معنای ظاهری و باطنی حدیث «سلسله الذهب»
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام سید محمد کاظم قریشی، کارشناس مسائل مذهبی، امشب در مسجد امام هادی(ع) شاهین شهر در مراسم جشن میلاد امام رضا(ع)، گفت: بعد از این که مامون از امام رضا(ع) درخواست کرد تا حضرت به خراسان بیایند، در مسیر حرکت ایشان به خراسان، وقتی به نیشابور رسیدند مردم به استقبال امام آمدند و از ایشان تقاضای موعظه کردند.
وی ادامه داد: امام رضا(ع) برای مردم حدیث معروف به سلسله الذهب را قرائت کردند، این حدیث که به معنای سلسله طلایی است، به نقل از پدر بزرگوار امام رضا(ع) است و ایشان هم از پدرانشان نقل کرده اند، مبدا اصلی حدیث به پیامبر گرامی اسلام(ص) می رسد که ایشان نیز این حدیث را از جبرئیل و جبرئیل هم از خداوند متعال نقل کرده است و به دلیل این زنجیره از راویان خاندان عصمت و طهارت(ع) این حدیث را سلسله طلایی نامیده اند.
کارشناس مذهبی اظهار داشت: حدیث شریف سلسله الذهب یک معنای ظاهری دارد که عبارتست از "کَلِمَهُ لا اِلهَ اِلا الله حِصنی فمن دخل حِصنی اَمِنَ من عذابی"، یعنی کلمه لا اله الا الله دژ محکم و استوار من است و هر کس در آن داخل شوند از عذاب من در امان خواهد بود.
حجت الاسلام قریشی بیان داشت: امام رضا(ع) در ادامه فرمودند "بِشَرطِها و شُروطِها و اَنا من شُروطِها"، یعنی این امان ماندن از عذاب شرط و شروطی دارد که من از جمله آن شروط هستم، معنای ظاهری این است که ولایت امام رضا(ع) و سایر ائمه اطهار(ع) شرط قبولی کلمه لا اله الا الله است و بدون ولایت ایشان از عذاب الهی در امان نخواهیم بود.
وی افزود: اما این حدیث یک معنای باطنی هم دارد، در واقع همه روایات ائمه معصومین(ع) و آیات قرآن مجید یک معنای ظاهری و یک معنای باطنی دارند، معنی باطنی این است که ما برای وارد شدن به حصار امن الهی و اقرار به وحدانیت خداوند نیاز به شناخت قوی از خداوند داریم که این شناخت کامل تنها به وسیله عقل کامل حاصل می شود و ما باید از پایین به بالا برویم تا به یگانگی خداوند برسیم.
حجت الاسلام قریشی ادامه داد: حضرات معصومین(ع) در هر زمانی تنها کسانی هستند که عقل کامل دارند و ما به وسیله تقرب جستن به ایشان و استفاده از کلام نورانی آنهاست که می توانیم با حقایق آشنا شویم و از کفر و شرک و انحرافات دیگر به دور باشیم تا بتوانیم به حصار امن کلمه لا اله الا الله وارد شویم./202/869/ب1