بزرگترین مجموعه کتابخانههای دینی کشور با 80 هزار جلد کتاب
خبرگزاری رسا ـ رییس اداره کتابخانهها و اسناد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: منابع موجود در کتابخانه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی 45555 عنوان است که مشتمل بر 71000 جلد کتاب به زبان عربی و فارسی است.
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، منابع علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که در طول دهها سال به تدریج گردآوری شده است، هماکنون در قالب چندین کتابخانه به بزرگترین مجموعه کتابخانههای دینی کشور تبدیل گردیده است. در همین رابطه خدمت رییس اداره کتابخانهها و اسناد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی رسیدیم تا از زبان ایشان آشنایی بیشتری با این مجموعه پیدا کنیم.
حجتالاسلام رمضانعلی شوپای جویباری در ابتدا به معرفی «کتابخانههای امانی و عمومی» پرداخت و با بیان اینکه این کتابخانهها از قدیمیترین کتابخانههای دفتر تبلیغات اسلامی است که در سال 1348 تأسیس گردیده است افزود: کتابخانه عمومی امروزه به عنوان یکی از کتابخانههای عمومی شهر قم مطرح هست که علاوه بر دانشآموزان، دیگر اقشار مردم که با مطالعه و کتابخوانی ارتباط داشته و در حوزههای تاریخ، ادبیات، هنر، داستان و سایر موضوعات عام به خواندن کتاب رو میآورند؛ از این کتابخانه استفاده مینمایند.
وی یادآور شد: هم اکنون کتابخانه امانی دارای 26000 و کتابخانه عمومی دارای 21400 عنوان کتاب است.
رییس اداره کتابخانهها و اسناد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی همچنین به «کتابخانه حوزویان» اشاره کرد و گفت: این کتابخانه با 2700 عنوان کتاب، شامل منابع کلیه دروس اصلی و جنبی حوزوی است.
وی افزود: هدف از ایجاد این مجموعه که به صورت قفسهباز اداره میشود، استفاده طلاب از سطوح مقدماتی تا سطوح عالی به لحاظ دروس علمی مربوط آنان است.
شوپای جویباری در رابطه با معرفی «کتابخانه اهلقلم» گفت: این کتابخانه در سال 1372 تأسیس گردید و هدف از ایجاد آن سرویسدهی و خدمات به محققین و نویسندگان و پژوهشگرانی است که در حوزههای علمیه به طور مستقل و آزاد به امور پژوهشی اشتغال دارند.
وی با بیان اینکه به مرور زمان منابع و کتب موجود در این کتابخانه از جامعیت نسبی (13500 عنوان کتاب) برخوردار شده و مجموعهای نفیس برای پژوهشگران گردیده است ادامه داد: در این کتابخانه غیر از پژوهشگران حوزوی و محققان پژوهشگاه، برخی از محققان دانشگاهی نیز استفاده میکنند و تاکنون از حاصل تلاش پژوهشگران در این کتابخانه، دهها اثر به چاپ رسیده است.
شوپای جویباری یادآور شد: خدمات کتابداری این کتابخانه به صورت قفسهباز ارائه میشود و موضوع اصلی و مخاطبان این کتابخانه بیشتر در حوزه علوم انسانی و اسلامی است که در موضوعات متنوعی طبقهبندی شدهاند.
رییس اداره کتابخانهها و اسناد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی یکی از بخشهای ارزشمند و بااهمیت اداره کتابخانههای پژوهشگاه را، «کتابخانه خطی» معرفی کرد که شامل کتابهای گرانسنگ و گرانقیمت به لحاظ مادی و معنوی است.
شوپای گفت: کتابخانه خطی دارای 1035 نسخه خطی و تعداد زیادی نسخه سنگی است.
وی با بیان اینکه آثار این کتابخانه به لحاظ تاریخی تقریباً با دامنه قرون اولیه اسلام تا دوران معاصر را تشکیل میدهد یادآورشد: اطلاعات منابع خطی در قالب دو جلد فهرستواره توسط واحد احیاء آثار منتشر شده است.
حجتالاسلام شوپای در ادامه به معرفی «کتابخانههای تخصصی» پژوهشگاه پرداخت و گفت: کتابخانههای تخصصی پژوهشگاه، منابع فراوانی را در 4 موضوع اصلی به نامهای «کتابخانه تخصصی فلسفه و کلام»، «کتابخانه تخصصی فقه و حقوق»، «کتابخانه تخصصی علوم سیاسی» و «کتابخانه تخصصی تاریخ و سیره اهلبیت علیهمالسلام»؛ و 7 موضوع فرعی با نامهای مرجع و کلیات، اخلاق و تربیت، اقتصاد، جامعهشناسی، غربشناسی، ادبیات و هنر و برخی موضوعات مرتبط، در خود جای داده است.
وی ادامه داد: منابع موجود این کتابخانه 45555 عنوان بوده که مشتمل بر 71000 جلد کتاب به زبان عربی و فارسی هست. همچنین منابع لاتین آن 5800 عنوان در 8000 جلد است.
وی با بیان اینکه خدمات این کتابخانه به صورت قفسه باز ارائه میشود یادآور شد: این کتابخانهها صرفاً به مراجعین داخلی پژوهشگاه که از اعضای هیئتعلمی و محققان رسمی و پروژهای میباشند، خدمات کتابداری ارائه میدهد.
رییس اداره کتابخانهها و اسناد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره «کتابخانه تخصصی مرکز فرهنگ و معارف قرآن» گفت: این کتابخانه که از بزرگترین کتابخانههای تخصصی دفتر تبلیغات و غنیترین کتابخانههای قرآنی کشور به حساب میآید، دارای بیش از 20000 عنوان، مشتمل بر بیش از 44800 جلد کتاب و بیش از 60 ترجمه قرآن به زبانهای مختلف است.
وی افزود: حدود یک چهارم کتب را منابع فارسی و الباقی آنها را منابع عربی تشکیل میدهد و نیز 690 عنوان، مشتمل بر بیش از 670 جلد پایاننامه قرآنی در این کتابخانه وجود دارد.
حجتالاسلام شوپای جویباری با بیان اینکه این کتابخانه به صورت قفسه باز اداره میشود اذعان داشت: کتابخانه تخصصی علوم و معارف قرآن ضمن ارائه خدمات به پژوهشگران درون سازمانی، پذیرای پژوهشگرانی از سراسر کشور است که پایاننامه قرآنی دارند.
رییس اداره کتابخانهها و اسناد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی همچنین به «کتابخانه خواهران» اشاره کرد و تشریح نمود: این کتابخانه دارای دو بخش عمومی و تخصصی است. در کتابخانه تخصصی، کتابهای علوم اسلامی با رویکرد قرآنی به مراجعان عرضه میگردد و مراجعان به طور همزمان امکان استفاده از هزاران عنوان کتاب موجود در کتابخانههای عمومی و امانی را دارند.
وی با بیان اینکه در کتابخانه عمومی نیز به تناسب، امکاناتی برای استفاده متقاضیان ورود به دانشگاه و تحصیلات عالیه برای خواهران فراهم است افزود: سالن مطالعه کتابخانه خواهران گنجایش 100 مراجعهکننده را به طور همزمان دارد.
حجتالاسلام شوپای جویباری در ادامه به معرفی «خانه مطبوعات» این مرکز پرداخت و با بیان اینکه این واحد از سال 1366 فعال شده است، هدف آن را قرار دادن نشریات پژوهشی و عمومی در زمینه علوم انسانی و اسلامی، و نیز روزنامهها و هفته نامههای جاری کشور در اختیار علاقهمندان دانست.
وی ادامه داد: این بخش از کتابخانههای عمومی با مساحت بیش از 400متر، روزانه پذیرای بیش از 200نفر از مخاطبان گوناگون هست. در این بخش 1200 عنوان نشریه راکد و جاری وجود دارد که از این رقم 92عنوان روزنامه به صورت راکد و آرشیو و 38روزنامه آن به صورت جاری هست و از این تعداد 80% فارسی و 15% عربی و 5% لاتین است.
رییس اداره کتابخانهها و اسناد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پایان صحبتهای خود به بخش اطلاعرسانی و نرمافزار کتابخانه اشاره کرد و گفت: سیستم اطلاعرسانی کتابخانه، «نرمافزار سیمرغ» نسخه 5 تحت (WEB) است که با 9 کاربر (USER) از طریق اتصال به سرور (SERVER) مرکزی، خدمات کتابداری به مراجعین ارائه میگردد.
وی افزود: تا پایان سال1390 بیش از 170هزار عنوان کتاب؛ بر اساس ردهبندی کنگره (LC) فهرستنویسی و اطلاعات کتابشناختی آن از طریق نرمافزار و شبکه داخلی و پایگاههای اینترنتی lib.isca.ac.ir و www.lib.ir قابل جستجو و دریافت است.
وی همچنین یادآور شد: فعالیت کتابخانهها از ساعت 7 تا 21 بوده و به طور همزمان گنجایش 650 نفر را دارد./9191/د101/ی
ارسال نظرات