مدیران از اختیارات خود برای تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کنند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سیدهاشم بنیهاشمی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی شب گذشته در جلسه بزم اندیشه با موضوع «مدیریت جهادی در عرصه اقتصادی» که در مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی برگزار شد بابیان اینکه کشور ایران با انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) وارد عرصهای شد که ایجاب میکرد برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی مدلهای جدیدی را تدوین و به اجرا دربیاورد، گفت: نخستین کاری صورت گرفت، تدوین قانون اساسی بود.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی دارای تفکری جدید و دارای اهدافی بود که با تفکرات مارکسیستی شرق و تفکرات لیبرالیستی غرب مغایرتهایی اساسی داشت، مدل انقلاب اسلامی، مدلی بود که باید بتواند بر اساس معنویت و بر اساس تعالیم انبیا و قران کریم در عرصه بشریت به جامعه خدمت کند.
این نماینده مجلس به فشار شرق و غرب به ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و اظهار کرد: شرق و غرب به ایران هجوم آوردند، جنگ به وجود آمد، بعد از جنگ مردم کشور خود را بهروشهای جهادی در ابعادی که امکانپذیر بود بازسازی کردند و پسازآن، در عرصه جهانی که در رأس آن آمریکا حضور دارد، ابزار محاصره اقتصادی را از جهات مختلف برای ایران تدارک دیدند.
وی، شورای امنیت را یک ابزار فشار در دست آمریکا دانست و بیان داشت: در کنار فشار و محاصره اقتصادی، ابزار شورای امنیت و امکانات نظامی علیه جمهوری اسلامی را به کار گرفتند و از کشورهای همسایه که دولت آنان به نحوی وابسته به سازمان ملل بود نیز استفاده کرد تا به ایران ضربه بزنند.
اقتصاد مقاومتی باید حربه مذاکرات با 5+1 باشد
بنیهاشمی بابیان اینکه ایران برای مقابله با این فشارها روشهای خود را به کار گرفت که از این طریق به تجربیات زیادی دستیافتیم، خاطرنشان کرد: حرکتی که اخیراً بهعنوان یک حرکت در مقابل محاصره اقتصادی به کار میبریم، اقتصاد مقاومتی است؛ اقتصاد مقاومتی و موضوعاتی از ایندست، حربهای است که باید در مذاکرات 5+1 مورد استفاده قرار زیرا اگر نتوانیم راهبردهای اقتصادی درستی در عرصه زندگی خود به کار بگیریم، محاصره اقتصادی میتواند مؤثر باشد.
وی با تأکید بر اینکه ما باید بر اساس راهبردهای خود مسیری را مشخص کرده و بر اساس آن حرکت کنیم، گفت: ما تجربیات و داراییهایی همچون نیروی انسانی جوان، آموزشدیده و کارآمد داریم؛ آیا داشتن نیروی انسانی جوان تهدید است یا فرصت؟ در اقتصاد مقاومتی باید این نیرو بهعنوان یک فرصت دیده شود.
وجود فاصله بین علم و تولید کالا در ایران
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به تنوع معادن در کشور حجم گسترده ذخایر نفت و گاز، موقعیت جغرافیای و اقلیمی کشور اشاره کرد و ابراز داشت: جمهوری اسلامی ازنظر تولید علم پیشرفتهای خوبی داشته که مقالات، اختراعات و دستاوردهای خوبی را کسب کردهایم اما در تبدیل این علم به کالا و صنعت بسیار فاصلهداریم.
وی به عدم توفیق اجناس باکیفیت داخلی در برابر اجناس بیکیفیت چینی اشاره کرد و اظهار داشت: پس از اعلام سیاستهای اقتصاد مقاومتی، ما با مشکلی مواجه شدیم که همه تنها این موارد را بازگو میکنند و قدمهای بعدی را برنمیدارند، این سیاستها باید عملیاتی شود و هرکس بداند در اجرای این سیاستهای در کجا قرار دارد؛ سیاستی که مبتنی بر خلاقیت، تفکر و روشهایی است که بهسرعت میتواند برحسب موقتیهای زمانی و مکانی، وضعیت اقتصادی را مدیریت کند.
مدیران از اختیارات خود برای تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده نمیکنند
بنیهاشمی، مدیریت جهادی را دارای قدرت بالا، تفکر بالا و ریسک بالا دانست و بیان داشت: در بودجه سال 93 علی رغم اینکه اختیارات زیادی برای مدیران دستگاههای ما قرار دارد، آنان از این اختیارات استفاده نمیکنند؛ آنان یا مدیریت جهادی ندارد و یا نمیتوانند شاخصهای مدیریت جهادی را در مدیریت خود لحاظ کند.
وی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر استفاده از کلمه «جهاد» در نامگذاریهای خود، خاطرنشان کرد: اینکه مقام معظم رهبری کلمه جهادی را در اسامی سال استفاده میکنند به چه دلیل است؟ مصادیق آن چیست؟ زمانی که جهاد سازندگی تأسیس شد، امکانات و مشکلاتی داشتیم؛ آنان چطور فعالیت میکردند و مردم چگونه به این جهادگران کمک میکردند؟
این نماینده مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در آن زمان موضوع این بود که مردم به جهاد مراجعه نمیکردند بلکه جهادگران به مردم مراجعه میکرد، به روستاها میرفتند و مشکلات آنان را جویا میشدند؛ پیش از انقلاب زمانی بود که مردم جرأت اعتراض از نبود برق را نداشتند تا اینکه جهاد راهاندازی شد و به آنان خدمترسانی کرد.
وی به الهامبخش بودن فعالیتهای جهادی اشاره کرد و بیان داشت: در اوایل تأسیس جهاد بود که گروهی از لبنان به ایران آمدند تا از فعالیتهای انقلاب اسلامی پس از پیروزی بازدید کنند؛ آنان بعد از بازدید از فعالیتهای جهاد سازندگی ایران، به لبنان بازگشتند و در آن کشور «جهاد البناء» را شکل دادند.
حرکت جهادی یعنی خودجوشی مردمی
بنیهاشمی تأکید کرد: حرف رهبری این است که روشهای جهادی، یعنی خودجوشی مردمی، در جهاد سازندگی خودجوشی وجود داشت و افراد در هستههای خود قدرت تصمیم گیر داشتند؛ زمانی نیازسنجی شد و تصمیم گرفتیم که سد بسازیم؛ در بازدیدهای جهادگران از روستاها به این نتیجه رسیدیم که نیاز به فراگیری دانش ساخت سد داریم، بامطالعه برخی کتابها توانستیم سدهای خاکی و بندهای انحرافی را طراحی کرده و بسازیم؛ ساخت و طراحی سیلو ازجمله مواردی بود که یک مدیریت جهادی جرأت میکرد وارد آن عرصه شود.
مدیریت جهادی در دفاع مقدس
وی به اجرای برخی طرحها جهادی در دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: طرح محرم یک طرح جهادی بود که در دوران جنگ نفتکشها صورت گرفت؛ زمانی که جنگ نفتکشها شروع شد، جزیره خارک و نفتکشهای ما را بمب باران کردند و ما نمیتوانستیم از این طریق نفت صادر کنیم، دولت آن زمان بندر طاهری را برای تأسیس پایانه جدید نفتی انتخاب کرد؛ برای انتقال نفت به این پایانه نیاز بود تا خط لولهای از مسیر کوهستانی عبور کند که باهمت هفت استان، کار و مدیریت جهادی توانستیم این خط لوله را 45 روزه آماده کنیم که موجب تعجب آقای زنگنه، مدیر جهاد سازندگی وقت و آقای آقازاده، وزیر نیروی آن زمان شد.
بنیهاشمی، پل بعثت را دیگر حرکت جهادی مؤثر در دفاع مقدس عنوان کرد و بیان داشت: ظرف هشت ماه پل بعثت روی رود اروند ساخته شد، فنون و ابداعاتی که در ساخت این پل بهواسطه دقت در ساخت و ایستا بودن این پل 900 متری بینظیر بود.
لزوم توجه در تخصیص صحیح درآمدهای نفتی
وی یادآور شد: یکی از مواردی که در ابتدا مطرح میشود، این است که پول نفت را چگونه هزینه کنیم، دولت، تولید، مصرف، سرمایهگذاری و پساندازی که در صندوق توسعه صورت میگیرد، همگی از این پول سهم دارند؛ پول را باید به نحوی تقسیم کنیم که در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی قابل توجیه و هزینه کرد باشد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: بخشی از پول باید در اختیار سرمایه در گردش قرار بگیرد، این پول را نمیتوان از چرخه تولید حذف کرد زیرا رونق تولید وابسته به این پول است./9315/پ201/ب4