تحول در نظام آموزشی حوزه با هدف پرورش مبلغان توانا
حجتالاسلام ذبیحالله آخوندی، مبلغ حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، به برخی از مؤلفه های مهم تبلیغ چهره به چهره پرداخت و مخاطبشناسی را یکی از مهمترین این مؤلفهها به شمار آورد و اظهار داشت: مخاطبشناسی اعم از آگاهی از وضعیت تأهل، سن، جنسیت، تحصیلات و محل زندگی مخاطب، از مؤلفههای مهم تبلیغ چهره به چهره است. در تبلیغ چهره به چهره، هر چه اطلاعات مبلغ نسبت به مخاطب خود بیشتر باشد، نوع بیان و زاویه دید او نیز تفاوت خواهد داشت.
وی به بیان یکی دیگر از مؤلفههای مهم تبلیغ چهره به چهره پرداخت و گفت: تکریم مخاطب، یکی دیگر از مهمترین مؤلفههای تبلیغ چهره به چهره به شمار میرود. در تبلیغ باید به این نکته که مخاطب ما در چه رده سنی قرار دارد، توجه کرد و همچنین مبلغ باید با گشادهرویی و احترام سخن بگوید.
مبلغ مأمن و پناهگاه دینی مخاطب
این کارشناس دینی با بیان اینکه به رسمیت شناختن نقش خود و مخاطب، یکی دیگر از مؤلفههای مهم تبلیغ چهره به چهره است، اظهار داشت: مبلغان باید نقش خود را به رسمیت بشناسند، به این صورت که مبلغان نقش خود را در تبلیغ دین، به عنوان مأمن و پناهگاه دینی مخاطب دانسته و خود را از جایگاه دینی پاسخ دهنده به سؤال طرف مقابل و انتقالدهنده پیام دین به او بداند.
حجتالاسلام آخوندی درباره زمان شروع تبلیغ طلاب ابراز داشت: طلاب باید از بدو ورود به عرصه تعلیم و تربیت در حوزه علمیه و فراگیری مقدمات مسائل دینی، به تبلیغ دین بپردازند. طلاب باید توانایی تبلیغ را دارا باشند و به تبلیغ مشغول شوند چرا که اگر تبلیغ نکنند، با توجه به گذرا بودن علم، مطالبی را که فراگرفتهاند، فراموش خواهند کرد.
مبلغ حوزه علمیه قم افزود: طلابی که در سال اول حوزه قرار دارند، با توجه به توانایی علمی خود به تبلیغ بپردازند. به عنوان مثال میتوانند با بیان احکام شرعی که فرا گرفتهاند، تبلیغ کنند که این کار، تبلیغ دین به حساب میآید و راهی برای شروع تبلیغ است.
رساندن پیام دین انتظار مردم از روحانیت
وی با اشاره به اینکه باید در کنار مجتهدپروری به مبلغپروری هم توجه داشت، اظهارداشت: یکی از رسالتهای انبیا، تبلیغ و رساندن پیام الهی به مردم بوده و انتظار جامعه از حوزه نیز رساندن پیام دین به مردم است.
وی یادآور شد: پیام دین این نیست که به استخراج مطالب مورد نیاز از آیات و روایات پرداخته و مجتهد شوند، بلکه میتوان احادیث و روایات را مطالعه و یا از علما فراگرفته و به مردم منتقل کرد و این امر نیازمند فعالیت تمامی طلبه ها اعم از طلاب مبتدی و مجتهدان در عرصه تبلیغ است.
این کارشناس دینی با بیان اینکه تمامی طلاب باید بُعد تبلیغی را برجسته کنند، خاطرنشان کرد: تبلیغ یکی از نیازهای مهم و اساسی حوزه علمیه است و تمامی طلاب باید بُعد تبلیغی را برجسته کنند؛ برای تبلیغ باید به ارکان آن و مباحث دینی توجه کرده و به صورت تخصصی وارد عرصه تبلیغ شد.
ضرورت آموزش فن تبلیغ از ابتدای طلبگی
حجتالاسلام آخوندی درباره انتقال مفاهیم دینی به مردم گفت: فراگیری راههای انتقال مفاهیم دینی به صورت اصولی، هنر است. ممکن است که شخصی به درجه اجتهاد برسد، اما نتواند مبلغ باشد و مفاهیم مهم دینی را به عامه مردم انتقال داده و بخشی از معارف دینی را آموزش دهد.
مبلغ حوزه علمیه قم به آموزش فنون تبلیغ به طلاب اشاره کرد و اظهار داشت: تبلیغ، یک عرصه بسیار بزرگ و گسترده در حوزههای علمیه است و باید فن تبلیغ، از ابتدای ورود به حوزه علمیه یاد داده شود تا مبلغان بتواند محتواها را در قالب مناسب به مردم انتقال دهد.
وی با اشاره به ساز و کارهای آموزشی رسیدن به مرحله مبلغپروری از سوی حوزه علمیه، گفت: برای مبلغ پروری ابتدا باید تحولی در نظام آموزشی حوزه علمیه ایجاد شود. در حال حاضر تمامی طلاب باید فقه و اصول را فراگیرند، اما آیا فراگیری فقه و اصول برای تمامی طلاب لازم است و آیا مبلغ باید تمامی فقه را به اندازه مجتهدان بداند؟
اهمیت ارائه محتوای تبلیغی به مبلغان
این کارشناس دینی ابراز داشت: باید به اندازه نیاز مبلغ برای تبلیغ کردن، به او آموزش داده شود. حوزه علمیه باید طلاب را برای عرصه تبلیغ مجهز کند، به این صورت که روش و محتوای لازم تبلیغی را در اختیار مبلغان قرار دهد.
حجتالاسلام آخوندی درباره ارائه مشاوره طلاب در ایام تبلیغی اظهار داشت: مردم از طلاب مشاوره میگیرند، چرا که در برابر یک طلبه احساس امنیت میکنند و به جزئیترین مسائل زندگی خود نیز میپردازند. مردم طلاب را امین خود میدانند و از طلاب در امور روزمره زندگی خود مشاوره میخواهند.
مبلغ حوزه علمیه قم به جایگاه مشاوره در تبلیغ دین پرداخت و خاطرنشان کرد: یک مبلغ باید اصول مشاوره را فرا بگیرد تا بتواند در قبال مشورت خواستن و سخنان مردم، راهنمایی و مشاوره مناسب را ارائه دهد. مشاوره، امری تخصصی در عرصه تبلیغ است و باید مبلغانی در عرصه مشاوره به صورت تخصصی آموزش داده شوند تا در زمینههای مختلف از جمله خانوادگی، تحصیلی، کودک و ازدواج به مردم مشاوره دهند./822/ت301/ی