۲۷ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۶
کد خبر: ۱۵۰۲۰۸
رییس مرکز تحقیقات مجلس:

قانون باید به فقه وفادار بماند

خبرگزاری رسا ـ رییس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: با توجه به ابعاد مختلف مربوط به قانون، برای پژوهش در این زمینه باید مجموعه ای از متخصصان و دانشمندان و صاحب نظران را به همراه داشته باشیم وگرنه تدوین قانون دچار سلیقگی می شود.
حجت الاسلام و المسلمين احمد مبلغي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس امروز در نخستین همایش نقش پژوهش در فرآیند قانون گذاری، اظهار داشت: گاهی به علت مبهم بودن روش ها و شیوه های تحقیق، در برخی زمینه ها پژوهش صورت نمی گیرد و باید در این موارد تحقیقاتی پیشین برای رفع ابهام صورت گیرد.

وی ادامه داد: در مورد قانون دو سنخ تحقیق باید صورت گیرد، یکی خود قانون که بر عهده حقوقدانان است و دیگری پژوهش در مورد روند قانون گذاری است و اگر این پژوهش ها صورت نگیرد، روند قانون گذاری فله ای و غیر اصولی خواهد بود.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با اشاره به این که بخش دیگر در زمینه پژوهش در قانون، متوجه اجرای قانون در حوزه های اجرای قانون است، گفت: اگر ما قانون را بدرستی تدوین کنیم و پژوهش های لازم را انجام دهیم، اما در زمینه اجرای قانون پژوهشی صورت نگیرد، اجرای قانون ضعیف و کم رنگ خواهد بود.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با بیان این که سخت ترین و پرهزینه ترین پژوهش در زمینه قانون مربوط به محتوای قانون است، ابراز داشت: با تکیه بر پژوهشگران باید حوزه شناسی و نیاز شناسی تخصصی در زمینه های مربوط به قانون داشته باشیم و سپس نظریات تخصصی متخصصان و صاحب نظران اخذ شود.

وی افزود: با توجه به ابعاد مختلف مربوط به قانون، برای پژوهش در این زمینه باید مجموعه ای از متخصصان و دانشمندان و صاحب نظران را به همراه داشته باشیم وگرنه تدوین قانون دچار سلیقگی می شود.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی در ادامه گفت: مطلب مهم دیگر مربوط به نظریات فقهی است زیرا محتوای قانون ما باید به فقه وفادار بماند و برای تحقق این امر باید روح الشریعه را برای قانون استنباط کنیم.

وی در تبیین روح قانون ادامه داد: در مرحله شکل گیری قانون حقوقدانان با مطالعه تخصصی و تمرکزی که بر قانون دارند، سه مطلب کلیدی است؛ یکی ذهنیت، دیگری قصد و سومی علامت ها و نمودهایی که پس از وضع قانون، انسجامی از قانون شکل می گیرد که این سه امر روح القانون است.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس ابراز داشت: در فقه ما روح از شریعت تدوین شده است و می شود فقه را بصورت قانونی در خدمت قانون اساسی قرار داد.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی در تعریف روح الشریعه گفت روح الشریعه یعنی اعتبارات شارع و قانون و شریعتی که شارع قرار داده است و ادامه داد: نمی توان گفت خدا قوانین شریعت را فله ای و بدون انسجام و کارایی تدوین کرده است چون امری عبس است و به خدا نمی توان چنین چیزی را نسبت داد.

وی با بیان این که چون شریعت و فقه جدا بوده روح الشریعت در حاشیه مانده و می شود آن را فعال کرد اظهار داشت: ویژگی های روح الشریعت در مجموعه ای بودن و نظم آن است و در این منظومه ای بودن روح الشریعه است که فقه و حقوق با هم همراه می شوند.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در پایان با بیان این که در واقع روح القانون بعد از تدوین قانون و روح الشریعت قبل از تدوین آن شکل می گیرد، بیان داشت: در پژوهش های فقهی باید یک استنباط ویژه به وسیله ابزارهای استنباطی انجام بگیرد و ما آمادگی داریم از اندیشه های دانشگاهی و حوزوی بهره ببریم و بتوانیم در خدمت قانون گذاری باشیم./959/پ202/ج

ارسال نظرات