سبک زندگی دینی بدون بن بست است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آنچه که امروز برای بسیاری ازپژوهشگران و محققان جامعه به عنوان سؤالی بزرگ مطرح میشود این است که فاصله گرفتن از زندگی آمیخته با آموزههای دینی و به عبارتی رفتن به سوی مدرنیته آیا سبب داشتن زندگی خوب، برای نسل جدید می شود یانه؟ نگاهی به آمارهای طلاق در چند ساله اخیر در کشور پاسخی به این سؤال است که نه تنها مدرنیته برای انسان امروز آرامش و آسایش به ارمغان نیاورده است بلکه او را بیشتر از هر زمان دیگری از خود دور ساخته است. مشکلات و گرفتاریها انسان امروز به حدی شده است که اقتصاد و پول حرف اول و آخر را میزند و زندگی دیگر به معنای عشقورزی و محبت نیست. این در واقع همان بنبست مدرنیته است و راه نجات از این بنبست بازگشت به زندگی سنتی توأم با پذیرش مدرنیته است که در این نوع زندگی، ارزشها جای خود را به ضد ارزشها نمیدهد و هر چیزی در جای صحیح خودش قرار میگیرد. برای تحقق این هدف باید رسانهها، روحانیون، کارشناسان، پژوهشگران، خانوادهها و همه و همه باید تلاش کنند.
بخشی از سخنان مقام معظم رهبری در جمع پرشور هزاران نفر از دانشجویان، دانش آموزان و دیگر جوانان خراسان شمالی 23 مهر 1391
مقام معظم رهبری«سبک زندگی» را بخش اساسی و حقیقی پیشرفت و تمدن سازی نوین اسلامی خواندند و با دعوت از نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه برای پرداختن به این مفهوم مهم، آسیب شناسی وضع موجود سبک زندگی در ایران و چارهجویی در این زمینه تأکید کردند: پیشرفت در علم و صنعت و اقتصاد و سیاست که بُعد ابزاری تمدن اسلامی را شکل می دهد وسیلهای است برای دستیابی به سبک و فرهنگ صحیح زندگی و رسیدن به آرامش، امنیت، تعالی و پیشرفت حقیقی.
ایشان، مفهوم پیشرفت را تداعی کننده حرکت، راه و صیرورت دانستند و افزودند: در هر برداشتی(چه مادی و چه معنوی) از مفهوم توقف ناپذیر پیشرفت، سبک زندگی، رفتار اجتماعی و شیوه زیستن، اهمیت فراوانی دارد.
رهبر انقلاب برای تبیین بیشتر اهمیت سبک زندگی به تشریح جایگاه آن در تمدن نوین اسلامی پرداختند و افزودند: اگر پیشرفت همه جانبه را به معنای تمدنسازی نوین اسلامی بگیریم این تمدن دارای دو بخش ابزاری - و «حقیقی و اساسی» خواهد بود که سبک زندگی بخش حقیقی آن را تشکیل می دهد.
حضرت آیت الله خامنهای، تحقق هر دو بخش تمدن نوین اسلامی را ضروری خواندند و افزودند: بخش ابزاری، یا سخت افزاری این تمدن، موضوعاتی است که در فضای امروز، به عنوان نمودهای پیشرفت مطرح می شود؛ از قبیل علم، اختراع، اقتصاد، سیاست، اعتبار بین المللی و نظائر آن.
حضرت آیت الله خامنهای، با توجه به نو بودن بحث "سبک زندگی" در ادبیات و فضای گفتمانی کشور، سخنان خود را با نوعی آسیبشناسی عینی ادامه دادند و به طرح سؤالات متعدد پرداختند.
چرا فرهنگ کار جمعی در ایران ضعیف است؟ چرا در روابط اجتماعی، حقوق متقابل رعایت نمیشود؟ چرا در برخی مناطق، طلاق زیاد شده است؟ چرا در فرهنگ رانندگی انضباط لازم رعایت نمیشود؟ الزامات آپارتماننشینی چیست آیا رعایت میشود؟ الگوی تفریح سالم کدام است؟ آیا در معاشرتهای روزانه، همیشه به هم راست میگوییم؟ دروغ چهقدر در جامعه رواج دارد؟ علت برخی پرخاشگریها و نابردباریها در روابط اجتماعی چیست؟ طراحی لباسها و معماری شهرها چهقدر منطقی و عقلانی است؟ آیا حقوق افراد در رسانهها و در اینترنت رعایت می شود؟ علت بروز بیماری خطرناک قانون گریزی در برخی افراد و بعضی بخشها چیست؟ چهقدر وجدان کاری و انضباط اجتماعی داریم؟ توجه به کیفیت در تولیدات داخلی چهقدر است؟ چرا برخی حرفها و ایدههای خوب در حد حرف و رؤیا باقی میماند؟ ساعات کار مفید در دستگاهها چرا کم است؟ چه کنیم ریشه ربا قطع شود؟ آیا حقوق متقابل زن و شوهر و فرزندان در خانوادهها بطور کامل رعایت میشود؟ چرا مصرفگرایی، برای برخی افتخار شده است؟ و چه کنیم تا زن، هم کرامت و عزت خانوادگیش حفظ شود و هم بتواند وظایف اجتماعی خود را انجام دهد؟
حجت الاسلام حسین دهنوی، کارشناس مذهبی و مسائل خانواده با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص سبک زندگی به خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد گفت: از آنجا که دین اسلام دارای جامعیت است و درهمه مبانی خانواده نیز حرفی برای گفتن دارد سبک زندگی ما نیز باید دینی باشد چرا که در این روش نمود اخلاق اسلامی و آداب اجتماعی متناسب، متجلی است.
سبک زندگی دینی مردم ما را نجات میدهد
وی با اشاره به کتاب اصول کافی جلد چهار کتاب العشره تصریح کرد: در خصوص همه آداب اجتماعی و اخلاق اسلامی روایات بسیاری وجود دارد و همه آنچه که در سمینارهای غربی توسط دانشمندان آنان ارایه می شود از مهارت کلامی تا مهارتهای زندگی زناشویی در دین ما به آن اشاره شده است و این نکته نیز حائز اهمیت است که سبک زندگی دینی مردم ما را نجات میدهد وتجربه اثبات کرده است کسانی که در زندگیشان این شیوه را در پیش گرفتهاند افراد موفقی هستند چرا که زندگی خودشان را براساس ارزشهای دینی بنیانگذاری کردهاند.
کارشناس برنامه گلبرگ با بیان اینکه در سبک زندگی دینی بنبستی وجود ندارد، تصریح کرد: بسیاری از آفات زندگی مردم ما این است که از آموزهها و ارزشهای دینی فاصله گرفتهاند. چرا که در اصول زندگی مشترک، اسلام به موارد اخلاقی بسیاری برای طرفین پایبند است و در این عرصه اجازه پردهدری را به افراد نمیدهد و در بسیاری از موارد به صبر و بردباری و چشمپوشی و گذشت دعوت میکند.
وی با بیان اینکه این موضوع که از ویژگیهای شریفترین اخلاق انسان با کرامت، تغافل است، اظهار داشت: در واقع در سبک زندگی دینی مدارا نیمی از زندگی است و برای هر مدارا کنندهای، در زندگی مشترک پاداشی از سوی خداوند در نظر گرفته شده است. برای زنان پاداش حضرت آسیه و برای مردان پاداش حضرت ایوب.
سبک زندگی اسلامی برملاک ها ومعیارهای فطری و نیازهای فطری استوار است
استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر برتری سبک زندگی دینی در مقایسه با سبک زندگی غربی تصریح کرد: از آنجا که اسلام همه ملاکها و معیارهایش برای انتخاب و گزینش در زندگی زناشویی نیز بر اساس فطرت و نیازهای فطری است، میتوان آن را بهترین سبک برشمرد.
وی در ادامه در تبیین پاسخ به این سؤال که با توجه به گرایش جامعه به سمت تجملگرایی و اسراف، در واقع تشویق به سبک زندگی دینی همراه با قناعت و الگوی صحیح مصرف، رسالت دشورای است، چه باید کرد، اظهار داشت: در واقع برای جامعه عمل پوشاندن به سخنان مقام معظم رهبری در مورد بیست محور ارایه شده در سبک زندگی همه باید تلاش کنند و در این راه صدا و سیما، رسانههای مکتوب و نوشتاری و الکترونیکی و شنیداری و روحانیون، حکیمان و مسؤلین مسؤلیت سنگینی بر دوششان نهاده شده است. ازسویی همت خود مردم را نیز میطلبد، اگر چه رسیدن به نقطه مطلوب در این راستا در کوتاه مدت حاصل نمیشود اما در دراز مدت اثرگذاری مثبت خواهد داشت.
کارشناس مذهبی و مسائل خانواده در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت فعالیتهای مراکز مشاوره ازدواج در کشور پرداخت و اظهار داشت: در واقع مراکز مشاوره به عنوان یک تلنگر میتواند افراد را در باز پیرایی و شناخت خلقیات و رفتارهای پنهان و آشکار کمک کند.
وی با تأکید بر اینکه مراکز مشاوره در واقع کمکی برای رخ دادن ازدواجهای درست هستند، تصریح کرد: کسانی در جامعه با ازدواجهای غلط به طلاق عاطفی دچار میشوند که این طلاقها، روی آمار رسمی طلاق اثری ندارد. مراکز مشاوره در واقع جلوی متارکههای عاطفی را میگیرد. چرا که خیلیها در زندگی مشترک، جدا از هم زندگی میکنند که این جداییها جایی هم ثبت نمیشود. اما طرفین هیچ ارتباط عاطفی با یکدیگر ندارند. مشاوره همان تبیین نوع برخورد با همسران است که افراد را به سمت زندگی بهتر و فاصله گرفتن از طلاقهای عاطفی رهنمون میسازد./934/ز503/ر