۰۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۱
کد خبر: ۴۴۶۴۰۶
کارشناس فضای مجازی مطرح کرد؛

دیدگاه آیت‌الله بهجت درباره فضای مجازی/ توصیه رهبر انقلاب بر ساخت فضای پاک مجازی

مؤمن نسب در جمع فعالان فعالان فرهنگی کشور با نقل خاطره ای از آیت الله بهجت گفت: فردی نقل می‌کرد که به آیت‌الله بهجت گفتیم در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به سبب کار و شغلمان کار می‌کنیم و توصیه‌ای بکنید. ایشان مکثی کرد و پاسخ داد همیشه مراقب باشید که در ظرف نجس غذا می‌خورید.
مؤمن نسب

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، روح‌الله مؤمن نسب، کارشناس فضای مجازی در دومین روز از گردهمایی اساتید و فعالان فرهنگ، ارتباطات و رسانه که 6 شهریور در دهکده وسف قم برگزار شد، درباره تعریف سواد رسانه بیان کرد: مفهومی به نام علم داریم که از آن تکنولوژی تولید می‌شود و حاصل تکنولوژی نیز محصول است.

وی اضافه کرد: خود اینترنت محصول تکنولوژی است و به عقیده بنده غربی‌ها به ما محصول تکنولوژی را نداده‌اند بلکه تفاله تکنولوژی را داده‌اند. در آمریکا برای هر سطح و سن اینترنت متفاوتی وجود دارد ولی در کشور ما همه سنین از یک نوع اینترنت استفاده می‌کنند.

مؤمن نسب افزود: محصولات تکنولوژی نیز ممکن است خوب یا بد باشد. محصولات بد محصولاتی هستند که زیان و ضررشان برای جامعه بیشتر از نفعشان باشد. حتی ممکن است که زیان آن کم باشد ولی فرد هیچ کنترلی نسبت به آن نداشته باشد. به عقیده بنده شبکه‌های اجتماعی خارجی مانند تلگرام، بیتالک، وایبر، وات ساپ و... محصولات بد هستند.

وی تصریح کرد: البته برخی می‌گویند سواد رسانه استفاده خوب از محصول بد است در حالی که این تعریف درست نیست. با این وجود برخی از محصولات تکنولوژی محصول خوب هستند. البته ممکن است از محصول خوب استفاده بد نیز شود ولی به طور کلی باید از محصول خوب استفاده خوب داشت. نرم افزارهای ایرانی محصول خوب هستند ولی بدین معنا نیست که بهتر از این محصولات محصولی نیست بلکه خیر الموجودین هستند.

کارشناس فضای مجازی، سواد رسانه‌ای با تعریف اسلامی را محصولی دانست که ضررش اگر بیشتر از خوبیش باشد را محصول بد بدانیم و محصولی که سود آن بیشتر از ضرر باشد را محصول خوب بدانیم.

وی با بیان این‌که میان هدف و وسیله نباید خلط ایجاد شود، اظهار داشت: تأکید اسلام این است که از وسیله درست برای هدف درست استفاده شود.

مؤمن نسب همچنین 80 درصد کاربران تلگرام را ایرانیان دانست و با بیان این‌که فضای داخل شبکه‌های اجتماعی فضای سکولار است، نگاه دولت به این فضا را نیز نگاه سکولار دانست و اضافه کرد: در شبکه‌های اجتماعی هیچ فردی به دیگری کار ندارد و این خود سبب ایجاد سه مشکل فرد محوری، لذت‌گرایی و سودگرایی می‌شود.

وی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب راه استفاده درباره فضای مجازی را بیان کرده و هیچ مشکلی در این زمینه نداریم. ایشان مواجه فعال و مبتکرانه را راهکار دانسته‌اند.

کارشناس فضای مجازی قوانین آمریکا درباره فضای مجازی را 217 قانون دانست و یادآور شد: در برخی از کشورهای غربی حداقل ترافیک برای یک فرد فعال در ماه تنها یک گیگا بایت و آن هم به قیمت تقریبی 70 هزار تومان است که بخش زیادی از این مبلغ هزینه تولید محتوای فاخر می‌شود.

مؤمن نسب همچنین از شبکه‌های مجازی خارجی به عنوان شجره خبیثه یاد کرد که ریشه آن در آمریکا است و تأکید کرد: نیازمند شجره طیبه هستیم که حوزه علمیه باید مختصات شجره طیبه را بیان کند.

وی یادآور شد: فردی نقل می‌کرد که به آیت‌الله بهجت گفتیم در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به سبب کار و شغلمان فعالیت می‌کنیم و توصیه‌ای بکنید. ایشان مکثی کرد و پاسخ داد همیشه مراقب باشید که در ظرف نجس غذا می‌خورید. ظرف نجس مظروف را نیز نجس می‌کند. مقام معظم رهبری نیز فرمودند این ظرف نجس را کنار بگذارید و ظرف پاک بسازید.

کارشناس فضای مجازی با یادآوری این نکته که حوزه وظیفه دارد مسائل فقهی تجارت رسانه را بیان کند، گفت: اگر به آموزهای دینی توجه کنیم کار درست می‌شود. خاصیت حوزه علمیه برای زندگی دنیوی مردم باید بیش از دانشگاه باشد.

معاون سابق مرکز رسانه‌های دیجیتال همچنین وظیفه وزارت ارتباطات را تنها کابل کشی ندانست و تأکید کرد: اکنون جوانان ما در تلگرام چه کار می‌کنند؟ وزارت ارتباطات می‌گوید بحث کابل کشی وظیفه ما است ولی بحث محتوا به ما مرتبط نمی‌شود، غلط می‌‌کنید که به شما ربطی ندارد، اگر ندارد پس چرا کابل می‌کشید؟

وی ادامه داد: چرا وزارت ارتباطات دستش را از جیب مردم در نمی‌آورد و محتوا را به اهلش نمی‌سپارد. چرا محصول را با زیر ساخت آن به مردم تحمیل می‌‌کند؟

مؤمن نسب با تأکید بر این‌که نفوذ مسأله جدی است، بیان کرد: مبارزه با نفوذ هزینه دارد. نفوذی‌ها ریشه دوانده‌اند. کارشان را خوب بلدند. نفوذی‌ها دبیر شورای عالی مجازی می‌شوند. نفوذی‌ها بدنه وزارت ارتباطات را کنترل می‌کنند مانند قائم مقام وزیر ارتباطات و ما ساکتیم. شورای عالی فضای مجازی را عقیم کرده‌اند و ما ساکت هستیم. دستورات رهبری اجرا شد؟ برخی از آن‌ها شورای مبارزه منحل شده را احیا می‌کنند. ماکتی به نام شبکه ملی اطلاعات راه‌اندازی می‌کنند./993/پ203/س

محمد راستگردانی
ارسال نظرات