ضرورت توجه خانوادهها به وصایای اخلاقی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ارومیه، حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی بعد از ظهر امروز در سلسله جلسات نفسیر نهج البلاغه با عنوان پای صحبت امیرمؤمنان(ع)، اظهار داشت: امام علی(ع) بر مردمی میگذشت که عزیزی را از دست داده بودند و گریه و ناله میکردند امام(ع) خطاب به آنها فرمود: «اگر این افراد میدانستند که در عالم برزخ و آخرت چه خبر است به حال خود کریه میکردند».
وی با اشاره به خطبه شریفه غراء امیرمومنان(ع)، افزود: امام علی(ع) پس از شهادت به یگانگی پروردگار عالم به بندگی و رسالت پیامبراسلام(ص) شهادت میدهد و این نشان از این است که تا انسان عبد پروردگار نباشد به هیچ مقام معنوی از جمله مقام رسالت نمیرسد.
وی ادامه داد: خداوند در قرآن میفرماید؛ نیکان از کاسهای مینوشند که در آن شربتی است که به آن مقداری کافور اضافه کردهاند، که این کافور چشمهای است که بندههای خالص خدا از آن مینوشند.
حجتالاسلام والمسلمین قریشی به بیان اهمیت بندگی خالص خدا پرداخت و تصریح کرد: در این آیه اهمیت بندگی خالص خدا با دیگر بندگیها از آنجا معلوم میشود که خدا به شربت بندههای ناخالص تنها کمی از کافور بهشتی اضافه میکند این در حالی است که بندههای مخلص خدا از شربت خالص آن چشمه مینوشند و پیامبر اکرم(ص) نمونه بارز این آیه است.
وی افزود: در روایتی از امام صادق(ع) آمده است که روزی امام علی(ع) از در خانه بشر میگذشت که صدای لهو و لعب در آن خانه بلند بود امام(ع) به کنیز آن خانه فرمود: «آیا این جا خانه مرد آزادی است یا بنده؟ کنیز گفت: «معلوم است که خانه مرد آزادهای است یک برده کی میتواند چنین بساطی به راه اندازد، امام فرمود حق با تو است که اگر او بنده بود این کار را نمیکرد».
وی در ادامه گفت: وقتی کنیز برگشت، بشر پرسید او که بود و چه میگفت؟ وقتی کنیز پاسخ داد و گفت که امام(ع) از صاحب خانه پرسید و فرمود که اگر او آزاده بود این چنین نمیکرد بشر آشفته شد و پا برهنه به دنبال امام دوید وبه ایشان رسید و گفت: حق با شما است من تا کنون بنده نبودم ولی الان میخواهم بنده شوم و از آن لحظه به بعد توبه کرده و دیگر کفش به پا نکرد و به بشر پا برهنه معروف شد.
امام جمعه ارومیه به فرازهای دیگری از خطبه غراء اشاره و بیان کرد: پیامبر(ص) را خداوند فرستاده بود تا امر او را نفوذ دهد و عذر و دلیل او را برای بندگانش به آخر رساند، انفاذ یعنی نفوذ دادن و وقتی کسی میخواهد سوزن را به طرف دیگر پارچه وارد کند به آن نفوذ دادن میگویند.
وی به آیه دیگر قرآن اشاره کرد و افزود: خداوند میفرماید: «اگر من پیش از آنکه پیامبری بفرستم مردم را عذاب میکردم آنها اعتراض میکردند که اگر تو پیامبری میفرستادی ما تو را عبادت میکردیم و نافرمانی تو نمیکردیم، خداوند پیش از آنکه مردم را عذاب کند انذار کننده را فرستاده است تا عذری نماند.»
حجتالاسلام والمسلمین قریشی ادامه داد: امام علی(ع) میفرماید: «خود و شما را به تقوای الهی وصیت میکنم، تقوا در یک معنی ساده عبارت است از مراقبت ویژه، مومن باید از تمام رفتار و حرکات و سکنات خود مراقبت کند یعنی دقت کند تا ببیند که آیا به فرمان خدا درست عمل میکند یا نه؟»
وی افزود: کسی ممکن است در بخشی از مسایل دینی اهل تقوا باشد ولی در مسایل دیگر اهل تقوا نباشد مثلا کسی تقوای چشمی دارد و به نامحرم نگاه نمیکند و روزه گرفته و نماز هم میخواند اما تقوای خانوادگی ندارد و رفتار صحیح و منصافانهای با اهل خانواده ندارد.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی در تعریف تقوای صحیح، اظهار کرد: تقوای صحیح به شکلی است که باید تمام جوانب تقوا رعایت شود در جامعه ما باید وصیت به تقوا افزایش یابد و جا افتاده شود همانگونه که امام علی(ع) در بسیاری از خطبههایشان به تقوای الهی وصیت میفرماید.
وی با بیان انواع وصیت ادامه داد: وصیت دو نوع است یکی وصیتی که شخص هنگام از دنیا رفتن باید در خصوص اموال و دینهایش بکند که وصیت حقوقی است و وصیت دیگر وصیت اخلاقی است که امام علی(ع) وصیت نامه طولانی اخلاقی به فرزندش امام حسن(ع) نوشته است.
حجتالاسلام والمسلمین قریشی وصیت به مسایل اخلاقی را ضروری دانست و افزود: در خانوادههای ما به وصیت اخلاقی توجه نمیشود و کسی از ما شاهد این نبوده است که پدری برای فرزندانش وصیت نامه مکتوب اخلاقی بنویسید و آنها را توصیه به رعایت تقوای الهی و مسایل اخلاقی بکند وصیت مکتوب اثر بخشتر از وصایای شفاهی است و ما باید به وصیتهای اخلاقی عادت کنیم و ناراحت نشویم.
وی به وصیت امام علی(ع) اشاره و اضافه کرد: امام علی(ع) وقتی ضربت خوردند وصیت نامهای نوشته و به فرزندانش توصیه فرمودند که شما را به تقوای الهی وصیت میکنم خدایی که برای شما مثلی زده تا فرمانی را که بیان فرموده است بهتر بفهمید.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی ادامه داد: خداوند میفرماید: «اکر کار نیکی انجام دهید و در راه خدا انفاق کنید خداوند چندین بار ثوابش را خواهد داد همانند این که دانه ای کاشته اید وآن دانه به چندین خوشه با صدها دانه تبدیل شده است.
گفتنی است، سلسله جلسات تفسیر نهج البلاغه حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی هر هفته در مصلای امام خمینی (ره) ارومیه برگزار می شود./936/پ202/ب4