در حوزه علمیه کرج بررسی و دفاع شد؛
پایان نامه علل جرم و پیشگیری از وقوع آن در قرآن
خبرگزاری رسا ـ پایان نامه «علل جرم و پیشگیری از وقوع آن در قرآن» نوشته فاطمه باقریان پیش از ظهر امروز طی جلسه ای در مدرسه علمیه کوثر کرج بررسی و دفاع شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در البرز، فاطمه باقریان در مقطع سطح 2 حوزه علمیه از پایان نامه خود با عنوان «علل جرم و پیشگیری از وقوع آن در قرآن» دفاع کرد که حمیده عسگری استاد راهنما و حجتالاسلام والمسلمین رضا باقی زاده داوری این اثر را بر عهده داشتند.
در ابتدای این جلسه دفاعیه، فاطمه باقریان به معنای جرم در قرآن پرداخت و گفت: جرم در قرآن امری خلاف قانون است که با بروز آن در جامعه عقیده، جان، مال و عرض افراد که از بنیان های زندگی اجتماعی می باشد مورد هجوم قرار می گیرد.
وی ادامه داد: تبیین زوایای جرم از نگاه اسلام اهمیت خاصی دارد و با وجود منبع عظیمی چون قرآن کریم ضرورت تحقیق و پژوهش پیرامون نگرش قرآن به مقوله جرم، اهمیت پرداختن به موضوع را به خوبی آشکار می سازد چرا که راهکارهای دینی همواره آثار چشمگیر در زمینه مهار جرم و کجروی بر جای نهاده است.
باقریان با بیان این که عاقبت مجرمین در قرآن کریم برای عبرت آموزی مطرح شده است، اظهار داشت: تبیین مفاهیم تربیتی قرآن و قرابت آن با موضوع در حل مشکلات هویت فرهنگی جامعه کنونی راه گشا است، از این رو از دیگر اهداف کمک به گسترش فرهنگ غنی قرآن جهت پیشگیری از جرم و بزهکاری، تحلیل و تبیین ماهیت و مصادیق جرم در باب جرایم در قرآن کریم است.
این پژوهشگر حوزوی افزود: انسان ظرفیت های معرفتی و روانی بیشتری نسبت به سایر جانداران دارد و از طرفی بیشترین آسیب را می تواند به خود وارد کند، بنابراین با دوری از عواملی که سبب جرم می شود انسان از لبه پرتگاه دور می شود، در نتیجه انسان از سلامت فردی و اجتماعی برخوردار خواهد شد.
وی با بیان این که در مجرمان نوعی خلأ معرفت دینی وجود دارد که با کارکرد مؤثر در این زمینه بسیاری از افکار و عملکرد آن ها به صلاح و خیر منجر خواهد شد، بیان داشت: اگر مؤلفه های روانشناسی و قانونی بدون در نظر گرفتن مباحث دینی در جامعه باشد اثر طولانی مدت نخواهد داشت از این رو اعتقاد دینی و مذهبی و حاکمیت معارف قرآن ضرورت بررسی توجه به مفاهیم علمی منطبق بر یافته های جدید جرم شناسی روز و قرآن را نشان می دهد.
پژوهشگر حوزه علمیه به رابطه جرم و گناه اشاره کرد و بیان داشت: دانشمندان علم اخلاق سعی نمودند تا میان فعل و ترک فعل هایی که مغایر با تعلیمات دینی و اخلاقی پذیرفته شده است با فعل و ترک فعل هایی که توسط قوانین پیش بینی شده است ارتباط برقرار کنند بر این اساس از دیدگاه برخی، رابطه جرم و گناه یکی از جنبه های مطالعاتی درباره ی جرم به شمار می رود ولی جهت گیری آن تاریخی است نه معرفت شناسی.
وی به عوامل اجتماعی جرم اشاره کرد و ابراز کرد: عوامل اجتماعی تاثیر بسزایی در رفتار و عملکرد شخص دارد از این رو قوانین و سنت های غلط بشری، تقلید، محیط فاسد، استعدادهای منفی انسان، شایع کردن گناه و جرم و رضایت به عمل جرم از جمله عواملی هستند که در به وجود آوردن عمل جرم نقش اساسی دارند.
باقریان به تاثیر اصول دین در پیشگیری از جرم تأکید کرد و افزود: آموزه ها و باورهای دینی علاوه بر رشد و تعالی انسان، او را به هدف والایی که برای آن خلق شده نزدیک می کند بنابراین هر قدر عمق این باورها در وجود انسان بیشتر باشد به همان اندازه تأثیرگذاری آنها بر رفتار انسان بیشتر خواهد بود.
وی با استناد با استناد به آیه «وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِی کُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ فَمِنْهُم مَّنْ هَدَى اللّهُ» به تأثیر نبوت و امامت بر پیشگیری از جرم اشاره کرد و اظهار داشت: انبیا و ائمه انسان های برجسته ای هستند که رفتار و کردار آنها برای بشریت و انسان ها در تمام مراحل زندگی به عنوان الگوی پرورشی دارای آموزه های فراوان اعتقادی، اخلاقی و حکمی است، از این رو زندگانی آنان می تواند راهنمای مناسبی برای انسان ها باشد چرا که نبوت و امامت برای پیشگیری اصلاحی بشر وضع شده اند.
پژوهشگر حوزه علمیه در پایان خاطرنشان کرد: صفات قرآنی در مورد پیشگیری از وقوع جرم نگاه تام و کاملی است که افراد جامعه با رعایت شروط آن به وظایف خود هوشیار می شوند و در راستای زندگی شرافتمندانه تحریک و ترغیب می شوند.
در ادامه این جلسه دفاعیه، استاد داور و راهنما این پایان نامه سطح دوم حوزه علمیه کرج، حجت الاسلام رضا باقی زاده استاد حوزه و دانشگاه به نقد و ارزیابی این رساله حوزوی پرداختند و نظرات خود را در باره ساختار و محتوای رساله بیان کردند./801/پ202/ح
ارسال نظرات