۲۹ تير ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۲
کد خبر: ۲۱۳۷۶۲
عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی:

کاهش هیجان‌های کاذب از آثار ماه رمضان است

خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام والمسلمین رهنمایی علمیه کم شدن بدخلقی ها، رعایت کردن حقوق دیگران، خوش اخلاقی را از آثار این ماه برشمرد و تأکید کرد: بهترین نشانه آثار تربیتی ماه مبارک رمضان کم شدن آمار جرایم است که همه تلاش می کنند ارزش روزه خود را با کارهای ناشایست پایین نیاورند.
حجت الاسلام رهنمايي
حجت الاسلام والمسلمین سید احمد رهنمایی، عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی(ره) قم در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با بیان این که ماه مبارک رمضان آثار تربیتی و روحی ارزشمندی در جامعه به جای می گذارد، ابراز داشت: این ماه دارای عوامل زمینه ساز، برانگیزاننده و سبب ساز است که هر کدام از این عوامل در اثرگذاری بر افراد جامعه نقش کلیدی ایفا می کند.
 
وی افزود: این سه دسته از عوامل فقط به عوامل انسانی ختم نمی شوند که همان مربی و متربی باشند، بلکه عوامل دیگری چون مکان و زمان نیز نقش بسزایی دارند که ماه مبارک رمضان جامع همه این عوامل سه گانه و مکان و زمان است.
 
استاد حوزه علمیه کم شدن بدخلقی ها، رعایت کردن حقوق دیگران، خوش اخلاقی را از آثار این ماه برشمرد و تأکید کرد: بهترین نشانه آثار تربیتی ماه مبارک رمضان کم شدن آمار جرایم است که همه تلاش می کنند ارزش روزه خود را با کارهای ناشایست پایین نیاورند.

وی ابراز داشت: انسانی که به دنبال تربیت شایسته است همانند انسان تشنه ای است و این ماه مبارک همان منبع و سرچشمه زلال و گوارا است که می‌تواند به بهترین شکل خود را از تربیت سیراب کند.

 
مدیر گروه علوم تربیتی مؤسسه امام خمینی به جنبه پزشکی و فیزیولوژیکی روزه اشاره کرد و گفت: وقتی انسان جلوی خوردوخوراک خود را می گیرد دچار گرسنگی می‌شود و مقداری از تنش‌ها و هیجان های کاذب کاسته می شود.
 
وی افزود: بسیاری از عرفا و بزرگان مبدأ و شروع سیر و سلوک را این ماه قرار می دهند و بعضی از ماه رجب شروع به روزه داری می کنند چون روزه، علت بی واسطه برای انسانی است که طالب تربیت و خلق شایسته است.
 
مدیر گروه علوم تربیتی مؤسسه امام خمینی با بیان این که ماه رمضان از نظر زمانی از بهترین ماه ها و شهرالله الاعظم است، خاطرنشان کرد: بهترین زمان برای خود سازی و تربیت انسان این ماه است که برجستگی های خاصی چون نزول قرآن، حضور ولایت و تقارن نزول قرآن صامت و شهادت قرآن ناطق را در خود جای داده است و از عوامل تاثیرگذار«مکان» طبق سنتی که موجود است مساجد و حسینیه‌ها جنبه تأثیرگذار و تربیتی قوی ای دارند.
 
حجت الاسلام والمسلمین رهنمایی در ادامه به بیان ویژگی‌های تربیتی این ماه پرداخت و اظهار داشت: یکی از برنامه های سازنده و آشکار این ماه، روزه گرفتن است که در تفسیر آیه «و استعینوا بالصبر و الصلاة» آمده است که یکی از مصادیق صبر، روزه گرفتن است.
 
وی به ابعاد معنوی و تربیتی روزه اشاره کرد و بیان داشت: جنبه معنوی آن برای خدا بودن و در راه خدا این امر را امتثال کردن است که درصد تاثیرگذاری آن بیشتر است. جنبه تربیتی روزه آن است که به دستور و امر الهی گرسنگی و تشنگی بچشد و همین خاضع بودن و صبر در راه خدا و عادت کردن و امتثال از امر مولا خود تربیت ساز است برخلاف انسانی  که به دستور پزشک از خوردن پرهیز می‌کند در اینجا آثار تربیتی وجود ندارد.
 
عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی افزود: گرسنگی و تشنگی اگرچه برای خدا هم نباشد به خودی خود تأثیر تربیتی دارد چون انسان تا طعم گرسنگی و تشنگی را نچشد نمی تواند درد تشنه و گرسنه را بفهمد. 
 
حجت الاسلام والمسلمین رهنمایی ابراز داشت: خداوند با حلول ماه مبارک رمضان بسیاری از بهانه ها را از انسان گرفته است، انسان همیشه دنبال بهانه بوده تا از تکلیف شانه خالی کند، خداوند متعال تمام عوامل را در این ماه جمع کرده تا انسان را تربیت کند و جای بهانه نگذاشت، ماهی که بنده می تواند بندگی کند و از تعلقات دنیوی خود را رها سازد.
 
وی به عوامل برانگیزاننده در این ماه اشاره کرد و گفت: انسان با خواندن تنها فرازی از دعاهای افتتاح، ابوحمزه ثمالی و یا جوشن برانگیخته می شود حتی اگر از ادبیات عرب سررشته ای نداشته باشد و با خواندن ترجمه آن ها نیز انگیزه تربیتی ایجاد می شود.
 
عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی فضای ماه مبارک رمضان را برای کسانی که به علت بیماری یا سفر روزه نمی گیرند را تاثیرگذار دانست و ابراز داشت: کسانی که عمدا در این ماه روزه نمی گیرند نیز زمان و مکان آنها را کنترل می کند؛ از این رو می بینیم مجرمین و گناهکاران در این ماه سدی در مقابل خود می بینند که آنان را ناتوان می کند که در این ماه مرتکب جرم شوند.
 
حجت الاسلام والمسلمین رهنمایی در پایان به مثل معروف «گر گدا کاهل بود تقصیر صاحب خانه چیست؟» اشاره کرد و گفت: همان گونه که پیامبر اکرم(ص) در خطبه شعبانیه فرمودند «این ماه، ماه ضیافت الله است»، سر سفره خداوند معنویت، تربیت و ادب الهی چیده شده است و افرادی که شایستگی آن را دارند از آن استفاده می کنند./921/ت301/س
ارسال نظرات