پیش نشست کنگره بین المللی قرآن و علوم انسانی برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد اولین پیش نشست کنگره بین المللی قرآن و علوم انسانی با موضوع نظریه پردازی های علوم علمی قرآنی در حوزه علوم انسانی با حضور حجج الاسلام جلائیان، ایروانی و رضایی اصفهانی در سالن اجتماعات ساختمان شماره دو دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد.
حجت الاسلام ایروانی با اشاره، به تاکید مقام معظم رهبری از سال 1382 بر تغییر و نوآوری در علوم انسانی به ارائه بخشی از سخنان ایشان و بیان نگرانی های معظم له در زمینه غربی بودن و اسلامی و بومی نبودن علوم انسانی در دانشگاه های کشور پرداخت.
وی با بیان دیدگاه رهبری مبنی بر اینکه باید مبانی و مبادی علوم انسانی از قرآن و قرآنی باشد،گفت: بعد از انقلاب ما در زمینه علوم مختلف تجربی موفقیت های بسیاری داشتیم اما متأسفانه در علوم انسانی نه تنها ما امروز تولید کننده نیستیم بلکه امروز ما سال ها با مرزهای فعلی علوم انسانی در دنیا فاصله داریم.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، لازمه بومی سازی علوم انسانی در کشور را ایجاد دو شاخصه مهم عنوان کرد و ادامه داد: اولین شاخصه این است که باید علوم انسانی بر اساس شرایط بومی از نظر اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و در یک کلام ایرانی بودن شکل بگیرد و اما دومین شاخصه اسلامی بودن این علوم است که بسیار مهم خواهد بود.
مبانی فلسفی علوم انسانی ما باید از قرآن باشد
دانشیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی در ادامه با بررسی تفاوت علوم تجربی و علوم انسانی گفت: تفاوت علوم انسانی با علوم تجربی این است که معمولا در علوم تجربی قوانین ثابت هستند اما در علوم انسانی اینگونه نیست بلکه دارای دو بخش است، بخش ثابت که مربوط به خود انسان و ذات او ست و بخش متغیر که مربوط به فرهنگ و شرائط ایدئولوژیک یک فرهنگ و انسان است.
وی در ادامه افزود: در بحث علوم انسانی نیاز به نظریه پردازی است اما برای نظریه پردازی و تولید علم نیاز به پژوهش های بسیار و مقاله های فراوان است که هنوز ما به آنچه که باید نرسیدیم.
حجت الاسلام ایروانی در ادامه گفت: هر علمی دارای مبانی فلسفی است و مبانی فلسفی علوم انسانی ما باید از قرآن باشد، مبانی فلسفی هر رشته و هر دیدگاه، پی اصلی و اساس آن رشته را تشکیل می دهد، پس از آن قوانین و چهار چوب ها است که آن نیز در نظر ما قرآنی است و مرحله سوم نظریه پردازی و ارائه ی رابطه علی – معلولی است که در این بخش باید از تجربه، عقل، وحی در کنار یکدیگر استفاده گردد این در حالی است که در علوم انسانی غربی پایه اصلی بر مسئله تجربه است.
وی ادامه داد :این سه در کنار هم علوم انسانی اسلامی را تشکیل می دهند و این سه هستند که اقتصاد اسلامی، روانشناسی اسلامی، جامعه شناسی اسلامی و سایر علوم انسانی اسلامی را شکل می دهند.
در ادامه این نشست حجت الاسلام رضایی اصفهانی، دبیر علمی کنگره بین المللی قرآن و علوم انسانی با اشاره به امر تعامل قرآن و علوم انسانی گفت: اولین نقشی که قرآن در علوم انسانی می تواند داشته باشد نوگستری در این عرصه است از دیگر نقش های آن جهت دهی قرآن در مباحث علوم انسانی است.
وی ادامه داد: نکته ی بعد اصلاح بسیاری از معایب نظریه های مختلف را بر عهده دارد ، یکی دیگر از کارهایی که قرآن در علوم انسانی انجام می دهد ارائه روش های جدید و به معنای دیگر موضوع سازی برای پژوهش است.
حجت الاسلام رضایی در پایان با بیان اینکه این کنگره یک کنگره بین المللی است از طلاب و اهل علم خواست که در ارائه نظریه و ایجاد تحول در این مهم تلاش کنند.863/202/ب3