۲۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۵
کد خبر: ۲۳۶۴۳۷

بررسی ورود حوزویان به دانشگاه

خبرگزاری رسا ـ آشنایی با فضاهای مجازی و رسانه‌ها از توانایی‌های دانشجویانی که طلبه شده‌اند، است که از این طریق می‌توانند به فعالیت تبلیغی بپردازند.
وحدت حوزه و دانشگاه
 
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام ملکی در یادداشتی با عنوان «ادل دلیل علی شیء وقوعه» در عهدنامه عهد به بررسی موانع و ظرفیت‌های پیش روی دانشجویانی که طلبه شده‌اند، پرداخته است؛ در این مقاله می‌خوانیم:

  

دانشجویانی که وارد حوزه می‌شوند با دانشجویانی که در دوران دفاع مقدس وارد میدان جنگ و شهادت‌طلبی شدند شباهت‌هایی دارند. هر دو دغدغه دفاع از دین و ورود در عرصه جهادی دارند و هر دو گروه به دنیا کسب و مقام و جایگاه نیستند بلکه از موقعیت‌های اجتماعی‌شان در راه خدای می‌گذرند تا بتوانند از دین دفاع کنند و این انگیزه این‌هاست، همان‌طوری که آن وقت رزمندگان حماسه آفریدند و در مقابل دنیا ایستادند؛ جوان‌های دهه نود هم با پشتکار و مقاومت و اخلاص باز هم می‌توانند حماسه بیافرینند. این وجه شبه بین این دو گروه است.

 

سؤالی که در این جا مطرح است این است که رزمنده در رسیدن به اهدافش موفق بودند. آیا دانشجویانی که طلبه می‌شوند هم می‌توانند در این عرصه موفق شوند؟ در پاسخ باید به ظرفیت‌ها و موانع پیش روی آن‌ها بپردازیم و موانعی که بر سر آه رسیدن این دسته وجود دارند دو دسته‌اند.

 

برخی از این موانع داخلی و ذاتی است مثل سن بالا. به عنوان مثال کسی که کارشناسی یا ارشد گرفته است حدود بیست و پنچ شش سال سن دارد. این سنین تقریبا اواخر دوره یادگیری انسان است. انسان در سنین چهارده پانزده سالگی از قدرت یادگیری بالای برخودار است و هرچه جلو می‌رود از این قدرت کاسته می‌شود. مشکل دیگر این است که این سن، سن ازدواج و تشکیل خانواده است. این فرد نباید ازدواج را بیشتر از این به تأخیر بیندازد زیرا بعدها مشکل تربیتی و خانوادگی پیدا خواهد کرد.

 

فاصله او با فرزندش خیلی خواهد شد و نمی‌توانند با فرزندش ارتباط بگیرد. مشکل ذاتی سوم مسأله ثروت است. این شخص باید ثروتی داشته باشد تا بتواند به واسطه آن تشکیل خانواده بدهد و سرپناهی برای آن‌ها تأمین کند تا بتواند با آرامش دنبال تحصیل باشد؛ اما یک سری مشکلات عرضی دارد مثل کم بودن شهریه و نداشتن درآمد.این فرد نمی‌تواند مشغول به کار شود چون اگر کار کند از تحصیل باز می‌ماند و مشکل دیگر این است که تحصیل حوزوی بلند مدت است.

 

اما درست است که این افراد مشکلاتی دارند اما از ظرفیت‌های بالایی هم برخودارند. یکی این که عقلانیت بالایی دارند. نسبت به دیپلمه‌ها موضوع شناس و جامعه شناس بهتری هستند. قدرت تحلیل و انطباق زیادی دارند. اگر خوب درس بخوانند می‌توانند بهره برداری خیلی متنوعی از تحصیلاتشان داشته باشند.

 

در عرصه تبلیغ توانایی زیادی دارند و می‌توانند در مدارس و دانشگاه‌ها موفق باشند و چون هم مهارت و ابزار این کار را دارند و هم مقبولیت اجتماعی. وقتی جوان دانشگاهی ما می‌فهمد که این طلبه از جنس خودش و دارای تحصیلات است و زبان او را م خوب می‌فهمد بهتر با او ارتباط برقرار می‌کند. از جمله دیگر ظرفیت‌های این گروه این است که اگر ما به محتوای علوم دانشگاهی ایراد بگیریم علی ای حال قالب‌ها و روش‌های ارائه خوبی دارند. لذا این‌ها وقتی وارد عرصه تدریس می‌شوند چون روش‌های متنوعی دیده‌اند می‌توانند آن‌ها در تدریس و تألیفشان هم پیاده کنند. ظرفیت دیگر این گروه این است که در دانشگاه با پایان‌نامه نویسی و پژوهش بیشتر آشنا شده‌اند و می‌توانند از این قوه در حوزه هم استفاده کنند.

 

آشنایی با فضاهای مجازی و رسانه‌ها هم از دیگر توانایی این‌ها است که از این طریق می‌توانند به فعالیت تبلیغی بپردازند و همین الان یکی از طلبه‌ها پایه دوم مدرسه ما یک حوزه علمیه مجازی راه اندازی کرده است که افراد بسیاری از طریق اینترنت با آورد ارتباط هستند و در حوزه او مشغول به تحصیل‌اند.

 

در بحث بصیرت و آگاهی نسبت به مسائل روز، این دانشجویان آگاهی و بصیرت بالایی دارند و اگر وارد این مسائل شوند می‌توانند به عنوان مدافعان جان برکف نظام اسلامی باشند و بسیاری از این‌ها در دانشگاه‌ها از رهبران جریان‌های دانشجویی بوده‌اند و از جهت اعتقادی هم نسبت به ولایت‌فقیه و انقلاب از اعتقادات مستحکمی برخودارند و اگر این‌ها وارد حوزه شوند یک ظرفیتی هستند که می‌توانند حوزه را به انقلاب و ولایت نزدیک‌تر کنند.

 

یکی دیگر از ویژگی‌های این گروه این است که روحیه جهادی و انقلابی دارند. لذا وقتی می می‌خواهند به تبلیغی بروند در ابتدا مناطق محروم را برای فعالیت خود انتخاب می‌کنند که این روحیه در حوزه هنوز غالب نشده ولی این گروه دارای این روحیه هستند. اکثر این دانشجویان ذهن سیستمی دارند که این هم یکی دیگر از ویژگی‌های خوبشان است. این‌ها اگر با این ذهن سیستمی وارد تحصیل آموزه‌های دینی شوند تولید علم بهتری خواهند داشت. یکی دیگر از ظرفیت‌ها این‌ها توانایی آن‌ها در فعالیت در اسلامی سازی علوم دانشگاهی است. چون هم با دروس دانشگاهی آشنا هستند و هم علوم حوزوی.

 

با این توصیفات آیا این‌ها می‌توانند در مسیر طلبگی موفق شوند؟ بر طبق آیه قران «ان تصبروا و تتقوا یمددکم ربکم» یعنی اگر در مسیر طلبگی صبر داشته باشند و تقوا پیشینه کنند و دچار کم‌کاری و تنبلی که از گناهان طلبگی محسوب می‌شوند نشوند امداد الهی شامل حال آن‌ها خواهد شد و پیروزی در چند قدمی آن‌هاست. خداوند به عمر و تحصیلشان برکت خواهد داد؛ و این شعار نیست. شما به خروجی‌های مدرسه معصومیه نگاه کنید این را خواهید فهمید. بسیاری از آن‌ها جزء مدرسین و محققین خوب ما هستند و در عرصه تبلیغ هم از چهره‌های درخشان این عرصه شده‌اند و ادل دلیل علی شیء وقوعه./998/ت 302/س

ارسال نظرات