مروری بر چهره و کاریزمای سردار سلیمانی از منظر غرب؛
طوفانی در پس چهره آرام حاج قاسم؛ سردار رشید سپاه اسلام
خبرگزاری رسا ـ هر قدر او آرام و بیسر و صدا میرود و میآید و کارهایش را انجام میدهد، بیرون از مرزهای جمهوری اسلامی در مورد او، خیلی خبرها هست. آنها از او و سپاه تحت امرش میترسند و همین ترس سرآغاز خبرهای بعدی است.
به گزارش سرویس اندیشه خبرگزاری رسا، هر چند که درون ایران، او را به خوبی نمیشناسند، اما خارج از این مرزهای جغرافیایی، قصههای حیرتآوری از او بر سر زبانهاست که با ملغمه ای از راست و دروغ، شبحی ترسناک و هولانگیز از او ارائه میدهد، که گویی همه منافع آمریکاییها را در خاورمیانه به خطر انداخته است.
جالب آنکه هر قدر آنها او را ترسناکتر و هولانگیزتر معرفی میکنند، اینجا داخل ایران اسلامی، آنها که او را میشناسند، از حجب و تواضع و آرامش او میگویند، مردی که برخلاف آنچه آمریکاییها میگویند، مرموز نیست.
هر قدر او آرام و بیسر و صدا میرود و میآید و کارهایش را انجام میدهد، بیرون از مرزهای جمهوری اسلامی در مورد او، یعنی سردار سرلشکر قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران خیلی خبرها هست.
آنها از او و سپاه تحت امرش میترسند و همین ترس سرآغاز خبرهای بعدی است، آنها او را تروریست میخوانند، بارها و بارها تحریمش میکنند، به او اتهام دخالت در امور سایر کشورها را میزنند، او را فردی بسیار قدرتمند در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی در خاورمیانه توصیف میکنند، او را متهم پرونده ترور رفیق حریری میدانند و سرانجام آنکه، آنها در کنگره آمریکا، صریحاً و رسماً پیشنهاد ترور او را میدهند! شاید تعجبی هم نباشد، آخر آنها از مبارزه با قاسم سلیمانی و نیروهایش ناتوان شدهاند، به همین سادگی!
مروری بر زندگی حاج قاسم
سردار قاسم سلیمانی در اسفند سال 1336 در روستایی از توابع کرمان دیده به جهان گشود. فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران پس پایان تحصیلات ابتدایی، روستایی رابُر را به مقصد کرمان ترک کرده و در شهر کرمان به بنایی پرداخت.. پس از مدتی او در سازمان آب کرمان مشغول به کار شده و فعالیتهای انقلابی خود را در دوره جوانی آغاز کرد.
سردار قاسم سلیمانی پس از پیروزی انقلاب، در حالی که در سازمان آب کرمان مشغول به کار بود به عضویت سپاه افتخاری که پدر شهید قاضی آن را تأسیس کرده بود در آمد. پس از آغاز جنگ تحمیلی عازم میدانهای حق علیه باطل شد پس از مدتی رزمنده بسیجی قاسم سلیمانی فرمانده لشکر 41 ثارالله شد.
با پایان جنگ تحمیلی فرمانده قاسم سلیمانی به همراه لشکر 41 ثارالله راهی کرمان شد تا با اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر در شرق کشور مبارزه کند.
در سال 1376 آیتالله خامنه ای در دیدار با اعضا و مسئولان ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت سرداران و 8 هزار شهید استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان در توصیف سردار سلیمانی فرمود: خود شما هم که آقای سلیمانی باشید در نظر ما شهیدید. شما شهید زنده هستید. بله، شما هم شهیدید. شما بارها در میدان جنگ به شهادت رسیدید.(1)
انتصاب به فرماندهی نیرو قدس
در سال 1379، حضرت آیتالله خامنه ای، حاج قاسم را فراخوانده و فرماندهی سپاه قدس ایران را به او میسپارد. انتصاب سردار سلیمانی به فرماندهی نیروی قدس همزمان با قدرت گرفتن طالبان یک پیشامد محض نبود. او از این رو انتخاب شد که، بومیِ یک منطقه کوهستانی به نام رابر در کرمان بود و با نظام سیاسی جوامع قبیلهای به طور کلی و با جامعه افغانستان بهویژه آشنایی نزدیک داشت. او با تجربهای که از جنگ داخلی کردستان داشت، نیز گزینه مناسبی بود، چون بنا بود در افغانستانِ عصر طالبان که درگیر جنگهای داخلی بود وارد عمل شود. از همه مهمتر اینکه سردار سلیمانی در هشت سال جنگ با عراق و نیز مبارزه با باندهای مواد مخدر در مناطق مرزی ایران و افغانستان تا پیش از انتصابش به فرماندهی سپاه قدس تجربه بی مانندی اندوخته بود.
پس از آنکه اتحادیه اروپا و آمریکا اتفاقات داخلی سوریه را نتیجه دخالت نیروهای ایرانی معرفی کردند، سه تن از فرماندهان سپاه از جمله سردار سلیمانی را در فهرست تحریمهای خود قرار دادند. وزارت خزانهداری آمریکا نیز انفجار سفارت عربستان در واشنگتن را توطئه ای از پیش تعیین شده از سوی سردار سلیمانی تلقی کرده و بار دیگر او را تحریک کرد. افزون بر این موارد، آمریکا مسئولیت ترور رفیق حریری را متوجه او کرد و در پایان، کنگره آمریکا آشکارا رأی به ترور سردار سلیمانی داد.(2)
واکنش به طرح ترور سردار سلیمانی
در پی شکلگیری تحولات منطقهای و انتشار اخبار کذبی مبنی بر دخالت “نیروی قدس سپاه” به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی، و مطرح کردن طرح ترور ایشان توسط رسانههای معاند، مخاطبان و کارشناسان داخلی و بینالمللی با موضعگیری بهموقع خود با این “موج رسانهای” به تقابل پرداختند.
سردار قاسم سلیمانی نیز در سخنرانی خود در اجتماع 50 هزارنفری بسیجیان کرمان گفت: «با این تهدیدات، رعب بر ما حاکم نمیشود و از خدا میخواهم “شهادت” در راه خودش را به دست دشمنان دین، نصیب من بگرداند»
همچنین این اظهارات واکنش جوانان و فعالان فضای مجازی را به دنبال داشت.
بعد از اینکه در راهپیمایی روز 13 آبان 1390 بسیاری از جوانان و نوجوانان با امضای طوماری خواستار پیوستن به “سپاه قدس” ایران شدند تعداد زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی و همچنین وبلاگ نویسان در حمایت از “فرمانده نیروی قدس سپاه” تصویر پروفایل خود را به تصویر وی تغییر دادند. در “شبکههای اجتماعی” پرمخاطب و فعال مثل “فیسبوک” و “گوگل پلاس” و … مشاهده میشد تعداد زیادی از کاربران آنها در حمایت از “فرمانده نیروی قدس سپاه” به جای تصویر خود تصویر وی را گذاشتهاند تا در یک معنا بگویند همه آنها پشت این “فرمانده سپاه” هستند.
پیام حاج قاسم به آمریکا
با شدت گرفتن بحران در سوریه در اثر یک حمله شیمیایی (21 اوت 2013–3 مرداد 1392) آمریکا دولت سوریه را متهم به انجام این حمله کرد و این مسئله را بهانه دخالت احتمالی نظامی خود قرار داد. این تهدید نظامی آمریکا با واکنشهای زیادی رو به رو شد.
در این میان بیبیسی مدعی شد ایران، سرلشگر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به بغداد نزد “نوری مالکی” نخستوزیر عراق فرستاده است؛ مالکی هم مشاور امنیت ملیاش، “فالح فیاض” را حامل پیام ایران به آمریکا کرده است.
بیبیسی در این ادعای بدون سند خود میگوید: «اما محتوای این پیام هم در حد همین هشدارهای کلی بوده که مقامهای ایرانی نسبت به پیامدهای دخالت نظامی در سوریه دادهاند و تهدیدی در بر نداشته است.»
این در حالی است که طی همین ایام پیامکی منتسب به سردار سلیمانی منتشر شد که در آن آمده: «هر چتربازی که قرار است از هواپیما هلی برن شود، هر تفنگداری که قرار است از ناوها پیاده شود، هر کماندویی که قرار است با نفربر پیاده شود، یادش باشد که قبلاً تابوتش را سفارش داده باشد. شامات (سوریه) خط قرمز انقلاب اسلامی است. همانجایی که میتواند معراج ما و گورستان شما باشد.»
در همین زمینه پایگاه خبری “النشره” نیز گزارش داد که سردار “قاسم سلیمانی” فرمانده سپاه قدس ایران در خصوص حمله احتمالی غرب به سوریه اظهار داشت: «هر سرباز آمریکایی که روی خاک سوریه پا میگذارد باید تابوت خود را نیز با خودش حمل کند»(3)
نقش انکار ناشدنی سردار سلیمانی در بحران جهانی عراق
روزنامه آمریکایی مک کلسی در مارس 2008 شرح انتخابات 2005 عراق را اینگونه بازگو میکند: «سردار سلیمانی در ژانویه سال 2005، زمانی به عراق آمد که عراقیها برای نخستین بار پس از سقوط صدام حسین، به پای صندوقهای رأی میرفتند. در حالی که امریکا حمایت شدیدی از نخستوزیر شدن ایاد علاوی میکرد، سلیمانی فعالیت خود را در حمایت از شیعیان آغاز کرد و به راهنمایی آنان برای پیروزی در انتخابات پرداخت. پس از انتخابات، بوش انگشتهای رنگی مردم عراق را پیروزی بزرگی برای دمکراسی دانست، اما علاوی و متحدانش شکست خوردند.»
در ادامه این روزنامه با تمرکز بر سردار قاسم سلیمانی مینویسد:«ژنرال پترائوس مدیر کنونی سازمان سیا علاقه دارد داستان را از زمانی بازگو کند که یک ژنرال 4ستاره در عراق بود. اوایل سال 2008زمانی که مجادله بین گروه شبهنظامی شیعه از یک طرف و ارتش آمریکا و عراق از طرف دیگر شعلهور بود، به پترائوس یک تلفن داده شد که در آن یک پیام از سردار ایرانی بود، آن سردار ایرانی از آن به بعد تبدیل به الهه انتقام شد.»(4)
پیام از سوی قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران بود. در آن پیام خطاب به ژنرال آمریکایی نوشتهشده بود: «ژنرال پترائوس! شما باید مرا بشناسی، من قاسم سلیمانی هستم، کسی که سیاستهای ایران را در عراق، لبنان، غزه و افغانستان تدوین میکند و صد البته سفیر ایران در بغداد نیز عضو سپاه قدس است و کسی که جایگزین او میشود نیز عضو سپاه قدس است.»
روزنامه پرتیراژ گاردین در این باره مینویسد: «پترائوس شدیداً نیازمند آن بود که به او گوشزد شود، بسیاری از نظامیان آمریکا که با شیعیان عراق کار میکنند، از سوی قاسم سلیمانی و افراد وابسته به سپاه قدس به صدمه میبینند، آنچنان که تلاشهای دیپلماسی آمریکا در سایر نقاط خاورمیانه بینتیجه می ماند.»
جک کین، رئیس سابق نیروی زمینی ارتش آمریکا و نماینده کنونی حزب جمهوریخواه در کنگره آمریکا درباره برخورد با مقامهای ایرانی، در جلسه استماع کنگره با حالتی برافروخته و نگران از خطری که ایران برای آمریکا دارد سخن به میان آورده و اینگونه میگوید: « چرا مسئولان ایرانی را نمیکشیم؟ چرا ما آنها را ترور نکنیم؟ نمیگویم اقدام نظامی کنیم ولی عملیات ترور را پیشنهاد میکنم.»
گاردین در توصیف سردار سپاه قدس ایران اضافه میکند: «قدرت و وجهه قاسم سلیمانی به عنوان شخصی که قدرتمندترین بازیگر عرصه منطقه است، در سه سال گذشته کاهش نداشته و در برخی از مؤلفهها، افزایش نیز یافته است.»
گاردین در ادامه مقامهای عراقی را هدف خود قرار داده و با حالتی تخریبکننده از قول صالح المطلک (از عناصر بعثی و مستخدم سازمان سیا که با استخبارات سعودی نیز همکاری میکند)، مینویسد:«سلیمانی قدرتش را مستقیماً از (آیت الله) خامنهای میگیرد. همه مقامهای مهم عراقی سلیمانی را به شکل یک فرشته میبینند و با او رایزنی میکنند.»
سناتور جمهوریخواه مارکگرچت نیز او را اینگونه توصیف میکند: «او همهجا هست و هیچ جا نیست. اورا باید بکشیم. اسم سلیمانی بسیار سفر میکند، تکان بخوریدتلاش کنید او را بکشید.»
اما در هر صورت برخی غربیها او را ستایش میکنند. زلمای خلیل زاد افغانی الاصل که سفیر سابق آمریکا در عراق بود میگوید: «در آن زمان، صحبتهایی از ورود وی به منطقه سبز بود. همانقدر که مقامات آمریکایی سلیمانی را به جنگافروزی متهم میکنند، او در ایجاد صلح نیز برای رسیدن به اهدافش فعال بوده است.»(5)
گاردین نیز درباره سردار سلیمانی تأکید میکند: «حتی کسانی که سلیمانی را دوست ندارند، او را فردی باهوش میدانند. بسیاری از مقامهای آمریکا که این چندساله را صرف متوقف کردن کار افراد وفادار به سلیمانی کردهاند، میگویند مایل هستند او را ببینند و معتقدند که مبهوت کارهای او شدهاند.
ژنرال سلیمانی برای دشمنان شبحی مرموز است که سایهوار در کمین آنها مینشیند و ناگهان چون صاعقه فرود میآید.»
رییسجمهور ایالاتمتحده آمریکا، باراک اوباما درباره او به حیدر العبادی نخستوزیر کنونی عراق اینچنین گفته است: «او دشمن من است ولی من برای او احترام ویژه ای قائل هستم.»(6)
جان کری وزیر امور خارجه امریکا به دکتر جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز گفته است که اگر برای یکبار هم شده مایل است او را ببیند.
تیترهای خواندنی رسانهها؛ با محوریت حاج قاسم
روزی نیست که در رسانههای جهان نامی از فرمانده کرمانی سپاه قدس ایران نیاید هر یک از روزنامهها و شبکههای تلویزیونی دوست و دشمن او را به شکلی تعریف کردهاند.
واشنگتنپست: ژنرال سلیمانی؛ قویترین مرد خاورمیانه.
فایننشال تایمز: ژنرال سلیمانی؛ قهرمان ملی ایرانیان.
العربیه: سردار سلیمانی در کانون توجه قرار گرفته؛ آیا ایران در حال تدارک حضور وسیع فرامرزی است؟
بیبیسی اسپانیولی: نفوذ ایران در عراق برای جنگ با داعش به فرماندهی ژنرال قاسم.
شبکه بیبیسی: سرلشکر قاسم سلیمانی مرد قدرتمندی است که دیده نمیشود ولی احساس میشود.
گاردین: سردار سلیمانی بغداد را حفظ کرد / افزایش محبوبیت ایران در عراق
روزنامه الحیات چاپ لندن: نبرد پایانی؛ قاسم سلیمانی- ابوبکر بغدادی.(7)
هفتهنامه نیوزویکدر گزارشی از روند تحولات عراق پس از سرنگونی رژیم بعث، از سردار قاسم سلیمانی بهعنوان کسی یاد کرد که رهبران نظامی او را فرماندهی عالی و استراتژیک میدانند. این هفتهنامه درباره او چنین تیتر میزند: نخست او با آمریکا جنگید و اکنون او در حال خرد کردن داعش است.
تیتر یک روی جلد این شماره که زیر عکس سردار سلیمانی درج شده، واژه NEMESIS است. نمسیس در زبان انگلیسی به معنای انتقام و قصاص است. نمسیس در اساطیر یونانی الهه عدالت و انتقام بوده و در تراژدیهای یونانی او، مجازات کننده قانونشکنان و تنبیهکننده گستاخان شناخته میشود.
موسسه واشنگتنپست در شهر نیویورک آمریکا مسوؤل چاپ هفتهنامه نیوزویک بوده و هر هفته بهوسیله 17 شعبه در جهان، چهار میلیون نسخه را در سراسر دنیا به فروش میرساند. این نشریه افزون بر زبان انگلیسی، به زبانهای ژاپنی، کره ای، لهستانی، روسی، اسپانیایی و عربی به چاپ میرسد.(8)
ذکر چند نکته درباره انتشار این مطالب در مقطع فعلی از تحولات بینالمللی و منطقه ای ضروری به نظر میرسد:
بیتردید قابلیتهای حاج قاسم و سایر همرزمانش در درگیری با تروریسم قابلتوجه بوده است و این قابلیتها در عملکرد سه دهه جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم بهخوبی به نمایش گذاشتهشده است. اما سؤال آنجاست که چرا رسانههای غربی این بار از باب تعریف و تمجید از سردار سلیمانی وارد شدهاند؟ چگونه نیروی مقاومتی را در لیست سازمانهای تروریستی میدهند اما اینچنین از سردارش سخن به میان میآورند. چرا او را چون شبحی مرموز توصیف میکنند و حس ایران هراسی را در ذهن مخاطب غربی میکارند؟ آیا در همه این سالها چشم غرب به روی نقش مؤثر ایران در تحولات منطقه بسته بود یا آنکه این توجه مفرط بازی تازه ای است که به راه انداختهاند؟
سارا دانیالی
/300/9466/م
منابع
1. 2.77605 www.mashreghnews.ir/fa/news/«ژنرال آفتاب سوختهای که کابوس آمریکاییها شد.»
2. الشرق الأوسط: الکشف عن وجود عناصر من فیلق القدس فی المنطقة الخضراء
3. Iraq and its neighbours: A regional cockpit The Economist
4. ساندی تایمز/15 ژوئیه 2014: فرمانده دفاع از بغداد
5.Chulov, Martin (28 July 2011). "Qassem Suleimani: the Iranian general 'secretly running' Iraq". The Guardian. Retrieved 7 February 2014
ارسال نظرات