدار تقوا و اصول ارزشی حرکت کنیم، کجا از حقمان بگذریم، کجا سکوت کنیم، مدارا کنیم و حلیم باشیم.

حجت الاسلام نصیری خاطر نشان کرد: همچنین، اهل بیت(ع)، پیامبر(ص) و سیره ایشان به عنوان تبیین کننده حق و مفسر واقعی قرآن معیار دیگری برای شناخت حق از باطل است، همه جریانهای سیاسی پیش و بعد از انقلاب، افراد، حوادث و رخداد ها را می توان بر قرآن و سیره اهل بیت عرضه کرد و حق را از باطل شناخت.

وی یادآور شد: الحمدالله وضعیت مردم امروز بد نیست، دردوران مشروطیه و دوره ملی شدن صنعت نفت به خاطر اینکه آگاهی مردم کافی نبود و رشد و بلوغ سیاسی کافی را پیدا نکرده بودند اتفاقات سریع و ناگواری روی داد.

این پژوهشگر حوزوی ادامه داد: یک روز در تهران به نفع مشروطه و یک روز علیه آن شعار می دادند، یک روز زنده باد مصدق و روز بعد مرده باد مصدق می گویند،‌ همه این ها به دلیل این است که مردم آگاهی لازم را ندارند.

حجت الاسلام نصیری در پایان گفت: پس از انقلاب اسلامی ایران در انتخاباتی که برگزار شد مردم به گفتمان توسعه اقتصادی، آزادی و جامعه مدنی و گفتمان عدالت خواهی رأی داده اند، در صورتی که مردم از بصیرت و آگاهی کافی برخوردار باشند، گفتمان غالب، گفتمان حق خواهد بود./919/ت302.

ارسال نظرات