تماشای برخی فیلمها و شبکههای مجازی بنیان خانواده را متزلزل میکند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام ناصر رفیعی، عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه شب گذشته در مراسم عزاداری در دادسرای عمومی و انقلاب قم ضمن تبریک ولادت امام باقر(ع) و گرامیداشت هفته بسیج، به مبحثی با موضوع آداب معاشرت در کلام امام سجاد(ع) پرداخت.
وی با اشاره به روایاتی از امام سجاد(ع) گفت: حضرت فرمودند «خواندن احادیث ما، قلب شما را زنده و امر ما را احیا میکند»ائمه اطهار(ع) ترجمان قرآن هستند؛ به این معنا که رفتار و گفتار اهل بیت(ع) مستند به آیات قرآن میباشد، ایشان هرگاه سخنانی را میفرمودند، به آیات قرآن تکیه کرده و آیهای را قرائت میکردند.
حجتالاسلام رفیعی به روایتی از امام سجاد(ع) درباره آداب معاشرت اشاره کرد و اظهار داشت: در برخی آیات قرآن و روایات به بایدها و نبایدهایی اشاره شده است؛ علامه مجلسی(ره) در کتاب بحار الانوار روایتی از امام سجاد(ع) را نقل میکند که آن حضرت فرمود «در آداب معاشرت از سه چیز پرهیز کنید: با هر کسی همنشینی نکنید، هر سخنی بر زبان نیاورید و هر حرفی را گوش ندهید».
عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه در توضیح نخستین مورد از آداب معاشرت در کلام امام سجاد(ع) ابراز داشت: همنشینی با هر کسی تأثیرگذار است؛ به تماشای هر شبکه و فیلم و فضای مجازی نپردازید که گاهی اوقات پرداختن به این مسائل، خانوادهها را متلاشی میکند.
وی به دو روایت در این زمینه اشاره و خاطرنشان کرد: در روایتی آمده است که با هر کسی که می خواهید همنشینی کنید، پنج خصلت او امتحان کنید محافظت بر نماز، کمککردن به دیگران، حیا، راستگویی و امانتداری؛ پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمودند اگر بخواهم حرف تمامی پیامبران را در یک جمله بگویم، آن است که کسی که حیا ندارد، دین ندارد و سبب هر چیزی حیا میباشد.
حجتالاسلام رفیعی با اشاره به داستانی، به تأثیر همنشین پرداخت و گفت: شخصی رسول خدا(ص) را به میهمانی دعوت کرد و پیامبر(ص) نیز به دلیل اینکه آن شخص کافر بود، دعوتش را قبول نکرد؛ آن فرد پس از شنیدن دلیل پیامبر اکرم(ص)، مسلمان شد اما دوستی داشت که او را از اسلام آوردنش پشیمان کرد و مجددا کافر شد؛ در این جا بود که آیهای درباره همنشینی نازل شد «یَا وَیْلَتَى لَیْتَنِی لَمْ أَتَّخِذْ فُلَانًا خَلِیلًا».
عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه به انواع پشیمانی اشاره کرد و ابراز داشت: دو نوع پشیمانی وجود دارد که یکی در دنیا و دیگری در آخرت است؛ پشیمانی در دنیا خوب اما پشیمانی در آخرت به این صورت است که افرادی هنگام دیدن عذاب آخرت، از کارهای بد خود پشیمان میشوند.
وی به دومین آداب معاشرت در کلام امام سجاد(ع) اشاره کرد و گفت: حضرت فرمودند هر سخنی را بر زبان جاری نکنید؛ بسیاری از مشکلات خانوادهها بخاطر عدم کنترل زبان و گفتار است؛ علامه طباطبائی(ره) به روایتی در ذیل یکی از آیات قرآن اشاره کرد که هر کسی زبانش را کنترل کند، دو اثر را در پی خواهد داشت که یکی از آنها آمرزیده شدن گناهان و دیگری درست شدن سایر کارهای انسان بود.
حجتالاسلام رفیعی گفت: معصوم میفرماید «گاهی بر زبان آوردن کلمهای، نعمتی را از انسان سلب میکند» و در روایت دیگری، حضرت علی(ع) فرمودند بلاها منتظر گفتار ماست، در سخن گفتن، خیر را پیشبینی کنید؛ شیخ عباس قمی(ره) در کتاب سفینه البحار به داستانی اشاره میکند که پیامبر اکرم(ص) به شخصی که تب کرده و بیمار شده بود، فرمودند بیماری تو بهبود مییابد، آن شخص در پاسخ گفت بیماری من برطرف نمیشود، حضرت فرمود همین چیزی که گفتی همان میشود و بیماری تو بهبود نمی یابد.
عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه به سومین آداب معاشرت در کلام امام سجاد(ع) اشاره کرد و گفت: ایشان می فرمایند هر حرفی را گوش ندهید؛ امام جواد(ع) نیز در این زمینه فرمودند وقتی به سخن کسی گوش میدهید، در حال عبادت کردن او هستید.
وی افزود: هنگامی در مجالسی سخنی را گوش میکنید، اگر سخنران آن مجلس، آیات قرآن و روایات ائمه اطهار(ع) را بخواند، خدا را عبادت میکنید، اما اگر در جلسهای بودید که سخنان نامناسب و حرام میزدند، شنوندگان آن جلسه بنده شیطانند./822/پ202/ف