ایستادگی در میدان حق و گذشتن از بهترین ها از مهم ترین درس های مباهله است
حجت الاسلام محمد علاءالدینی، امام جمعه دماوند در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا اظهار داشت: واقعه مباهله دارای جایگاه ویژه ای است و باعث شده است حتی مسیحیان هم به اسلام اعتماد کنند و می تواند تأثیرگذاری جهانی داشته باشد به طوری که این تأثیر گذاری را می توانیم با ظهور امام زمان(ع) و اقتدای حضرت مسیح(ع) به ایشان ببینیم.
وی با اشاره به این که در زمان پیامبر اکرم(ص) شرایط برای تفسیر و تأویل بسیاری از آیات قرآن نبود و مردم آمادگی آن را نداشتند بیان داشت: در آن زمان قدر و جایگاه واقعه مباهله به عنوان سند حقانیت اسلام برای مردم مشخص نشد اما بعد از آن که بحث جهان شمولی اسلام مطرح شد و اسلام پیشرفت کرد جایگاه آن برای امت اسلامی بهتر از قبل شناخته شد.
حجت الاسلام علاءالدینی با بیان این که اسلام دینی است که در اندک زمانی پیشرفت کرده است گفت: امتی که حضرت مسیح آنها را به دین خود فراخواند از ابتدا با ایشان در افتادند و مسیحیت به فراموشی رفت اما سال های بعد مسیحیت در غرب گسترش پیدا کرد در حالی که حضرت مسیح(ع) یک شخصیت شرقی و فلسطینی است.
امام جمعه دماوند در ادامه این مطلب افزود: پیامبر اکرم(ص) به عنوان یک شخصیت ام القرای مکه دینش به سرعت نفوذ پیدا کرد و تا سرتاسر عالم گسترش یافت.
وی با اشاره به این که اسلام بحث شایسته سالاری را مطرح می کند و شعار امام المتقین را سر می دهد ابراز داشت: در جایگاهی مانند مباهله این شایسته سالاری مصداق پیدا می کند و متممی می شود برای همه مفاهیمی که پیامبر اکرم(ص) در طی سال ها تبلیغ کرده بودند.
حجت الاسلام علاءالدینی با اشاره به این که حضور زن ها یکی از دستاورد های مباهله است گفت: در تاریخ دین الهی همیشه زنی همراه و در کنار یک مرد ولی خدا حضور دارد؛ مانند این که در کنار حضرت آدم(ع)، حضرت حوا بوده است و برخلاف برخی که می گویند اسلام دینی است که مربوط به مردان است، واقعه مباهله نشان می دهد اسلام حضور زن در میدان برای اثبات حقیقت را ضروری می داند و این با شرکت حضرت فاطمه زهرا(س) در مباهله نمایان است.
متولی حوزه علمیه امام صادق(ع) دماوند نمایش عظمت امام علی(ع) را از دیگر دستاوردهای مباهله دانست و گفت: در آیه مباهله امیرالمؤمنین(ع) به عنوان نفس پیامبر(ص) معرفی شده است و این نشان می دهد ایشان نزدیکترین شخص به پیامبر اکرم(ص) است با این تفاوت که پیامبر نیست و وحی بر او نازل نمی شود اما برترین صحابه برای تصدی رهبری و خلافت امت اسلامی است.
وی ابراز داشت: امام خمینی(ره) فرمودند اگر تنها ثمره بیست و سه سال زحمات پیامبر اسلام(ص) تربیت امیرالمؤمنین(ع) و تحویل ایشان به جامعه اسلامی باشد برکت بسیار مهمی است.
حجت الاسلام علاءالدینی با تمام وجود به میدان حق آمدن را از دیگر دستاوردهای مباهله عنوان کرد و افزود: بزرگ مسیحیان نجران گفت اگر پیامبر اسلام(ص) با تعداد زیادی برای مباهله آمدند نترسید اما اگر پیامبر(ص) با تعداد کمی آمدند و آنها از خاندان ایشان بودند بترسید زیرا اگر به راه و رسم خود اعتقاد نداشته باشند هیچ وقت با خانواده به میدان نمی آید.
امام جمعه دماوند با اشاره به این که عظمت و هیبت اهل بیت(ع) از دیگر دستاوردهای مباهله است، بیان داشت: وقتی پیامبر اکرم(ص) با خانواده خود به محل مباهله آمدند فرمودند من دعا می کنم و شما هم آمین بگویید که اسقف نجرانی ها گفت من صورت هایی را می بینم که اگر خدا را برای کندن کوه از جای خود بخوانند کوه ها از جای شان کنده می شوند به طوری که اگر مباهله کنید هلاک می شوید وتا قیامت هیچ مسیحی در زمین باقی نخواهد ماند.
متولی حوزه علمیه امام صادق(ع) دماوند در ادامه این مطلب ابراز داشت: بر همین اساس میسحیان نجران از انجام مباهله صرف نظر کردند و قرار شد با پرداخت جزیه در پناه اسلام زندگی کنند.
وی با اشاره به این که مهم ترین درسی که جامعه اسلامی باید از واقعه مباهله بگیرد این است که بدانیم راه و امیر مشخص است بیان داشت: هر راهی غیر از این می تواند برای ما چند شائبه ایجاد کند مانند این که عمر ما آن قدر طولانی نیست که بتوانیم راه های مختلف را تجربه کنیم.
حجت الاسلام علاءالدینی اظهار داشت: فخر رازی در ذیل تفسیر «بسم الله الرحمن الرحیم» یک بحث فقهی را درباره آهسته و یا بلند گفتن بسم الله مطرح می کند و دلایلی را برای بلند گفتن آن بررسی می کند که از جمله آن دلائل این است که می گوید بلند گفتن بسم الله سیره امام علی(ع) است و بعد از آن این جمله تاریخی را می گوید که «و قد ثبت بالتواتر ان من اقتدا بعلی فی دینه فقد اهتدا».
امام جمعه دماوند ادامه داد: یکی از ویژگی های واقعه مباهله این است که الگوهای شایسته را به انسان معرفی می کند.
متولی حوزه علمیه امام صادق(ع) دماوند تصریح کرد: امروز در مصاف با دشمنی که با این الگوها مخالف است نباید به مباهله با عنوان یک جریان تاریخی نگاه کنیم و آن را با نگاه تاریخی تفسیر کنیم بلکه مباهله جریانی است که مانند غدیر می تواند در زندگی ما جاری و ساری باشد.
حجت الاسلام علاءالدینی گذشتن از جان، مال، وقت و آبرو در راه دین را از دیگر درس های مباهله عنوان کرد و ابراز داشت: پیامبر اکرم(ص) در راه دین از بهترین های خود گذشتند و هم اکنون ما باید در راه خدا از چیزهای کمی که می خواهیم بدهیم دریغ نکنیم.
وی اظهار داشت: خالی نکردن میدان مبارزه یکی دیگر از درس های مباهله است و در حالی که امروز دشمنی مانند آمریکا به دنبال آن است که جنگ صلیبی به راه بیندازد و کینه خود از اسلام را با خرج دلارهای نفتی، گسترش کتب منحرف، ساخت کاریکاتور و فیلم موهن نشان بدهد ما نباید میدان را خالی کنیم زیرا پیامبر اسلام(ص) هم در این راه ایستادگی کردند.
امام جمعه دماوند با تأکید بر این که امروز وظیفه امت اسلامی این است که با پیروی از الگوهای صادق دینی در دفاع از مکتب پیامبر اکرم(ص) از همه وجود خود مایه بگذارد اظهار داشت: جامعه اسلامی باید ببیند کسانی که مقابل پیامبر اعظم(ص) ایستادند چه سرنوشتی پیدا کردند در حالی که پیامبر(ص) پیروز و ماندگار شدند.
متولی حوزه علمیه امام صادق(ع) دماوند بیان داشت: وقتی که نجرانی ها به محضر پیامبر اسلام(ص) آمدند، ایشان آنها را نپذیرفت و مسیحیان نجران از این بابت متحیر شدند و وقتی علت آن را از امیرالمؤمنین(ع) پرسیدند ایشان فرمودند شما باید به ظاهر خود توجه کنید زیرا صلیب و طلا به دست داشتن شما علت این قضیه است به طوری که در اسلام مرد نباید طلا به بدن داشته باشد و این برای امت اسلامی یک پیام اخلاقی است که ما باید از محرمات اجتناب کنیم و کاری نکنیم که پیامبر اکرم(ص) از ما ناراضی شوند./956/ت301/ب