۲۰ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۹:۲۲
کد خبر: ۱۵۹۸۶۱
الهام:

دولت در زمینه تولید علم باید به دانشگاه و حوزه‌های علمیه تکیه کند

خبرگزاری رسا ـ معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور گفت: حدس می‌زنم بیشترین بخش تولید نشریات علمی در عرصه غیر دولتی مربوط به حوزه های علمیه باشد زیرا حوزه از قدیم ریشه تاریخی در تولید علم دینی و انسانی داشته و مستقل از دولت تلاش کرده است و هم‌اکنون هم باید خیلی وابسته به این منابع نباشد و به ظرفیت خود بیفزاید.
دکتر غلامحسين الهام، معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني رييس جمهور

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دکتر غلامحسین الهام، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور عصر روز یکشنبه بیستم اسفندماه در مراسم اختتامیه نخستین نمایشگاه نشریات تخصصی که در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد گفت: در اصل دوم قانون اساسی بنیان‌های نظام جهوری اسلامی معرفی شده است که مبتنی بر اعتقاد به توحید و نقش آن بر تکوین و تشریع است.

وی با بیان این‌که علم توأم با عمل صالح و عدالت لازمه مشروعیت قدرت است بیان داشت: قانون اساسی ما همچنین می‌گوید جمهوری اسلامی از طریق اجتهاد مستمر مبتنی بر کتاب و سنت و استفاده از علوم و فنون راه خود را برای استقلال سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و همبستگی ملی فراهم می‌کند.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور اظهار داشت: تاریخ ما آمیخته از علم و فرهنگ است و هرجا که با بدترین شیوه‌های قدرت سیاسی مواجه بودیم، از منظر علم و عالمان این قدرت مهارناشدنی را مهار کردیم و برای نمونه در حمله‌های مغول وجود چهره‌هایی مانند خواجه نصیرالدین طوسی این قدرت را در ظرف علم، درایت و دانش خویش هم مهار و هم به فرصت‌های سازنده تبدیل کرد.

الهام با اشاره به این‌که میان تاریخ پذیرش مقاله و تاریخ چاپ آن فاصله نسبتا طولانی وجود دارد عنوان داشت: این بیان می‌کند که ما مقاله‌های فراوانی را در نوبت چاپ داریم و ظرفیت توسعه این نشریات را بیشتر از وضع موجود است.

وی افزود: مناسب است که وزارت ارشاد و بقیه مراکز علمی حمایت کننده از تولید علم، فرهنگ و هنر پشتیبانی خود را تقویت کنند تا به این مقالات در فرصت‌های چاپ زمان نخورد.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور با اشاره به این‌که بسیاری از دانشجویان دوران تحصیلات تکمیلی و دکتری برای چاپ مقالات و رساله‌های خود به‌دنبال ظرفیت‌هایی که آنها را حمایت و پشتیبانی کند می‌گردند گفت: نباید دستاورد و حاصل کار کسانی که تلاش علمی می‌کنند با این مشکلات مواجه باشد، بنابراین از این جهت هم ظرفیت توسعه بیشتری وجود دارد.

الهام اظهار داشت: باید به این نکته توجه بیشتر کنیم که امروز تولید علم در یک شرایط، سوری شده و سمت تبدیل شدن به محصولات اجتماعی، علمی و فرهنگی نمی‌رود، بلکه علم یک نقش انتزاعی پیدا کرده است.

وی در ادامه این مطلب با بیان این‌که خود علم به صورت انتزاعی‌اش هم ارزشمند است اما جامعه نیاز به استفاده‌های بیشتری از این ظرفیت‌ها دارد، ابراز داشت: علم نیاز به کاربردی شدن دارد و مقاله نوشتن برای گرفتن ارتقا کافی نیست.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور با تأکید بر این‌که ما در حوزه علوم اجتماعی، حقوق و ادبیات نیار به تولیدات علمی جدید داریم و این‌ها باید در ظرفیت‌های اجرایی، عملیاتی و کاربردی خود مورد استفاده و رغبت بیشتری قرار بگیرند تصریح کرد: اساسا باید برای رشد، تعالی و استقلال علمی کشور در همه عرصه‌ها تلاش کرد و از این جهت فکر می‌کنم که نیاز هست مقداری از مقالاتی که برآمده از یک کار واقعی و میدانی است و یک دستاورد خارجی دارد حمایت بیشتری بشود.

الهام افزود: لازمه این حمایت، پیوند بیشتر دانشگاه با مراکز دولتی، صنعت و همه جاهایی است که برای مردم برنامه ریزی می‌کنند و در این زمینه ما گام‌های بلندی برداشتیم اما همچنان دانشگاه و دستگاه‌های اجرایی راه خود را می‌روند، هردو به تولید علم می‌پردازند اما جای تولید علم در دانشگاه است و دولت در این عرصه باید به دانشگاه و حوزه‌های علمیه در عرصه علوم انسانی تکیه بزند.

 وی بیان داشت: رسیدن به الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی مستلزم این پیوند است که در این جهت باید گام‌های بلندتری برداشت.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور با اشاره به این‌که بیش از هزار مجوز در این چند سال اخیر برای حوزه علوم انسانی و بیش از 500 مجوز برای نشریات تخصصی در دو سال اخیر صادر شده است که حرکت ارزشمند و مبارکی است عنوان داشت: بخش دولتی در این امتیازات غالب است و این نشان می‌دهد یا بخش خصوص هنوز به اعتماد کافی برای تولید علم نرسیده، یا منابعش این را اجازه نمی‌دهند و یا هنوز هزینه کردن برای علم را اقتصادی نمی‌بیند و این یک مشکلی است که بخش خصوصی باید در این عرصه‌ها هم بیشتر به میدان بیاید و هم تشویق بشود.

الهام تأکید کرد: اگر به ‌دنبال اقتصاد علم محور و شرکت‌های دانش‌بنیان هستیم، نیاز است که بخش خصوصی در این عرصه فعال‌تر و جدی‌تر به میدان بیاید.

وی ابراز داشت: شرکت‌های دانش‌بنیان یکی از سیاست‌های اصلی و راهبردی کشور است که به وسیله مقام معظم رهبری طراحی و ترسیم شده است.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور عنوان داشت: حدس می‌زنم بیشترین بخش تولید نشریات علمی در عرصه غیر دولتی مربوط به حوزه‌های علمیه باشد زیرا حوزه از قدیم ریشه تاریخی در تولید علم دینی و انسانی داشته و مستقل از دولت تلاش کرده است و هم‌اکنون هم باید خیلی وابسته به این منابع نباشد و به ظرفیت خود بیفزاید.

الهام با اشاره به این‌که نشریات عمومی هم باید تخصصی و عمیق باشد ابراز داشت: ما از مطبوعات انتظار داریم که به سطحی‌پردازی، سطحی‌انگاری، عوام‌گرایی و عوام‌زدگی نپردازند.

وی در ادامه این مطلب تصریح کرد: نشریه‌های عمومی، رسانه‌ها و مطبوعات باید تفکر اجتماعی، سیاسی و فرهنگ متعالی متناسب با بنیان‌های اسلامی اخلاقی و سیاسی این جامعه را تعمیق ببخشند، باید تحلیل‌های عمیقی را به جامعه ارائه بدهند، واقع‌نمایی قوی‌تری داشته باشند و صحنه چالش‌ها و کشتی‌های سطحی حزبی نباشند بلکه نیاز است که قدرت تصمیم‌گیری، تحلیل سیاسی و فهم عمومی را بالاتر ببرند./956/پ202/ص

ارسال نظرات