۱۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۹
کد خبر: ۲۹۴۱۸۱
عضو حقوقدانان شورای نگهبان:

ابتدایی‌ترین حق جهان اسلام کشف حقیقت فاجعه منا است

خبرگزاری رسا ـ عضو حقوقدانان شورای نگهبان گفت: عملکرد دولت عربستان مقابل این فاجعه در تاریخ بشری کم‌نظیر است، مساله اصل فاجعه یک بحث است اما توابع آن کم اهمیت‌تر از اصل فاجعه نیست ابتدایی‌ترین حق جهان اسلام کشف حقیقت است.
محسن اسماعيلي، حقوقدان و استاد دانشگاه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محسن اسماعیلی، عضو حقوقدانان شورای نگهبان، پیش از ظهر امروز در نشست بررسی راهکارهای حقوقی پیگری فاجعه منا که در دانشکده حقوق دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به مسؤولیت کیفری دولت عربستان گفت: نباید فاجعه منا را به سطح درگیرهای سیاسی میان ایران و عربستان تقلیل داده شود.

 

وی افزود: امروز برخی چون حاکمان عربستان دنبال این هستند فاجعه منا به سطح تحلیل سیاسی نزول پیدا کند در حالی که بحث درباره روابط ایران و عربستان نیست بلکه این فاجعه برای چندین کشور مسلمان اتفاق افتاده که قربانیان زیادی دارند.

 

عضو حقوقدانان شورای نگهبان در ادامه اظهار داشت: اگر ما در فاجعه منا یک قربانی داشتیم غیرت ما باید ما را ملزم می‌کرد که این حادثه را پیگیری کنیم زیرا ما موظف هستیم این حادثه را فراموش نکنیم اما نباید با طرح مسائل فرعی اصل قضیه به فراموشی سپرده شود.

 

اسماعیلی با اشاره به کاستی موجود در حقوق بین‌الملل عنوان کرد: ما با یک کاستی در حقوق بین‌الملل مواجه هستیم، برای پیگیری جدی این قضیه با استانداردهای دوگانه مواجه هستیم که حوادثی ناچیز را در جهان بولد کرده اما فاجعه‌ای به این بزرگی را با قدرت رسانه‌ای و سریع به فراموشی می‌سپارند به گونه‌ای که حتی آمار دقیق قربانیان را در دنیا مطرح نمی‎کنند.

 

وی با اشاره به اینکه تعطیلی حج از نظر مبانی شرعی ما قابل قبول نیست، گفت: افزون بر مبانی شرعی اینکه به علت بی‌کفایتی آل‌سعود حج را تعطیل کنیم به نوعی واکنش انفعالی است در این فاجعه ما مستندات متعددی داریم که می‌توانیم ارائه دهیم.

 

عضو حقوقدانان شورای نگهبان افزود: اینجا مسأله روابط دو کشور نیست، بلکه عملکرد دولت عربستان در این قبال این فاجعه بوده که تاریخ بشری کم‌نظیر است که افراد را حج زده و کشته و بدون مجوز دفن می‌کند در حالیکه تحویل گرفتن اجساد و دفن ابتدایی‌ترین حقوق وارثان این فاجعه است.

 

اسماعیلی گفت: مسأله اصل فاجعه یک بحث است اما توابع آن کم اهمیت‌تر از اصل فاجعه نیست، ابتدایی‌ترین حق جهان اسلام کشف حقیقت است بنابراین باید کمیته حقیقت‌یاب با حضور کسانی که از جهان اسلام که شناخته شده باشند تشکیل شود و پیگیری کنند که چرا دولت عربستان تمام مدارک را جمع کرده چرا تمام دوربین‌های حاضر در محل فاجعه را ضبط کردند و حتی تصاویری توسط حجاج گرفته شده را نیز می‌خواستند امحاء کنند.

 

وی با اشاره به اینکه عربستان تلاش می‌کند مانع از کشف حقیقت این فاجعه شود، عنوان کرد: بر اساس آنچه در فقه اهل سنت هم است وقتی کشوری به شخصی ویزا می‌دهد در حقیقت به او امان داده و باید از او محافظت کند حتی اگر شخص برای تفریح رفته باشند چه برسد که برای عبادت رفته که میان جمع کثیری از مردم دنیا قداست دارد.

 

عضو حقوقدانان شورای نگهبان در پایان اظهار داشت: بر حقوق عربستان فقه اهل سنت حاکم است دولت عربستان بیاید و فقه اهل سنت را بر این حادثه حاکم کند، تولیت حرمین چیزی نیست که امروز مطرح شده باشد اگر دولت عربستان همان فقه اهل سنت را اجرا کند پاسخگوی بخشی از مطالبات ما است./807/202/ب2

ارسال نظرات